4 februarie 2015

„de ce n-o facem în drum?“ de neil labute

m-am repezit la spectacolul ăsta pentru că este regizat de neil labute, un autor de succes - regizor, scenarist și dramaturg american. se spune că neil al nostru se afla la un atelier de o săptămână, în cadrul festivalului de teatru de la sibiu. și, câțiva dramaturgi români, alături de el, au creat niscaiva monoloage pe care le-au prezentat publicului cu ajutorul unui grup de actori. ce a ieșit am văzut și io vineri, la teatrul act.

tema este aceea a singurătății. actorii, neil labute îi caracterizează ca fiind excepționali. la fel și textele. de un umor nostalgic, dar un umor al dracului de bun. (paradoxal, textul cel mai slab mi s-a părut chiar al lui labute)

am remarcat următoarele monologuri: radu iacoban, un tip părăsit de gagica lui. lucrul pe care-l oftică, însă încearcă să ne convingă ce viață de macho va avea el de-acum încolo și ce liber va trăi el de-acum încolo (text de claudia postelnicescu)

eliza păuna, teribil de dulcică, face sex cu vărul său îndepărtat, și încearcă să-și liniștească conștiința în dansul hormonilor și al feromonilor (un text uimitor de amuzant de radu dragomirescu)

alexandru ion e dat afară-n ploaie, noaptea, de iubitul său și caută soluții blazate pentru un adăpost. cu ce se va alege, ne uimitește textul foarte jmeker al lui csaba szekely.

frumoasa actriță cosmina stratan, o cirotică condamnată la moartea-n spital și care scormonește după cioburi de umor, ca să-și împace spiritul încă tânăr. (un text excelent de alex popa)

chiar dacă unii dintre ei n-au avut prea mare ajutor din partea textului, toți actorii piesei au strălucit în întunericul sălii teatrului act de vineri. un grup de actori tineri ce-i egalează de departe pe monștrii sacri, rămași în memoria românului verde. adică conrad mericoffer, cristina florea, ionuț grama, corina moise, liviu romanescu. mi-au făcut o seară de excepție!



foto de adi bulboaca de pe site-ul teatrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...