30 martie 2010

singurătăţile se mai şi împart câteodată

provocat de octavian cu însemnarea lui, m-am grăbit să iau o carte scrisă de un autor tânăr italian - oare ce se mai scrie (bine) prin peninsulă?

un tânăr întâlneşte o tânără şi amândoi se-ndrăgostesc. sfârşit. dar nu în acest roman. pentru că tânărul mattia e singur, se mutilează frecvent şi are complexe de vinovăţie. tânăra alice e singură, anorexică şi şchioapă. el e iubit de un alt băiat, ea e urâtă de o altă fată. şi se-ntâlnesc să-şi unească singurătăţile.

ea şi mattia erau uniţi de un fir elastic şi invizibil, îngropat sub o mulţime de lucruri neimportante, un fir care putea să existe numai între doi oameni ca ei:doi oameni care-şi recunoscuseră propria singurătate unul în celălalt. (p. 309)

şi totul nu se opreşte aici, desigur. trec nişte ani, el devine matematician genial, ea devine soţie. rămân doar c-un sărut şi cu câteva lacrimi şi, evident, viaţa nu se opreşte aici, ea vrea mereu energie. şi povestea continuă.

o carte adorabilă, pe care n-am lăsat-o până ce n-am terminat-o în aceeaşi zi (aseară). de citit oriunde, oricând, de către oricine. o carte frumoasă, scrisă cu foarte mult talent, care în spatele poveştii ascunde şi lucruri profunde. o carte despre care orice-aş scrie, n-ar fi pe măsură.
o carte pe care-o aşteptam!


paolo giordano (foto), singurătatea numerelor prime, editura rao, bucureşti, 2009, traducere de cerasela barbone, 352 pagini
saitul autorului aici.

5 comentarii:

  1. aaa, s-a si tradus cartea asta?! habar n-aveam, la mine asteapta de vreo doi ani in raft. bine ca mi-ai adus aminte.

    RăspundețiȘtergere
  2. s-a tradus, s-a tradus! gratie increderii pe care a avut-o diana, editor la rao, in mine.
    ce bucurie sa vad ca e citita!
    Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai am comandat cartea - de pe net, ca prin librarii n-am gasit-o. Insa, Dragos, nu te supara ca iti spun dar tu ai auzit de vaca cea buna de lapte care umple vadra si dup-aia ii da cu piciorul ? Asa si tu aici: ne starnesti interesul pentru carte si dup-aia ne trantesti un spoiler ca asta [Atentie SPOILER !!! cei care n-ati citit cartea nu cititi aici !!! ]"rămân doar c-un sărut şi cu câteva lacrimi" [END SPOILER] Preferam sa nu stiu dinainte cum se sfarseste, daca intre cei doi protagonisti iese ceva sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @bughimamborag - te-ai grabit, romanul nu se finalizeaza cu sarutul si lacrimile... si nu asta conteaza... e doar un amanunt.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...