29 ianuarie 2010

o lansare tipic românească

aseară am fost ivitat în club expirat la lansarea unei antologii de poezie românească contemporană (blogul cărţii aici) pentru uzul tinerilor - o iniţiativă excelentă a editurii vinea şi a lui andrei ruse. despre carte în curând, însă acum vreau să mă refer la eveniment, ce se-nscrie perfect în tipicul lansaărilor noastre provinciale.

în loc de locaţia complet nenimerită pentru o lansare, din cauza nu a fumului, ci a aspectului general de tavernă mohărâtă expirată, unde întunericul nu sporea misterul, ci îl pierdea de tot,
era nimerită o locaţie tinerească, luminoasă, colorată, vie - în acord cu coperta cărţii (care mie-mi place mult.)

în loc să stea la o masă ascunsă fie de coloanele groase ale clubului, fie de spectatorii dinpicioare, pe care ca s-o vezi trebuia să dai din coate sau s-aştepţi să plece cineva din faţă
era nimerit ca organizatorii să stea în picioare - ar fi căpătat vizibilitate şi mult mai multă atenţie.

în loc de permanenta improvizaţie de tip "hai, care autor mai vine să ne citească?" la un microfon fără amplificator sau "cine vrea să ne spună cel mai frumos vers dintr-o poezie de dragoste?" (n-a vrut nimeni) când se ştie reticenţa spectatorilor la expunere,
era nimerit să fi existat o ordine prealalbilă, în care să se ştie cine citeşte, ce citeşte; în care discursul să urmeze o structură pregătită dinainte. ar fi fat o notă de seriozitate şi, de ce nu, de profesionalism.

mărturisesc că aveam alte aşteptări de la lansarea unei cărţi de poezie - un gen dificil şi deja respins de cititorii români. aşteptam idei noi, multă imaginaţie şi multă luare în serios, mai ales că e vorba de tânăra generaţie, ce nu ar trebui să moştenească teribilismul opac de tipul vai, ce boemi şi neînţeleşi suntem noi, poeţii.
reuşita unui eveniment (proiect) depinde de satisfacţia celorlalţi, în folosul cărora acesta a fost creat.
să fim oare noi, spectatorii?

despre eveniment a mai scris vaxaly aici.

7 comentarii:

  1. cumva lipsea linistea Carturestilor. poate si un ceai. multa liniste si cuvinte mestesugit alese.
    spuneai ca eu sunt rau, dar titlul tau.... ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate lansarea a fost tipic românească, dar folosirea termenului locaţie, cu conotaţie absolut neromânească, aduce o notă de derizoriu încă de la începutul articolului.

    RăspundețiȘtergere
  3. dragos, imi cer scuze pentru fiasco-ul de joi
    http://andreiruse.ro/?p=2343

    cat despre discutii legate de calitatea textelor sunt oricand deschis la o dezbatere, vaxaly cred ca nu are o problema de gusturi, ci mai grav... ioan es pop, florin iaru, serban foarta, mihail galatanu, marius ianus, v leac sunt numai cateva nume, alaturi de niste texte foarte bune, pe care cu siguranta nu cred ca o sa le inatalniti la cenaclul recitiri

    RăspundețiȘtergere
  4. andrei,
    eu nu vorbesc despre nume, eu vorbesc despre ce s-a citit si scris strict in carte. si in ceea ce s-a citit era vorba despre gust, nu despre a-mi da cu parere despre cine este Serban Forta, Marius Ianus sau alti poeti buni.
    cu siguranta texte foarte bune o sa gasesti oricand la cenaclul recitiri, poate nu acele nume expuse de tine, dar poezii foarte bune o sa gasesti.
    deci, Andrei, in textul meu am scris despre poezia din seara de Joi si era vorba despre gust nu despre acel "grav spuspendat" de tine.

    RăspundețiȘtergere
  5. @vaxaly , te astept la urmatoarea lansarea, daca vrei, sa discutam despre calitatea textelor. mi se pare un subiect interesant, de dezbatut. daca e doar o problema de gust, cum spui tu, atunci ma retrag. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @andrei ruse
    Cu cea mai mare placere accept invitatia. De aici inteleg ca va fi si o alta locatie, adica un alt mediu in care pot asculta linistit poemele. Si voi veni cu gand bun, nu cu ideea formata de la prima intiativa.
    Pana la urma poezia e tot ce conteaza, noi ceilalti suntem prinsi in jocul ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. hai dom'le ca n-a fost dracu' chiar asa de negru. sigur ca se putea mai bine insa am fost de curand la o lansare de carte la madrid si vreau sa va spun ca a fost mai naspha decat asta de la bucuresti. pe bune :) aici vorbim despre literatura adevarata nu despre "marii" scriitori si maretele lor lansari de carte gen Andreea Marin si Mihaela Radulescu :))))))))))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...