29 octombrie 2010

apropo de chestia cu ceauşescu

oricât s-ar juca cineva cu ele, de ce m-ar emoţiona scenele din viaţa unui semianalfabet care a ajuns dictator peste douăzeci şi ceva de milioane de oameni, care timp de 24 de ani l-au acceptat iar milioane dintre ei chiar l-au adulat?

21 de comentarii:

  1. Exact!
    Ti-ai raspuns singur la intrebare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cît de pe lîngă e acest comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. @luiza - pai astept argumente, poate voi merge sa-l revad pe ceausescu si asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-am pus si eu aceasta intrebare, fara sa fi vazut montajul. nu cred ca e vb de "emotie", cum ii zici tu, ci de curiozitate. Pe de alta parte, cei mai tineri, netraitori sub epoca ceausista, pot privi asta si ca pe un documentar, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Semianalfabetul ăla nu a ajuns acolo de capul lui, a fost un întreg aparat de partid care l-a propulsat, apoi, odată ajuns Ceaşcă la putere, trepăduşii ăia l-au lins în cur ca să fie bine văzuţi. Dictatura în sine nu poate fi creaţia unui individ care zice «de mâine eu sunt Soarele» — şi i se râde în nas; dictatorul este creaţia unui întreg aparat de linguşitori. În cazul României, culpa o poartă zeci şi zeci de mii de activişti servili şi alte cururi de oameni care au dat dovadă de exces de zel în implementarea indicăţiilor. După cum scriam altundeva, nu cred că la întoarcerea din R.P.D. Coreeană în 1971, Ceaşcă a spus «să-mi faceţi şi mie manifestaţii de-astea uriaşe de roboţei», ci cu siguranţă vreun activist apropiat (gen Bodnăraş/Voitec/Verdeţ/Maurer/Trofin/Pacoste/Fazekas/Bărlădeanu/Andrei/Popescu-Dzeu/etc.) a spus altor nomenclaturişti «hai să-i facem tovarăşului o manifestare de-asta, precis va fi încîntat, şi noi vom fi şi mai bine văzuţi» ş.a.m.d. După cum, schimbând ideea, nu Ceaşcă cerea raportări fictive ci trepăduşii nomenclaturişti, odată ce au intrat în spirala raportărilor umflate (ca să dea ei bine), nu s-au mai putut opri -- de pildă, dacă anterior raportaseră producţie X tone, şi Ceaşcă hotărâse să se exporte Y tone, ulterior trebuia raportată o producţie Z > Y, ba chiar din care să reiasă că per cap de vită furajată rămân (Z-Y)/populaţie kile, cu W% mai mult decât în anul trecut şi cu nu ştiu câte catralioane mai mult decât în 1938. Nimeni nu avea curajul să raporteze adevărul — dar DICTATORUL CEAUŞESCU ESTE CREAŢIA LOR!

    Ei bine, nimeni nu a deranjat aceste jigodii — zeci de mii! — după 1990...

    RăspundețiȘtergere
  6. Semianalfabetul ala nu a ajuns acolo de capul lui, a fost un întreg aparat de partid care l-a propulsat, apoi, odata ajuns Ceasca la putere, trepadusii aia l-au lins în cur ca sa fie bine vazuti. Dictatura în sine nu poate fi creatia unui individ care zice «de mâine eu sunt Soarele» — si i se râde în nas; dictatorul este creatia unui întreg aparat de lingusitori. În cazul României, culpa o poarta zeci si zeci de mii de activisti servili si alte cururi de oameni care au dat dovada de exces de zel în implementarea indicatiilor. Dupa cum scriam altundeva, nu cred ca la întoarcerea din R.P.D. Coreeana în 1971, Ceasca a spus «sa-mi faceti si mie manifestatii de-astea uriase de robotei», ci cu siguranta vreun activist apropiat (gen Bodnaras/Voitec/Verdet/Maurer/Trofin/Pacoste/Fazekas/Barladeanu/Andrei/Popescu-Dzeu/etc.) a spus altor nomenclaturisti «hai sa-i facem tovarasului o manifestare de-asta, precis va fi încîntat, si noi vom fi si mai bine vazuti» s.a.m.d. Dupa cum, schimbând ideea, nu Ceasca cerea raportari fictive ci trepadusii nomenclaturisti, odata ce au intrat în spirala raportarilor umflate (ca sa dea ei bine), nu s-au mai putut opri -- de pilda, daca anterior raportasera productie X tone, si Ceasca hotarâse sa se exporte Y tone, ulterior trebuia raportata o productie Z > Y, ba chiar din care sa reiasa ca per cap de vita furajata ramâne cu W% mai mult decât în anul trecut si cu nu stiu câte catralioane mai mult decât în 1938. Nimeni nu avea curajul sa raporteze adevarul — dar DICTATORUL CEAUSESCU ESTE CREATIA LOR! Nimeni nu a deranjat aceste jigodii — zeci de mii! — dupa 1990...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Béranger - pai sa inteleg ca el era de fapt un omulet simpatic creat de un popor bolnav si deci hai sa-i decoperim personalitatea interesanta?

    RăspundețiȘtergere
  8. @dragoş: A zis cineva ceva de «simpatic»?! Ce, Hitler era simpatic? (Başca, nea Adolf a fost ales democratic, cu partidul lui cu tot, ceea ce la noi n-a prea fost cazul...)

    Ziceam doar că e prea uşor şi dezangajant să dai vina doar pe Consucătorul Suprem, fie el Nero, Stalin, Hitler, Ceaşcă, Mao, Kim Ir Sen, etc. Hai să ne spălăm cu toţii pe mâini, nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu miroase, şi orgasme avem, dar suntem virgine...

    RăspundețiȘtergere
  9. cu asta sunt de acord!
    dar parca as vrea sa nu mai aud de ceasca... ma simt stanjenit ca pana la 14 ani ai mei nu mi-am dat seama de ce reprezenta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Îhî. Oricum, văzând cum pedeliştii de astăzi raportează realizări şi împliniri măreţe, şi cum sunt strâns uniţi în jurul Conducătorului Mult-Iubit (şi a blondei din pleşcoa), chiar că mă trec fiorii... mâine-poimâine ne convoacă ăştia la o defilare.

    RăspundețiȘtergere
  11. nici eu nu ma hotarasc sa vad filmul asta. stiu ca gresesc, ca pierd... s.a.m.d. dar nu pot. am ajuns la o saturatie pe care cred ca numai cei de virsta mea (peste 35, catre 40) o pot intelege.

    RăspundețiȘtergere
  12. astea sunt deja... 'mofturi livresti' :P

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu daca filmul este bun sau nu...nu ma intereseaza. Tot ceea ce stiu este ca am trait jumatatea mea de viata (probabil??? cine stie??) sub conducerea lui Ceausescu...Si crede-ma nu l-am adulat chiar dimpotriva.... Apropo, de unde idea de milioane care l-au adulat???!! Nu am habar cum filmul respectiv il prezinta dar pot sa va spun un singur lucru...sunteti binecuvantat ca ati trait numai primii 14 ani din viata dvs - daca am inteles bine - sub conducerea lui...asa incat folositi acest dar al parintiilor dvs si ai destinului...

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe mine m-a marcat, chiar dacă tata asculta Europa Liberă, cu urechea lipită de aparatul radio şi ne îndemna să nu scoatem o şoaptă, ne admonesta cu degetul lipit de buze. Din pricina terorii, am ajuns să-l visez pe Nicolae Ceauşescu căcîndu-se pe buda lui de aur şi citind ziarul. Totuşi, era un om stupid.
    Însă ai dreptate că toţi au fost laşi. Tu, da, Herta Muller, nu. E altceva, e ceea ce ne-a făcut să ieşim în stradă şi să ne încăpăţînăm să-i spunem Revoluţia de la '89, şi nu lovitura de stat.

    RăspundețiȘtergere
  15. Io-s dinozarura care a ieşit şi a strigat: Nu trageţi în noi! Şi zău că ar fi tras. Nu mai am nici o iluzie, toată lumea asta pentru care aş fi fost gata să mor, s-a dovedit că merită, fie şi pentru alegerile greşite. Pînă la urmă, simpla libertate de a alege contează, chiar dacă oamneii sunt oribili.

    RăspundețiȘtergere
  16. Şi milioane de români au ieşit fix pentru că nu le-a spus nimeni. A fost o frumurete imensă, doar cine nu a trăit poate spune că ne-a mînat cineva de la spate. Eram toţi acolo şi gata, pentru că pe nimeni n-a convins idioţenia făcută stat. Iar după ce au tras în Timişoara, oailei, eram gata să îi sfîşiem de vii, cu toate tunurile lor.
    Nu-i bine să te întrebi, mai bine cujetă cum e cu libertatea, pentru care suntem gata să ne dăm sufletul. You included.

    RăspundețiȘtergere
  17. Şi nici măcar nu mă interesează ce şmcherii au făcut. Cînd am auzit la radio că au tras în Timişoara, oai...
    Bre, milioane de oameni eram gata să murim. Dacă asta a fost lovitură de stat, nu ştiu cum arată o lovitură armată. Nu-mi luaţi puritatea aia incredibilă, a libertăţii şi a sacrificiului. Sunteţi cu mult prea meschini. A fost o lovitură istorică, făcută de români. Alţii s-au împăunat cu asta.
    Oricum, am fi murit de durere să ucidem pe cineva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Te rog să mă scuzi, sunt şi off topic şi cam tralala. Dar....

    RăspundețiȘtergere
  19. Lumea e la fel de stupida ca secunda în care m-am născut. Bine. Pa.

    RăspundețiȘtergere
  20. nu am vazut filmul, dar n-as avea nimic impotriva, e o forma de reconstituire, de re-cunoastere, trecutul nu are nici o vina, de ce ne-am raporta cu ura, in ultimul timp am intalnit numerosi nostalgigi dupa regimul ceausescu, drept ca mai in varsta, e foarte interesant cum o criza economica zdruncina si revigoreaza idei, nostalgii.. Chiar am discutat cu un profesor de muzica, mi-a dat o replica halucinanta: ce v-a trebuit voua independenta (r.moldova) mai bine ramaneati cu rusii. o astfel de teza, emisa din gura unui roman, e greu ingurgitabila.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...