13 mai 2008

Cel mai frumos incipit

Anda Grarup provoacă lumea cititoare cu cel mai frumos incipit al cărţilor, idee, după mine, extrem de seducătoare, căreia nu-i poţi să-i rezişti.
Cele care-mi sunt dragi, şi pe care le ştiu by heart, ce expresie frumoasă au englezii ăştia!, sunt următoarele :

1. Toate familiile fericite seamănă una cu alta, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei. (din anna karenina, în varianta lui Emil Iordache) 

2. Longtemps, je me suis couché de bonne heure. (Multă vreme m-am culcat devreme, prima proproziţie din swann al lui Proust, primul volum din în căutarea..., ce paradoxal, romanul ce duduie de fraze întortocheate începe cu o propoziţie simplă.)

3. Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul (inevitabil, lolita)

Din literatura română, am două citate, unul din mateiu caragiale, craii - cu toate că, în ajun chiar, îmi făgăduisem cu jurământ să mă întorc devreme acasă, tocmai atunci mă întorsesem mai târziu: a doua zi spre amiazi. – si din ion cred sau din moromeţii, nu mai ştiu, timpul nu mai avea răbdare cu oamenii… , ajutaţi-mă, vă rog!

5 comentarii:

  1. Dragos, multumesc de preluare. Aia cu timpul e din Morometii, insa tiu minte ca era vice-versa: adica timpul avea rabdare cu oamenii :-) Da' s-ar putea sa ma-nsel!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar citatul scris de tine este din primul volum din Morometii, si la fel cum spune Anda, este anume "timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare". Asta este usor de tinut minte pentru ca la sfarsitul aceluiasi volum apare ideea pe care se pare ca o precizezi: "timpul nu mai avea rabdare".

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am uitat si eu pe morometii de curind si asa e, cum zice liviu - numai ca mie nu-mi place deloc-deloc, mi se pare asa, o figura de stil cam aiurea. ma rog, n-am nimic impotriva daca-ti place tie.
    alea 3 de la tolstoi, proust si nabokov sint f misto

    RăspundețiȘtergere
  4. @liviu - mi-am amintit...
    @luciat - acum ca mi-ai zis tu, parca nu-mi prea place, dar, cum mi-a picat la bac chestia asta cu morometii, mi-a intrat, proustieneste, involuntar, in memorie ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Alt inceput clasic:
    "Who is John Galt?"

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...