12 decembrie 2011

concursul 1

pentru că tot au venit sărbătorile, m-am gândit să ofer câteva cărţi prin nişte concursuri. iată-l pe primul:

pentru a câştiga cartea-studiu "românii, un viitor previzibil?" - despre care am scris aici -, lansată printr-un eveniment săptămâna trecută, trebuie să răspundeţi la următoarea întrebare:

 • care sunt 3 dintre caracteristicile culturale ale "sufletului neamului românesc" pe care constantin rădulescu-motru le-a numit, acum 100 de ani, în cartea sa "psihologia poporului român"?
aştept răspunsurile drept comentarii la acest post, în 48 de ore.

concursul este sponsorizat de editura result. cartea-studiu poate fi comandată pe site-ul editurii aici sau pe elefant.ro aici, la preţul de 147 de lei. 

mult succes!

6 comentarii:

 1. 150 de lei cartea asta (ma rog, cu o mica reducere)? Cred ca e o gluma, n-as da atatia bani pe asa ceva nici cu politia.

  Dar cine stie, fiind vorba de o carte cu un pret exorbitant, lumea se va calca in picioare s-o castige la concursul dvs. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Uitasem sa dau raspunsul la intrebare. Motru nu vorbeste nicaieri explicit de "caracteristici culturale", se poate totusi deduce ca unele din caracteristicile enumerate de el in Sufletul neamului nostru - calitati si defecte sunt culturale. In citatul de mai jos, primele (numerotate cu cifre romane) sunt caracteristici mai degraba psihologice; ultimele, (numerotate cu cifre arabe, care sunt raspunsul la intrebarea dvs.) pot fi considerate culturale:
  (I) Preocupat de ce vor zice altii; (II) usurelnic când are sa ia hotarari sub influenta multimii; (III) religios si nationalist de ochii altora, (V) si i genere totdeauna cu privirea atintita la ce vor face altii [...]
  (1) Casa lui este facuta dupa obiceiul românesc si nu dupa gustul sau personal; (2) masa
  lui de asemeni; haina lui, de asemeni; pâna si mormântul paintilor sai, de asemeni. (3) Românul nu cauta a-si apropie natura externa cu gândul de a o transforma si a o diferentia dupa caracterul persoanei sale, (4) persoana sa nu cere de la natura diferentieri speciale, ci ea se multumeste cu acelea pe care le-a dobândit obiceiul neamului.

  RăspundețiȘtergere
 3. La 147 de lei e o carte cu un viitor destul de previzibil...

  RăspundețiȘtergere
 4. -nationalist si religios de ochii lumii;
  -suflet gregar;
  -individualismul sufletului romanesc -romanului nu-i place tovarasia , el vrea sa fie de capul lui;
  -neperseverenta la lucrul inceput-romanul este greu pana se apuca de ceva , ca de lasat se lasa greu :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Caracteristicile "sufletului neamului romanesc" evidentiate de Motru ar fi:
  - individualismul subiectiv
  - neperseverenta in ce priveste finalizarea lucrului inceput
  - indisciplina in ce priveste zona economica.
  - iubitor de dreptate, religios, tolerant etc..
  - influentat de "gura satului"
  - posesor al unui spirit gregar

  indiferent daca castig sau nu cartea io ma bucur ca l-am descoperit pe Constantin Radulescu-Motru

  RăspundețiȘtergere
 6. deşi toate răspunsurile au fost corecte, am decis să ofer cartea răspunsului 3, pentru bucuria de a-l fi descoperit pe motru. aşasar, il rog sa-mi trimita coordonatele pe dragosbutuzea@yahoo.com pentru a-i trimite cartea prin posta.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...