8 decembrie 2011

filb 4 - ziua 1

multă înghesuială aseară la mţr, în jurul lui paul bailey şi mircea cărtărescu. şi publicul a meritat, desigur, două lecturi publice (bailey despre un tânăr român gay, cărtărescu, textul despre darwin de aici) şi povestiri spumoase între cei doi scriitori. am avut noroc să prind o masă în faţă, aşa că m-am bucurat din plin.

 foto de laurenţiu midvichi

am aflat despre scriitorul englez - despre care nu am citit nimic până aseară, când pentru un autorgraf, ia-m cumpărat unchiul rudolf - că vine des prin românia, unde găseşte un amestec de melancolie şi absurditate (dadaismul s-a născut aici); de asemenea, găseşte aici un simţ al umorului suprarealist; că îi place eugen ionescu, dar şi bacovia şi eminescu (din care a şi recitat, în româneşte); că e fascinat de george enescu, care a dus bach la sate, şi care s-a regăsit în bartok (enescu). a mai vorbit despre scriitorul e.m. forster, care s-a străduit să scrie un roman gay şi i-a ieşit cel mai prost, dar căruia i-a reuşit să omoare un personaj într-o singură propoziţie; despre curajul moral al lui beckett care a făcut parte din rezistenţa franceză; despre faptul că, bailey însuşi, când citeşte cioran, se amuză.
apoi scriitorul englez a vorbit despre interesul pe care îl are pentru familia bibescu şi despre vizitele lui la mogoşoaia şi corcova, împreună cu anecdote despre antoine bibescu (cărtărescu a amintit de pesonajul bibesco din romanul pornografic al lui apollinaire, tradus la noi amorurile unui prinţ). între patru ochi, bailey mi-a spus "I think proust fell in love with antoine".
pe de altă parte, mircea cărtărescu a povestit cu vervă despre zaraza (ce înseamnă ciumă) despre mihail sebastian şi cancanuri despre blecher (relaţia sa cu maria ghiolu) şi despre cum îl învârtea geo bogza cu patul.

o seară reuşită, un eveniment reuşit, bravo!

a mai scris ionuca aici.

Un comentariu:

  1. Într-adevăr, un eveniment cultural de calibru. În anumite contexte, cancanurile sunt binevenite. Îmi place acel „bravo” de la sfârșitul postării. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...