18 noiembrie 2009

beţivul şi oglinda

azi-noapte, în troleibuzul gol, un beţiv c-o ţigară neaprinsă-n mână a-ncept să urle în faţa imaginii sale reflectate în geamul murdar al troleibuzului: marş! te omor! jigodie! muie!

interogaţia tâmpă eu cu cine votez? s-a transformat azi în furie. dacă turmentatul lui caragiale se adresa unor burghezi îmbogăţiţi zeletineşte, beţivul de azi urlă în faţa propriului chip, înfuriat de urâciunea şpăgii şi a incompetenţei - şi nu sunt oare politicienii de azi imaginea noastră pe geamul murdar al egalităţii ceauşiste?

la teve, pe bloguri, în ziare, pe stradă, ne agităm şi încă ne pasionează băseştii, antoneştii şi opreştii care n-au auzit în viaţa lor ce-nseamnă managementul unui proiect, nu ne interesează vocea lui popper care spune că rostul democraţiei este doar să-mpiedice tirania, adică votăm s-alegem cel mai mic rău.

nu să ne-mbătăm cu iluzii de bunăstare socială (de fapt, individuală), că vom primi, că ni se va da, că vom admira o moralitate de crin, o vitejie de traian, o bogăţie de patrician şi-o eminenţă hrebengiucă.

ci îi vom învăţa în continuare pe urmaşii noştri să nu dea doi bani unui cerşetor, s-arunce pe jos chiştoacele, să calce linia continuă cu q7, iar dacă cineva le atrage atenţia, să urle: marş! te omor! jigodie! muie!

5 comentarii:

  1. Eu zic ca ai veleitati de editorialist(eseist)..mi a placut bucata..aduci un pic a Cartarescu din articole

    RăspundețiȘtergere
  2. @bogdanm - multumesc frumos, bogdan. bine spus "aduc un pic", altfel comparatia era deplasata. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragos, chiar nu cred ca ar mai exista cineva in tara asta, dupa atatea experiente guvernamentale si prezidentiale catastrofale, sa se mai imbete cu apa rece.
    Oricum, "saniutele" au venit si vor veni in continuare bonus electoral, stim noi din banii cui (aia multi publici:)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @andre - ba cum sa nu, alegerea candidatului se face strict emotional. daca cuiva i se pare ca cineva a zambit mai frumos, pe ala il voteaza! apoi proiecteaza iluziile sociale asupra lui. fara sa-l intereseze ce rezultat profesional a avut pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre "Geoană cel prostan şi haita bunicuţei" văd că ai considerat că nici nu merită pomenit. :))
    Îţi dau dreptate dacă e aşa, este o operă atât de inestetică încât nu merită recenzată.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...