31 ianuarie 2009

Două lecţii

Ziua de azi a fost o zi specială - am fost în postura de ucenic - ceea ce mi-a plăcut al naibii.

În prima parte a zilei, am conversat trei ore cu un profesor de la Facultatea de Arte - design despre teoria şi practica artei - cum trebuie percepută, înţeleasă, urmată. Asta în vreme ce lucra la o frescă.
În a doua parte a zilei, am conversat cu un profesor de la Facultatea de Litere (şi critic) despre receptarea literaturii, rolul criticii literare, cum să vezi lucrurile într-o lumină nouă.

În ambele cazuri, mi-a prins destul de bine.
1. Mi-am revizuit total felul cum "trăiam" pictura, anume că o percepeam instinctual, fără să o înţeleg. Aşa că voi căuta să mă mai şlefuiesc pe partea asta.
2. Mi-am revizuit părerea despre critici, şi nu în ceea ce priveşte verdictele lor (întotdeauna subiective), ci în felul în care poate fi interprertat un text, în felul în care mai pot fi găsite noi grile de receptare - mai bogat şi mai deştept.

Îmi place tare mult postura de ucenic - chiar si la 32 de ani.

6 comentarii:

  1. NU renunta sa intelegi pictura SI instinctual! Este, la drept vorbind, primul pas - necesar -, dupa care vine si intelegerea 'aia' ;)

    Daca vrei sa citesti o carte care te ajuta nu doar sa intelegi (fara tehnicisme), dar si sa iubesti pictura, iti recomand 'Nu vedeti nimic' a lui Daniel Arasse, aparuta la Art; mai multe dspr aici:
    http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=254&cmd=articol&id=9774

    RăspundețiȘtergere
  2. de acord cu cel de mai sus, dragos c. :)

    nglijarea instinctului este cel mai mare rau. in orice domeniu artistic.
    gandeste-te doar cum ar fi aratat pictura astazi daca
    manet, gauguin, van gogh, picasso, etc ar fi ascultat de profesori. si nu s-ar fi împotrivit tiparelor si teoriilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. gata si leapsa, domnule dragos c. :)
    merci!

    RăspundețiȘtergere
  4. @als & @pantacruel - stati, nu sariti! eu nu zic ca renunt la ceva, dar trebuie sa-mi "imbogatesc" intelegerea. Si-apoi, trebuie sa stiu la ce s-au impotrivit vangogh, picasso, chagall etc., nu?
    Stiam de arasse, da ziceam ca-i cam scumpa. acuma, ca m-a apucat amocu cu arta...

    RăspundețiȘtergere
  5. hm, eu sunt, mai degraba, instinctual cand "consum" arta. ratiunea (citeste logica) critica prin care se ridica in slavi un opus pe baze pur programatice mi se pare, mai degraba, o oferta de circumstante atenuante, daca mi-e permis.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...