8 august 2014

concurs „cartea de vacanţă“: „eseuri de îndrăgostit“ de alain de botton

pe perioada verii, voi organiza, o dată pe săptămână, câte un concurs cu câte o carte de vacanță. humanitas fiction, polirom, univers, all sunt editurile care oferă cărțile, iar eu ofer concursul și transportul. nu trebuie decât să răspundeți la o întrebare, cât mai creativ, și veți putea primi o carte selectată de mine.

un filozof în vogă



a cincea carte pentru vacanţă este eseuri de îndrăgostit de alain de botton (editura humanitas, 2014). o carte unde, cu mult umor şi simplitate, autorul demonstrează că este un fin cunoscător al personalităţii femeii. psihologie, filozofie şi mult umor despre bărbatul dintr-o relaţie.

întrebarea pentru concurs este:
ce căutaţi şi apreciaţi (maxim două lucruri) cel mai mult la partenerul/partenera de care vă îndrăgostiţi şi de ce? 

răspunsurile pentru concurs le primesc în josul acestui post - în chip de comentarii blogspot sau facebook -, până luni, ora 12,00. voi fi subiectiv și voi premia răspunsul cel mai fain. posesorul va primi romanul prin poştă.
succes!





6 comentarii:

  1. Evident ca ar fi mai mult de doua lucruri pe care le caut la o persoana pentru a-mi deveni partener de viata. Dar daca cerinta e sa ma limitez la doua, acestea ar fi simtul umorului si altruismul. Se spune ca in persoana iubita nu trebuie sa cautam calitati sau defecte, trebuie doar s-o iubim asa cum e. Ei bine, eu nu ma supun acestei reguli, pentru ca sunt anumite trasaturi indispensabile unei relatii de durata. Astfel, un acut simt al umorului (atentie, a nu se confunda cu batjocura! ) denota automat si o inteligenta sporita, intrucat oamenii destepti nu se iau nici pe ei insisi, nici viata, in serios si recunosc importanta aspectului ludic al realitatii de zi cu zi, fara a uita sa fie seriosi atunci cand situatia o impune. In plus, viata chiar e mai frumoasa langa o persoana care te poate face sa razi cu gura pana la urechi si care, la randul ei, apreciaza si se amuza la un banc bun. Ador cand sunt scoasa dintr-o stare de apatie si spleen, cu o gluma bine plasata. In mintea mea, simtul umorului se coroboreaza cu zambetul, cu buna dispozitie, deci ce as putea dori mai mult?! Iar al doilea aspect ar fi altruismul, deci implicit interesul pe care mi-l acorda. Renuntarea la "eu" si concentrarea asupra mea, deschide toate caile de comunicare si, in acelasi timp, imi creste respectul fata de mine insami, facandu-ma sa ma simt importanta. O persoana care isi rupe o bucatica din propriul timp pretios, pentru a-mi asculta lamentarile in legatura cu adevarate probleme existentiale, cum ar fi ruperea unei unghii sau o suvita de par rebela, de neimblanzit, merita toata atentia. Nu spun doar eu asta, e si rezultatul unui studiu, pe care l-am citi mai demult, care demonstra ca dragostea altruista e in directa legatura cu nivelul de fericire dintr-o relatie. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Any Dragoianu
    Actuală
    Eu căutam la el ceva divin,
    Şi chiar credeam că poate-a mă convinge,
    Dar lene am găsit, şi-un mare chin…
    Că bea în fiecare zi de stinge!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum a spus si roxana mai devreme, sunt mai mult de doua lucruri pe care le caut si apreciez la persoana iubita. Dar daca ar fi sa aleg doua dintre ele, acestea sunt sinceritatea si spontaneitatea.
    In primul rand am ales sinceritatea pentru ca o relatie nu se poate baza pe minciuni si falsitate. Daca persoana iubita nu e sincera cu tine incepi sa ai banuieli si nu mai ai incredere in ea; poti sa crezi ca nu te mai iubeste si ca are pe altcineva.
    A doua trasatura pe care o consider esentiala intr-o relatie este spontaneitatea, caci daca persoana iubita nu e spontana si face aceleasi lucruri mereu, incepi sa te plictisesti de ea. Eu unul m-as plictisi de moarte langa o persoana monotona...

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria S: In primul rand acel om trebuie sa fie greu de descifrat. Sa fie la inceput o situatie imposibila, de genul: religii diferite, locuri de munca in judete diferite, gusturi contradictorii. Sa fim la distanta, sa ne intalnim pe furis sau pe apucate, sa tanjim de dor unul dupa altul. Sa actioneze in fiecare zi altfel, sa cred ca l-am descoperit si sa imi scape printre degete. Apoi e important, pentru mine, sa fie rabdator in ceea ce priveste timpul pe care il acord picturii, muzicii, scrisului, proiectelor personale in general. Doar asa iubirea ar putea creste vazand cu ochii. Nu sunt adepta cristalizarii de care vorbea Stendhal gandindu-se la indragostitul fascinat ce atribuie cele mai inalte insusiri femeii pe care a zarit-o intaia oara in mina de sare (Desi nu parea a fi cu nimic iesita din comun, doamna cu pricina s-a vazut coplesita de complimente asemenea crengutei transformate de cristalele de sare in bijuterie a naturii).

    RăspundețiȘtergere
  5. mă regăsesc în cel drag de lângă mine iar armonia sufletelor noastre întregește deplin comuniunea dintre noi. Cred, cu tărie, că el este ceea ce am căutat iar acum degust, pe îndelete, sublimul sentiment al unei iubiri împlinite

    RăspundețiȘtergere
  6. Astazi as aprecia sa ramana mereu langa mine, sa imi ingaduie sa il iubesc in fiecare zi din cele cate mi-au mai ramas, caci il iubesc prea mult ca sa imi ia darul de a-l vedea. Apoi sufletul se bucura nespus de mult cand ma lasa sa il imbratisez si sa ma cuibaresc langa el asa cum face un pisicel pe care il tii cu tine cand dormi. Imbratisarile lui sunt seva unei bucurii nemaintalnite...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...