19 iunie 2010

iubire versus virtute

tocmai ce-am văzut la hbo îndoiala, un film cu meryl streep şi philip seymour hoffman. nu spun nimic de magistralele roluri ale celor doi - cele două confruntări psihologice cum să nu mă dea pe spate? -

ci de ideea clară a filmului (a lui john patrick shanley) că între iubire (inclusiv cea "păcătoasă") şi virtute (instituită de sfântul pavel în sânul bisericii) este o permanentă luptă. iar balanţa dintre cele două zgârie şi macină şi ia forma îndoielii.

iar reuşita filmului este că această luptă / îndoială pare a ieşi din lume, lume niciodată pregătită pentru decizia finală.




5 comentarii:

  1. wow! acum, cu cărțile de pe pereții blogului, mă simt ca acasă.

    RăspundețiȘtergere
  2. le-am remarcat si eu, dar unde-s titlurile? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. filmul acesta este extraordinar... m-a impresionat mai tare la a doua vizionare...

    RăspundețiȘtergere
  4. sa ma iertati dar pe mine m-a cam plictisit filmu'. m-am uitat pt meryl( fana), pt philippe( sau cum se scrie) philip...meryl este tot ea in toate filmele dar nu pot sa n-o iubesc. acra, dulce, cum e rolu' tot meryl e. sper ca ( iar) cartea sa fie mult mai buna, chestiile alea interioare sa fie povestite la pers. intai, roman subiectiv, o...confesiune la fel de tulbure asa cum a fost si filmul: " a fost sau n-a fost?"
    un film ( sau, iarasi, o carte) din care se puteau scoate mult mai multe, desi starea de ambivalenta si de nelamurire pe care ti-o lasa filmu' e ok: popii catolici pedofili ai' adevarati rasufla usurati, iar staretele amare se simt razbunate. singuru' rol in care i-a 'sezut' bine sutana lui amy adams. facutu-s-a dreptate si cu corectitudinea politica rasiala. ce mai vreti? o bomboniera de film. mdah.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...