Romanul debuteaza prezentandu-l pe tanarul Charles Bovary incapabil sa se adapteze in mediul scolastic si ridiculizat de catre noii sai colegi. Ca si copil, si mai tarziu ca si adult, Charles ramane pe parcursul romanului un personaj mediocru si lipsit de vigoare. Rateaza primul sau examen pentru a deveni doctor si abia din a doua incercare reuseste sa devina un doctoras de mana a doua intr-o comuna. La scurt timp dupa ce este repartizat, mama acestuia ii aranjeaza casatoria cu o vaduva mai in varsta, dar care moare la scurt timp lasandu-i acestuia mai multi bani decat ar fi sperat.
La scurta vreme Charles se indragosteste nebuneste de Emma, fiica unui pacient de-al sau, si cei doi hotarasc sa se casatoreasca spre fericirea si multumirea tatalui fetei. Se pare insa ca mariajul nu se ridica la asteparile fetei. Aceasta inca de cand locuia la manastire visa ca va gasi o iubire care va fi, printre altele, solutia tuturor framantarilor ei interioare.
Dupa ce ia parte la o serata extravaganta incepe sa viseze si sa isi doreasca cu ardoare o viata mai sofisticata. Revenirea la viata de la tara o aduce pe Emma in pragul unei depresii crunte tocmai cand aceasta ramane insarcinata. Din dragoste pentru Emma si din dorinta de a o face fericita, Charles decide sa se mute in Yonville, un mic orasel. Acolo familia Bovary ii intalneste pe Homais farmacistul, un fanfaron caruia ii place sa se auda vorbind.si pe Leon, un tanar avocat, care, ca si ea, este plictisit de viata rurala si ii place sa se afunde in romane siropoase. Odata cu nasterea Berthei, Emma incepe sa se indragosteasca de Leon, acesta raspunzandu-i sentimentelor ei. Insa sincronizarea nu e de partea lor, Emma nefiind inca pregatita sa se angajeze intr-o idila cu tanarul Leon, dezamagit de respingerea tinerei, tanarul pleaca spre Paris pentru a-si continuie studiile.
La scurt timp dupa plecarea lui Leon, Emma il cunoaste pe Rodolphe care se arata inca de la bun inceput interesat de ea, declarandu-i pe nerasuflate iubirea. De aceasta data Emma nu mai ezita in a se arunca in mrejele idilei. Din cauza indiscretiei pe care o manifesta fatis, locuitorii oraselului incep sa barfeasca despre cei doi. Charles insa, orbit de dragostea lui pentru sotia sa cat si de naivitatea-i caracteristica, nu banuieste absolut nimic. In acest timp Charles trece printr-un esec profesional, fapt care o ingretoseaza si mai mult pe Emma, aruncand-o cu disperare in flacarile iubirii adulterine, incepand sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a-i face diverse cadouri lui Rodolphe si pentru a plati plecarea lor si a fetitei ei, plecare pe care Emma o planuiste pana la cel mai mic detaliu. Se pare insa ca planul ei nu ajunge sa se realizeze pentru ca Rodlphe o paraseste, neaseptat, nu inainte de a-i scrie o scrisoare care ii va frange inima eroinei. Emma se imbolnaveste grav, fiind la un pas de moarte.
In ultima parte a romanului, Emma il va regasi pe Leon, alaturi de care va incerca sa isi gaseasca linistea si fericirea. Dar din pacate si aceasta incercare se va dovedi un esec. Romanul este savuros pana la ultimul capitol. Emma e simbolul femeii adulterine, dar nu de dragul inselatului, nu pentru ca ar fi dorit placeri trupesti. Cu fiecare noua iubire cautata, Emma incerca sa se regaseasca acel suflet pereche perfect, asa cum si`l imaginase inca din copilarie.
de
"Sunt anul 2 la Litere si sunt din Orasul Ploilor. Ploiesti.
RăspundețiȘtergereImi place sa citesc, insa aproape intotdeauna am detestat sa parcurg bibliografia obligatorie. Autorii mei preferati: Kafka, Hesse, Dostoievski, Bulgakov, Fowles si Stendhal.
Cartea mea de referinta ramane in continuare "Fight Club" (Chuck Palahniuk)."
am votat 'boring'. c'mon. :D nicio inovatie.
RăspundețiȘtergereparola:"eavac". oare o fi vb de mine? :)))
@strelnikoff: :)
RăspundețiȘtergere@mewsette: c'mon. flaubert, dictionnaire des idées reçues?
nu erea vb de sarmanu' flaubert ci de duduitza care a scris comentariu' literar. :) imi place de flaubert, mai putin bovarysmu':) imi plac si tentatiile si cam atat am cetit.
RăspundețiȘtergereSi io, care-as fi putut jura ca e una dintre studentele mele...
RăspundețiȘtergereCare-ti regurgiteaza firul actiunii cu spoiler si dup-aia nu mai intelege ce vrei de la ea cand o-ntrebi "dar interpretarea?"...
povesteste tot si n-are nicio scanteie. am avut dreptate, e prea transparenta.
RăspundețiȘtergere@ mihaelaursa
puneti-i nota :)
nu e niciun 'spoile4r', din recenzie se-ntelege k emma bovary mai traieste bine mersi... :)))
RăspundețiȘtergerepai "Strumfita" zice ca "romanul este savuros PANA la ultimul capitol".
RăspundețiȘtergerepoate sufletul ei neintinat de Gargamel n-a rezistat pana la capat.
cum dracu sa fie 'savuroase' descrierile alea horror ale agoniei emmei?! brrr
RăspundețiȘtergereasta, dk avea de citit 'rosu & negru', citea numai primu volum (= 'rosu'), k 'negru' nu i se asorta la unghii :)
"Iar acum, ceva foarte frumos de la un alt autor preferat de-al meu, Dostoievski. Este povestea tragică a unui student sărac şi chinuit de complexe care omoară pentru bani o femeie vetustă (adică bătrână, pentru cititorii mei studenţi la Politehnică) şi este obligat să asculte interminabila istorie a familiei unui individ alcoolic cu nume de desert (Marmeladov, pentru cititorii mei studenţi la Spiru Haret.)
RăspundețiȘtergereNu ai avut despre ce să scrii azi şi te-ai gândit să-ţi baţi joc de cei mai slabi cu duhul? Măcar un link puteai să pui şi tu... Sau e mai ok să râzi de oameni pe la spate?
RăspundețiȘtergereŞi lumea zice de mine că sunt imatură...
Serios, chiar nu înţeleg răutăţile gratuite.
si raul necesar are farmecu lui, da parca tot rautatile gratuite's mai dragute, imho
RăspundețiȘtergere@strelnikov: nu exista DECIT rautatile gratuite (= demne de acest nume), celelalte sint banale necesitati! ;P
RăspundețiȘtergereCe-i aşa de minunat la recenzia asta? Faptul că, "povestindu-ţi" cartea, de la început până aproape de sfârşit, îţi strică plăcerea de a o citi? Faptul că e puerilă? Sau ce?
RăspundețiȘtergere@Condeera - fain!
RăspundețiȘtergere@ionuca - mie mi-a placut "recenzia", m-a distrat! de aceea, voi pune link.
@Razvan - intr-o societate (si mediu) de uriciosi, sa te distrezi e minunat!
trebuie preluate si comentariile de pe blog:
RăspundețiȘtergere"Ce curva. Cred ca asta este o carte pe care nu o voi citi in veci!"
@razvan
ce-are "placerea de a citi" cu "povestindu-ti cartea"?!?
@als: atunci sa continuam cu d'astea gratuite. iata de ex, fraza din flaubert de care mi'am amintit cand citeam recenzia:
RăspundețiȘtergereto be stupid, selfish, and have good health are three requirements for happiness, though if stupidity is lacking all is lost.
hai stupidity, then! :)
RăspundețiȘtergere