22 martie 2009

case livreşti – Liviu Rebreanu

înc-o proastă tradiţie ne face să vizităm muzee şi case memoriale numai când plecăm prin străinătăţuri, fără însă-a le cunoaşte pe cele de-acasă.

aşa că azi am apucat pe B-dul Dr. Gheorghe Marinescu Nr. 19, chiar vizavi de intrarea oficială la Cotroceni, unde la etajul 2, am găsit apartamentul în care autorul lui Adam şi Eva a trăit cu nevasta sa, Fanny şi cu fiica Puia (fără moştenitori, mă informează curatorul). am găsit nu doar mobilierul şi atmosfera intimă a marelui autor, ci şi câteva tablouri de Camil Ressu. (în apartamentul de alături, la Ion Minulescu am văzut un Iser).

mi-a plăcut că la loc de cinste în biblioteca lui Rebreanu şedeau cele 22 de volume cu Comedia umană:).
PS – intrarea costă 4 lei, iar ca să fac poze trebuia să plătesc extra, dar în fine, nu m-a deranjat - deşi la muzeul Balzac de la Paris era moca, şi-am putut şi poza... Voilà la différence.

8 comentarii:

  1. ai dreptate ca romanii se inghesuie la muzee prin strainataturi (ma rog, cei care nu alearga ca disperatii sa prinda reducerile de la viena...) si acasa nici prin cap nu le trece sa bage in seama vreo institutie d-asta. Sint si eu o dovada in acest sens :)

    PS da' poate o fi si lipsa de "promovare", ca sa zic asa, de vina?

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau si eu acele volume de Comedia Umana...

    RăspundețiȘtergere
  3. dragos, daca tot ai fost sa vezi casa rebreanu, dc n-ai batut la usa de-alaturi - in acelasi imobil - la dl minulescu? :)
    nu mai e muzeul acolo?!
    sau nu-ti place dl i.m.?

    eu l-am vazut o singura data (mioara, fiica poetului, era prietena cu una din matusile mele: jucau bridge ;)) & pot sa-ti spun k are 'objets d'art' f misto...

    RăspundețiȘtergere
  4. @als - pai am scris in post ca am vazut acolo un iser. pe minulescu l-am citit in adolescenta... demult...

    RăspundețiȘtergere
  5. uf, scuze! citisem postarea ta atunci... am uitat! zugravesc :((

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana acum am fost doar la casa memoriala Bacovia, de cateva ori. La Muzeul Rebreanu tot vreau sa ajung, dar nu s-a intamplat. Trecut la categoria "tre' sa". De promovare... doar daca ar pleca toata cladirea pe strada, pe doua picioare de Baba Yaga, si sa inceapa sa-si strige adresa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Hai ca nu-mi vine sa cred ca ai fost sa vizitezi si case memoriale in timpul liber! Mai sunt barbati ca tine in Bucuresti sau Constanta, ca nu m-am lamurit unde ai domiciliu?
    "Surprinzatorul" Dragos....

    RăspundețiȘtergere
  8. La Bacovia am fost si eu, in gimnaziu, excursie cu scoala si chiar am cantat si ceva la pian acolo, ad-hoc. La Alecsandri la Mircesti era o pianina-exponat, anticisimma, imposibil de cantat pe ea. La Ipotesti nu m-a impresionat nimic.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...