pentru că se apropie weekendul, v-am scris o schiţă. deşi nu mă consider plesnind de talent. doar că m-a obsedat prima propoziţie aseară, pe timpul plimbării prin parc. am ajuns acasă şi am scris-o. e la prima mână, aşa că artisticeşte, are, probabil, hibe. dar conţinutistic, mie-mi place - m-a distrat. aş vrea părerea voastră sinceră. chiar şi anonim. ca la un cenaclu virtual. şi dacă-i naşpa, obiceiul n-o să se mai repete. aşadar:
Istorie intraordinară
Johnson nu e ăla care să se sperie cu una cu două. Dă pagina şi pe la al treilea rând constată că ce citeşte acum citise şi cu două pagini înainte. Pagina 1989. Întoarce pagina. Da. Numărul paginii-i diferit, conţinutul, acelaşi. Greşeală tipografică, îşi zice. Dă două pagini înainte. Acelaşi text. Tot greşeală tipografică, îşi zice. Dă acum câteva zeci de pagini. Totul e bătaie de joc. Toate paginile sunt la fel, futu-i! Şi era aşa curios să vadă ce se-ntâmplă.
E o carte veche. Despre invazia unor extratereştri pe vechea terră. Lui Johnson îi place. Pân-acuma, cel puţin. Aseamănă extratereştrii cu păduchii care de trei zile i-au invadat capul şi de care nu poate să scape. Sincer, nici nu se străduieşte prea mult, păduchii ăştia sunt de soi nou. Nu-l mănâncă, doar din când în când, unul rătăcit îi iese pe frunte, ca un bob de sudoare. Nu-i aşa? De unde ideea că păduchii (sau extratereştrii) există să facă rău?, un om inteligent ştie: ele sunt fiinţe care trebuie să existe în virtutea dreptului la fiinţă ca şi oricare...
Numai că acum căcatul de carte e de necitit. Ce folos să citeşti la nesfârşit două pagini, una după alta? Aş putea să rup cartea-n două, chiar de-acolo de unde-ncepe să se-mpută, dar aş distruge copertele şi-aş mutila mândreţe de-artefact. Aşa însă m-aş răcori, îşi zice. Căcaţii de tipografi şi-au bătut joc de mine, a lor e de fapt vina, pe ei ar trebui să-i rup în două. - Să mă-ntorc în timp, să-i găsesc şi să-i rup în două. Îşi zice.
Johnson ia cartea. Poate că sunt obosit, poate mi s-a părut. Îşi zice. Ajunge la paginile cu pricina. Parcă nu se mai repetă. Citeşte:
"Tutor observă că din când în când graalii dispar şi apar din senin şi în acelaşi loc, timp de câteva secunde. Când îi întreabă de ce, ei îi răspund: el nu vede oare că ei nu dispar, doar că, înainte de a-ncepe ceva nou, nu fac alceva decât să se-nvârtă-n jurul lor, e un fel de reculegere? Asta le dă energie şi-i face să se desprindă de acţiunile trecute mai uşor, îi răspund, după învârtire sunt aproape alţii. Ca o clipă ce trebuie să se desprindă de trecut ca să poată merge spre viitor, conchide Tutor."
Johnson îl simte. De unde mama lor i-a luat? Păduchele alunecă pe frunte, gâdilându-i stratul cornos şi orb al epidermei. Oare păduchele se va-nvârti şi el, asemenea extratereştrilor? Johnson aşteaptă concentrat. Dar cum păduchele nu se-nvârteşte, degetul arătător al lui Johnson îl striveşte de nu zice nici pâs. Johnson hotărâse, păduchii nu trebuie să aibă viitor. Johnson nu e ăla care să se sperie de păduchi. Dă pagina. Şi constată, pe la al treilea rând, că ce citeşte acum citise şi cu două pagini înainte. Sau patru? Sau şase?...
Sincer nu mi- a placut.. cu riscul de a ti rani mandria auctoriala..ce-i cu mizerabilismul asta?
RăspundețiȘtergereDaca e doar un inceput si chiar crezi ca ai ceva de spus,sigur iti tin pumnii
Toate bune
@bogdanm - ok. multumesc mult ca ai spart gheata! nu e un inceput, poate e un sfarsit. :)
RăspundețiȘtergereOau, deci don't, dude.
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca nu pot zice altceva, dar asta e situatia.
bianca s - thanks! totusi m-am racorit! :)
RăspundețiȘtergereEu cred că textul tău are doar două probleme...
RăspundețiȘtergereMie, ca cititor, mi-a lăsat impresia că autorul s-a grăbit să pună în cuvinte un text ce încă nu-şi atinse forma finala ca idee, în concluzie nici ca modalitate de abordare. E întradevăr o schiţă, ceva notat pentru a nu uita ideea. Aşa că cele două probleme sunt: -lungimea textului (pentru a exprima ceva complex, bizar sau neobişnuit de regulă e nevoie de cuvinte mai multe)
- claritatea, prin asta înţeleg că deşi simt ca există undeva o idee nu reuşesc s-o apuc, este insuficient definită.
Dar ca început, ca primă încercare merge.
PS. Părerea mea nu contează prea mult căci sunt şi eu începător. Sau amator, nicidecum profesionist.
@balinferi - multumesc, feri. deci ma las de meserie :)! cum ziceam, nu oricine poate scrie literatura...
RăspundețiȘtergeresi cand te gandesti ca voiam sa scriu un roman :)))
parerea mea ca trebuie sa continui. primul lucru care conteaza cand scrii este, dupa parerea mea, sa nu scrii ca un ratat, asa cum scriu cei mai multi. iar tu scrii ca un baiat cu talent. trebuie sa tii aceeasi nota mai departe, ca e buna.
RăspundețiȘtergerenu-mi spune nimic schita,dar nu vad de ar trebui sa te opresti si sa nu mai scrii...
RăspundețiȘtergere,,No man should ever publish a book until he has first read it to a woman.'' :)
oh, c'mon now: este in penultimul paragraf !
RăspundețiȘtergereCine n'a'nteles ideea este rauvoitor spun in loc de bunaziua:
Ideea de o mare ghidusenie este in penultimul paragraf: este ca toata cartea este facuta din graali, care apar si dispar in acelasi loc (acelasi loc pe pagina, care pagini insa inainteaza ca si timpul, timpul ca o carte cu graali este foarte FOARTE frumos) cartea este deci facuta din graali, este facuta din clipe care se invart. Unde as obiecta (dincolo de paduchi pe care i-as scoate cu totul, doar daca n-ai planuri cu ei mai tarziu, de genul ca si paduchii sunt graali
dar daca ne amintim ca in general daca a=b si b=c atunci a=c
te poti intreba daca chiar vrei sa reiasa ca ce mi-s paduchii ce mi's cuvintele...) dincolo de paduchi deci as obiecta la ideea ca clipele se invart. Ca nu prea se.
Clipele se mor. In general zic, ca poate in schita cu graali este altfel.
Si deasemeni nu imi place:
-epiderma cornoasa (too visually StarTrekish)
-nr de cacati
Dar de terminat trebuie sa o termini si succes!
ai cerut o parere sincera. nu-mi place, dar, cum remarca si ultimii respondenti, nu trebuie sa te opresti. ar fi o prostie.
RăspundețiȘtergerecum o prostioara (experiment)pare si textul acesta (usor) s.f.
care text mi-a displacut inca de la primul cuvant, 'johnson'. eu zic ca o parte din vina o poarta chiar johnson! :)
Deoarece ma pasioneaza politica, o sa-mi "traduc" textul prin acest filtru :)
RăspundețiȘtergere1989, cifra cheie(in viziunea mea).
E clar cine sunt paduchii. :)
Ei, de aici incolo nu se mai leaga cu supozitiile mele. Inteleg ca daca omoara paduchii, J. sta pe loc, randurile se repeta.
Realitatea ne-a aratat ca tocmai strivirea paduchilor ne-ar ajuta sa "ne desprindem de trecut ca sa putem merge spre viitor."
Nu, nici daca ar face o miscare de spin, ca aceea a graalilornu ne-ar ajuta. Paduchii trebuie strivit, pt binele nostru.
Acum nota : 6-7. Daca esti incepator, merita sa perseverezi.
Sunt atatea cazuri de scriitori celebri care au devenit cu adevarat sciitori dupa mult timp sau dupa ce au scris si "maculatura".
Spor si inspiratie!
Hm.
RăspundețiȘtergereN-o sa spun ca e un text rau pentru ca nu cred asta. Doar ca mi se pare incomplet. Nu e chiar o schita, "balinferi" are dreptate, pare ceva notat pe fuga. E ca si cum ai fi scris cate un fragment din inceput, din povestea ca atare si din sfarsit. Cred sincer ca trebuie sa continui.
Eu credeam ca numai despre noi, criticii, se spune ca suntem niste romancieri ratati, dar vad ca si unii bloggeri au probleme.
RăspundețiȘtergerelasind gluma la o parte, fragmentul propus de tine, care pare a fi un inceput de roman, este prea firav ca sa ne dam seama cum va arata intregul. Iti dau un sfat amical, nu merge pe firul romanului mizerabilist din proza actuala, remarcat si de bogdanm, ci scrie o carte despre un personaj obisnuit, eventual despre tine insuti, ca dom Flaubert, si vei avea succes. Eu le-as recomanda in special romancierilor incepatori o cura de dezintoxicare de mizerabilism. In rest, da-i bataie si la anul poate iti gasim cartea prin librarii.
P.S. Marin Preda spunea ca romancierii au nevoie de oase tari si de rabdare.
RăspundețiȘtergere@Rodicutza
RăspundețiȘtergereAsta-i din categoria cititorii sint mai destepti ca autorul :-)) "Plot"-ul poate fi relevant numai si numai si numai si NUMAI cind modul de a-l povesti devine, in sine, o intreaga poveste :-)
Cum sa zic eu ...
RăspundețiȘtergereNu :)
Sigur, mai incearca daca te roade microbul, dar nu asa.
@bianca
RăspundețiȘtergere1) fiara ce esti!
2) nu'teleg cu plotul si cu modul, mai exact nu inteleg
"modul de a povesti devine intreaga poveste", ma duc sa ma gandesc, dar think Anna Karennina si da'mi un element ajutator ca am trebi si vreau sa birui azi
3) las' ca vine el autorul si ai sa vezi ca am dreptate : cartea era facuta din graali.
ideea asta trebuie sa ramana.
si by and by Dragos a spus de la inceput luati-o contzinuistic nu artisticeshte si ce l-a ascultat cineva?
Rodicutzag
RăspundețiȘtergereO punem de-un complot major: tu îl susţii, eu îl critic. Aşa se fac scriitorii.
Ca sa incep, ce conţinuistic cînd are cacofonii din prima? Hein?
Fiara, indeed...
@bianca
RăspundețiȘtergeregata sa bat palma scot shampania pen'ca nu stiu daca iti dai seama dar dupe impartirea rolurilor cand o veni Dragos sa ne imparta in doua cete... avantaj eu!
dar zic in cele din urma nu.
ca faci sa sune a something chronic, or eu nu sustin "by default"
eu asta numai pe tine draga fiara
si pe urma hai sa zicem dar ar mai trebui sa vrea si Grivei (sa puna osul la scris...)
@Rod
RăspundețiȘtergereYou've got yourself a deal. Numa' să pună osu' autorul nostru, mămică drăgălicindă ce eşti...
Pffff, ce sirop...
eu doar te felicit pentru curaj
RăspundețiȘtergereok, nu esti borges, nici lem, dar gestul tau dem k ai caracter!
Io zic asa, din fiere, ca un biet cititor: fraza n-are ritm, ideile nu se leaga, sau eu nu rezonez.
RăspundețiȘtergereDragos are idei ispititoare, dar tre'sa puna osul la munca. Daca el vrea, poate.