25 mai 2009

o oază de frumuseţe în bucureşti - muzeul aman

dacă n-aveţi unde vă petrece jumătate de oră şi sunteţi prin centrul bucureştiului - cum mi s-a-ntâmplat mie ieri - e musai să intraţi la muzeul theodor aman, din spatele bibliotecii centrale universitare (str. c. a. rosetti nr.8)

intrarea e liberă, şi muzeul e proaspăt renovat - cu ajutorul ambasadei sua şi a clubului rotary. sunt deschise trei camere şi holul - restul (printre care şi atelierul) e încă în renovare.

în prima sală, sunt câteva gravuri, apoi, în a doua, sunt două mari tablouri - unul nefinalizat (vezi dedesubt), e superb - şi câteva miniaturi, ulei pe lemn. a treia sală are şi ea, desigur :), câteva tablouri.

interiorul, picturile originale restaurate sunt o oază de frumos în bucureştiul nostru. intraţi şi veţi ieşi câştigaţi. tipa-ghid e foarte prietenoasă.


theodor aman a fost întemeietorul şcolii româneşti de belle arte din românia. mai jos, alte două tablouri aflate nu departe, la muzeul de artă.:

sursele tablourilor: 1, 2, 3, 4.

4 comentarii:

  1. intrare libera... interesant. Nici macar acolo 2 lei de forma, pentru femeia de serviciu, pentru portar sau pentru carpele de praf? Oamenii astia din ce traiesc?

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur mult ca muzeul e renovat si ca scrii despre el. Daca nu ma insel, Aman a fost si arhitectul casei. Sper sa supravietuiasca (eu credeam ca e muribund rau muzeul ).

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alte doua "case-muzeu-unde-nu-vine-nimeni" de care-mi aduc aminte sunt cea a lui Tattarescu (undeva pe Domnita Anastasia... zona Brezoianu prin spatele agentiei CFR - sper sa nu gresesc) si Casa Stork (pe Vasile Alecsandri in apropiere de spitalul Gr. Alexandrescu)

    E intristator faptul ca, chiar si dupa ce muzeul a fost pus la punct si intrarea-i moca, locul va ramane intr-un con de umbra si ignoranta. E o previziune care-mi doresc din tot sufletul sa fie gresita, sa fiu eu ala carcotas.
    Concluzia cu privire la interesul scazut pentru muzeul Aman am tras-o dupa numarul extrem de mic al imaginilor de calitate ale pictorilor romani clasici.
    Am dat intr-o zi pe Google "Extra large images" pentru Nicolae Grigorescu. nu cred ca am avut mai mult de 10 rezultate din care 8 erau niste scan-uri murdare facute de nemti dintr-un album de arta.
    Theodor Aman nu avea decat UN tablou la rezolutie mare si de o calitate odioasa.

    Revenind la muzeu, este de apreciat totusi ca a fost renovat. Puteau sa-l demoleze dintr-o miscare de incheietura. Bravo lor si bravo si tie ca tentezi lumea sa deschida ferestre spre frumos.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...