al doilea roman pentru vacanţă este bastarda istanbulului, de elif shafak (editura polirom, 2013). un roman în care e vorba nu numai despre poveștile a două femei de etnii diferite, dar care redă minunat atmosfera istanbulului - străzile pietruite, strigătele negustorilor, mirosul condimentelor, ceaiul, șaorma, budincile asure, baclavaua, sucurile stoarse.
întrebarea pentru concurs este:
cum descrieți ceea ce iubiți cel mai mult din cultura orientală - nu neapărat cea turcească - și de ce?
răspunsurile pentru concurs le primesc drept comentarii la post sau prin facebook, până luni, ora 12,00. voi fi subiectiv și voi premia răspunsul cel mai fain. posesorul va primi romanul prin poștă.
succes!
sursa |
Se întâmplă că atmosfera turcească mă atrage cel mai mult prin misterul ei cu parfum de poveste nesfârşită: visez cu ochii deschişi cum mă pierd pe străzile Istanbulului de altădată, pline de femeile ce doresc să cumpere şalvari sau covoare ţesute cu mare măiestrie, unde bărbaţii fumează gânditori din narghilea, iar copiii aşteaptă nerăbdători să primească baclavale ... :)
RăspundețiȘtergereIubesc Istanbul si de aici tot ce tine de Orient. Am citit Rivala din Harrem si mai nou am gasit ceva carti din literatura turca la editura vivaldi. Am fost de 2 ori la Istanbul unde am profitat de atmosfera turceasca, am gustat din baclavalele lor renumite in fiecare seara, am servit zilnic un pahar mic de ceai, am adus acasa cafea traditionala impreuna cu cescuta specifica. Acum urmaresc serialul Tyrant a carui actiune se petrece in Maroc. Ma impresioneaza cultura orientala si incerc sa aflu cat mai mult despre ea prin toate mijloacele posibile. Aceasta carte o am deja in whislist si sper sa o citesc curand!
RăspundețiȘtergerePoate cel mai fascinant lucru, în Orient, este ritmul vieţii. Simţi o urmă infimă din acel lucru - traiul în acord cu ritmurile ancestrale - chiar şi în mijlocul trepidantului istanbul. Poate e chemarea la rugăciune, mereu la aceleaşi ceasuri, de secole – ceasuri, iară nu ore, răsăritul şi apusul. Nu orele după care se programează meciurile şi serialele de la televizor, discursurile preşedinţilor, războaiele şi alte evenimente laice.
RăspundețiȘtergereO chemare care te face să simţi existenţa LEGII. A legii care obligă la sacrificii, la abţinere, la o privire decentă, la a căuta frumuseţea dincolo de văluri, a seduce prin sugestie, nu prin excesul lui « a arăta ».