a fost odată ca niciodată. pe când eram student în bucureşti şi mâncam la o cantină din centru, unde am dat peste prima ciorbă de vacă cu carte putredă într-însa; pe când mcdonald's-ul era restaurant de lux şi tot studentul voia să lucreze-acolo; pe când iliescu era conducătorul dintotdeauna de după ceauşescu şi nu părea să plece vreodată cu clica-i neocomunistă.
se întâmpla că eu citeam ziarul lui pleşu - dilema -, al gds-ului - 22 -, şi al lui dinescu - academia caţavencu - şi comentam cu prietenii ce mai scriau pleşu, dinescu, ornea, boiangiu, creţia, patapievici şi alţi intelectuali pe care eu, provincial constănţean nu-i ştiam decât de la televizor, de la emisiunile lui iosif sava sau de la târgurile de carte. toţi aceştia, inclusiv dilemate, reprezentau altceva-ul, altfel-ul, erau ceea nu găseam în jur - viziunea normalităţii, într-o ţară anormală.
aseară, la nottara, împreună cu o sală plină, am sărbătorit cu echipa nouă a dilemei (vechi) şi cu câţiva din echipa veche al 18-lea an de existenţă a revistei. amintiri plăcute sau neplăcute, întrebări şi răspunsuri, în dulcele stil românesc. şi o dezamăgire: la întrebarea unui tânăr care este viziunea dilemei (vechi), actualul redactor-şef a mărturisit că el, ca lider, nu are una, în afara plăcerii de a scrie. or, un lider fără viziune nu e tocmai cuşer.
pe drumul acasă, mi-am dat seama că ceea ce a reprezentat pentru mine dilema nu mai există acum şi m-am simţit brusc bătrân: cei care formaseră spiritul dilemei - unii dispăruţi - aduseseră cu ei o părticică din caracterul lor puternic, format cu trudă într-o viaţă: andrei pleşu, radu cosaşu, zigu ornea, magdalena boiangiu, tita chiper, leo şerban - ei formaseră brandul. iar redacţia tânără de azi are o misiune grea: să ducă mai departe în viitor moştenirea şi să-şi formeze în acelaşi timp propriul caracter. cu un şef fără viziune, îmi închipui că va fi greu.
dar eu sper că cele câteva puţine lucruri bune din românia vor merge mai departe mulţi ani.
să ne revedem peste alţi 18!
Nu mai citesc demult revista asta. Si-a avut momentele de glorie, dar au cam apus.
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca la sindrofia de care pomeneati nu s-a mentionat recentul episod cu renuntarea la colaborare a lui Serban Foarta, care n-a mai vrut sa semneze in paginile Dilemei vechi alaturi de un politruc, mai nou hot de voturi in Parlament, pe nume Sever Voinescu.
"prima ciorbă de vacă cu carte putredă într-însa"
RăspundețiȘtergereLOL. asta-i mai rau decat fahrenheit 451: societatea care te face sa mananci cartile! si putrezite!
@Micawber - n-a fost o sindrofie - sau o fi fost dupa plecarea mea - ci un dialog cu publicul. si nu, nu s-a pomenit.
RăspundețiȘtergere@supastaru - mda, pe vremea lui iliescu cred ca era o delicatesa. nu mai gasesti acum asa ceva :)
Dezgustul dlui Foarta e justificat si impartasit cel putin de unii din cititorii vechi ai Dilemei.
RăspundețiȘtergereSi totusi, citesc Dilema si acum, partial macar.
Asa ca La Multi Ani Dilema, veche sau noua!Important e ca in Dilema mai scriu inca oameni credibili, cu discurs articulat si cu ceva demn de citit
La Mulţi Ani Dilema!
RăspundețiȘtergereMi-e dor de cantina din studenţie... :)
ai spus, nu de putine ori, ca nu-ti place Dilema...nu inteleg ce te-a manat la "festivitatea" respectiva. sper ca a fost curiozitatea, nu snobismul, ori cautarea unui subiect demn de o postare...
RăspundețiȘtergereai spus, nu de putine ori, ca nu-ti place Dilema...nu inteleg ce te-a manat la "festivitatea" respectiva. sper ca a fost curiozitatea, nu snobismul, ori cautarea unui subiect demn de o postare...
RăspundețiȘtergere@Anonim - n-am spus niciodata categoric ca nu-mi place dilema. pentru ca mi-am exprimat parerea SINCERA SI PUCTUALA fata de o revista la care tin, nu inseamna ca o resping cu totul. cum am spus, face parte din memoria mea afectiv-intelectuala.
RăspundețiȘtergeresi chiar ma enerveaza cand anumite critici - criticam lucrurile la care tinem, nu pe acelea care ne sunt indiferente - sunt intelese nediferentiat sau sunt luate "personal".
faptul de a nuanta si a de accepta parerile celorlalti sunt si in spiritul dilemei.
eu m-as fi mirat k dl micawber sa nu bage o contra politik... :P
RăspundețiȘtergerein ce-l priveste pe s. voinescu:
1 el a scris la 'dv' cu mult inainte sa intre in politik
2 in rubrik sa nu scrie dspr politik interna si f rar dspr aceea internationala
3 ult. sau text - dspr 'scandalul' voda/cristoiu - e excelent
4 poetii sint mai capriciosi din fire
voila - pour remettre les pendules a l'heure...
chiar daca au schimbat garda vor ramane un reper, cel putin asa sper.
RăspundețiȘtergeredirectia in care se indreapta revista nu are nimic a face cu lipsa de viziune a actualului redactor-sef care probabil a dat un raspuns cuminte si comod pentru a nu tulbura apele si creierele care il sustin din umbra