la letea cică sunt cai sălbatici. dintre care unii sunt ameninţaţi să fie transformaţi în salam.
dar acolo sunt sute de oameni poate mai sălbatici. dintre care mulţi mor de alcoolism şi de sărăcie. ameninţaţi deci să fie transformaţi în pământ. pentru ei nu ţipă nimeni, n-auzim nimic, nici o organizaţie naţională sau internaţională nu are un proiect aplicat pentru oameni.
în deltă sunt mii de localnici ce nu trăiesc decât din braconaj, din care îşi cumpără votcă, apoi mor repede. mă îndoiesc că medicii spitalelor de-acolo pot face ceva - ei n-au bani de medicamente. printre ei, mafia caviarului prosperă nestingherită, iar cea funciară la fel, după jafurile pesediste din trecutul apropiat. aţi auzit despre astea vreo judecătoare cu vreo sentinţă definitivă pân-acum? cel mult, şade beată la volan, ca să fie degrabă eliberată pe bază de trusă.
pe fondul tragediei oamenilor, pentru care un milion pe cal tăiat înseamnă nu altceva decât câteva sticle de votcă, tragedia cailor sălbatici mi se pare doar o latură a unei realităţi sinistre, infernale, într-un peisaj dorit de toţi ca unul paradisiac. protejat, cică, de unesco.
mi-e ruşine că-s român.
O lume iresponsabilă trăieşte iresponsabil, aici omul, mai curând decât animalul se fereşte de lumină, de cunoaştere.
RăspundețiȘtergereRostul celor mulţi pe lumea asta este tocmai existenţa junglei umane, aici animalele n-au ce căuta, omul le face o concurenţă acerbă, de aceea le hăcuie acolo unde poate şi le găseşte!
Pentru ca ati introdus in discutie dimensiunea politica si v-ati aratat indignarea fara de 'jafurile pesediste', macar s-o facem temeinic si sa nu uitam cine e la putere de un numar bunicel de ani.
RăspundețiȘtergereCititi mai jos un articol foarte aplicat, din care reiese destul de limpede ca de masacrul cailor pe care pe buna dreptate il deplangeti nu pot fi acuzati decat actualii guvernanti de la PD:
http://www.inpolitics.ro/caii-din-delta-sfirtecati-pe-altarul-intereselor-electorale-ale-pdl-art64618.aspx
Daca ar fi dupa unii, am fi probabil singura tara unde opozitia e mai corupta decat puterea :)
Un alt unghi, o altă perspectivă...nu mai puţin adevărată. Spre deosebire de cai, însă, omul are puterea, calitatea şi capacotatea de a-şi depăşi condiţia, de a-şi transforma soarta în destin...Caii nu au apărare.
RăspundețiȘtergerehttp://derunsichtbareblog.blogspot.com/2011/05/bruta.html
RăspundețiȘtergere@Scorchfield - io zic ca prin jungla asta mai sunt si Oameni. i-adevarat, mai putini vizibili, dar sunt. si animalele ii gasesc greu.
RăspundețiȘtergere@Micawber - admir acribia cu care ma "sanctionati" de fiecare data cand amintesc de o opinie politica "diferita". dar rautatea pdl nu inseamna bunatatea psd. toti sunt o apa si-un pamant, din pacate.
@Catalin - da, aveti dreptate.
@die blaue LOLA - multumesc.
Nu prea sunt de acord; mi se pare legitim sa incerci sa rezolvi anumite probleme (cum e cea a cailor) chiar daca exista si alte probleme, mai mari (cea a oamenilor din Delta).
RăspundețiȘtergereSi exista si la noi oameni si asociatii care incearca sa faca cate ceva pentru munti, paduri si animale de toate felurile. Si actioneaza acum, cand se mai poate face ceva, nu asteapta sa se rezolve intai toate celelalte probleme ale Romaniei.
Mi se pare o tampenie sa stai si sa astepti sa se puna intai asfalt, ca vedem apoi ce se poate face si cu calutii.
@Adina - partial iti dau dreptate. dar e ca si cum salvezi o balena esuata si o arunci inapoi in apa poluata.
RăspundețiȘtergerein fine, ideea mea era sa ne intereseze si cauzele si ce se poate face pe termen lung.
@dragos c - Dar poate fi ok daca iei balena si o duci intr-un loc in care poate sa traiasca linistita...
RăspundețiȘtergereSi e ok sa faci asta daca poti, chiar daca nu e pe deplin pus la punct un sistem filozofic despre complexul ecologist-balena-patrie.
Evident ca trebuie cumva sa vindeci tot sistemul, dar e absurd sa abandonezi orice efort de-a indrepta un sub-sistem, macar temporar. Exista lucruri care nu se mai pot recupera, odata pierdute, si daca poti macar carpaci cate ceva pentru a le intarzia pieirea atunci e cazul sa o faci.
Tratamentul brutal aplicat cailor este condamnabil dar, asa cum spune Dragos, justificat de starea si conditiile in care traiesc acei oameni.
RăspundețiȘtergereInsa, de ce s-a ajuns aici ?
Exista niste reguli elementare care impun interventia omului: numarul animalelor trebuie pastrat in limitele care sa le permita supravietuirea proprie cu resursele existente si sa nu conduca la distrugerea ecosistemului; animalele bolnave trebuie eliminate pentru a opri imbolnavirea in masa.
Cum au actionat persoanele si organizatiile de care vorbeste Adina, inainte de a fi prea tirziu ?
Din pacate, este un lucru obisnuit ca aceste organizatii sa intervina numai cind apar probleme si nu pentru a le preveni.
@msr - O asociatie de protectia naturii colaboreaza cu institutiile statului roman.
RăspundețiȘtergereSa iti dau un exemplu: intr-un oarecare parc national din vestul tarii se organizeaza regulat excursii de vanatoare pe motocicleta; in parc nu e permis accesul cu motocicleta si nu e permisa nici vanatoare. Asociatia care administreaza parcul respectiv nu are dreptul sa dea amenzi sau sa intervina pentru scoaterea din zona a motociclistilor - asta trebuie sa fie facut de jandarmerie si de garda de mediu.
Problemele apar cand jandarmeria nu are benzina pentru a ajunge in zona (si nu are nicicand) si cand garda de mediu iti spune ca pentru a interveni are nevoie de un studiu de mediu care sa ateste existenta in zona a vanatului (ursi, cel mai adesea). Pozele cu vanatorii si cu ursii ucisi nu sunt admise, e nevoie de studii stiintifice. Ele care cer timp, finantare...
Iar intre timp ursii sunt vanati, nimeni nu pateste nimic, iar asociatia poate, eventual, sa trimita oameni care sa vorbeasca direct cu vanatorii si sa apeleze la bunul lor simt (care e minim, mai merita spus?).
Singura parte buna e ca se pot obtine finantari pe probleme de mediu (si nu de la statul roman, doamne fereste), iar institutiile pot fi usor-usor urnite pe calea cea buna. Dar sa nu te miri ca toate astea cer o gramada de timp.
Si doi la mana - tu si eu aflam despre problemele de mediu ale zonelor in care nu traim de pe net sau de la televizor. Iar vestile bune se afla rareori de la stiri. La stiri se dau scandaluri si cazuri socante, problemele de zi cu zi din tot felul de zone nu sunt interesante, nu?
@Adina
RăspundețiȘtergereToata stima pentru asociatiile de protectia naturii care chiar activeaza in acest scop si colaboreaza cu institutiile statului pentru a schimba ceva.
Ce ne facem insa cu acele organizatii care stiu numai sa protesteze si sa faca scandal ?
Ce parere ai despre asa-zisa "Politie a animalelor" ?
@msr - Pai din cate se vede si Politia animalelor are doar dreptul sa ceara interventia autoritatilor, care se fac de obicei ca ploua... Politie doar cu numele.
RăspundețiȘtergeremie toata povestea cu oprirea "crimelor" din letea mi se pare cam fascista.
RăspundețiȘtergereE evident ca indivizii care se leaga de stalpi sa nu fie omorati caii din delta, nu sunt deranjati prea tare ca in fiecare zi un numar considerabil de cai devin salam. De ce? Care-i diferenta? Caii deltei sunt mai frumosi? Sunt de rasa pura?
@Supastaru - Daca am inteles eu bine sunt cai domestici care s-au salbaticit. Ar trebui vazut daca o rezervatie pentru ei e un lucru bun - nu fac parte din fauna "nativa" a zonei, cine stie cum influenteaza mediul natural de acolo.
RăspundețiȘtergereDincolo de asta, tratamentul care le e aplicat e barbar si e de inteles ca oamenii se revolta impotriva lui.
Ramane de vazut cati s-ar revolta daca i-ai pune in fata alegerii de-a nu mai manca nici un fel de carne obtinuta prin chinuirea animalelor (adio mici ieftini...).
Din cate am auzit multor americani le-a cam stat biftecul in gat dupa ce-au citit cartea noua a lui Jonathan Safran Foer, "Eating Animals". As fi curioasa ce impact ar avea pe la noi o carte de genul asta.
@Adina
RăspundețiȘtergereAi observat foarte bine: acei cai nu sunt cai salbatici (cred ca nu mai exista specia, mai exista mustangi ?), ci cai salbaticiti, care nu fac parte din ecosistemul Deltei Dunarii.
Despre modul cum au fost inlaturati, m-am pronuntat, dar acei oameni nu stiu altul.
De asta intrebam: ce-au facut autoritatile si organizatiile ecologiste inainte de a fi prea tirziu ?