29 noiembrie 2008

Romania tiganeasca

Să vedeţi ce mi s-a-ntîmplat:
Aseară, am plecat acasă cu acceleratul spre Constanţa din Gara de Nord (îmi vizitez părinţii cam o dată la două săptămâni). Iar trenul era plin de ţigani navetişti (nu mergeau, desigur, la vot). În compartimentul în care-aveam loc, evident, mirosea deja fraudulos a băutură şi nespălare. Eu, un student şi o studentă am ridicat de pe scaun trei. Au rămas însă trei care-au început dintr-o dată a urla (erau beţi, sper că v-aţi dat seama) şi care-au chemat pe alţii de pe hol (se cunoaşteau toţi, mama lor) ca să le stea în poală, să-i corenteze, spunea unul. Deîndată au prins a-şi aprinde Viceroy-uri, a deschide cutii de Burger şi-a juca barbut pe bani. N-aveai unde te duce (am încercat), era plin tot de ei. Evident, le-am spus că mă deranjează fumul, dar un ţângău s-a răstit la mine că să mă dau în sânge. Alţi doi mi-au zis, Scuze, bos! dar au continuat a fuma tot frecând la zaruri. Ba, unul şi-a scos ostentativ un cleşte cu mînere lungi ce semăna c-o rangă, Obiectul muncii, a zis. Tăceam şi băgam fum la greu. Nimeni dintre noi nu zicea nimic, ei însă, da - de toate... A venit şi naşu, de fapt naşa, printre norii de fum. Şi ea, mâlc. A luat zâmbitoare de la fiecare cîte 2 lei - eu dădusem pe bilet 37 - şi topeală. Poliţie, nicăieri.
Am suportat aproape trei ore. Au coborât aproape pe la Lehliu. În timp ce pleca, un ţigan zice: Aşa face ţiganu' cînd se pune-n tren, se-nstăpâneşte.
Să mai spun că mult dup-accea - pe la Feteşti, când trenul era aproape gol - au apărut şi doi poliţişti şi supracontrolul?
De fapt, ce se-ntâmplase? CFR-ul a desfiinţat acceleratul de navetişti de Obor. Iată ultima oară de mers acasă cu CFR-ul, căruia-i doresc DIN INIMĂ să dea faliment.
Cât despre ţigani, ce să zic? Că nu cred că există vreo soluţie recuperatoare? Că ori îi accepţi resemnat, ori fugi de ei. Ori...
Că nu ştiu vreun partid să propună ceva în sensul ăsta, cu toate cazurile notorii din Italia şi de-aiurea...

5 comentarii:

  1. Da,buna postare.Care mi-a adus aminte de o istorie recenta,cu o doamna controlor fooooarte viteaza cu niste copchii de 16-17 ani; la o schimbare de trenuri in miez de noapte tinerii au ofensat "corectitudea " doamnei neavand bilete.Doamna nu a primit de la ei nimic,a taiat procese verbale conform legii,si in plus le-a adresat injurii.De ce? Erau....rock-eri.La doi metri distanta,aceeasi dna controlor,a trecut ca mielul pe langa o hoarda de tigani .Sa mai comentam existenta(inexistenta !!!) biletelor la acestia?Cineva trebuie amendat totusi in tara asta! Pentru Caile Ferate Romane,aceeasi urare!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. la noi se confunda marfa cun ambalajul si, in cauza asta, nu ne dam la tiganii ilegali, din cauza ca le-am leza susceptibilitatile de cetateni cu drepturi egale!
    tata! sa fim seriosi! tigani, romani, tungusi, inuiti, ce-or fi - intr-o tara civilizata erau spulberati si intinsi pe pereti!
    oh, stiu prea bine cum era pe ruta de Kustendje si inainte de 89...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stii ac exista si tren privat Bucuresti-Constanta? Tot confortul si costa la fel. Uite aici http://www.adevarul.ro/articole/primul-tren-particular-spre-litoral.html si site oficial la http://www.regiotrans.ro/ Recomand calduros, am auzit numai lucruri bune despre el.

    RăspundețiȘtergere
  4. inca e bine, inca e bine...
    o sa vina ziua in care o sa-ti fie frica si sa mai scrii despre asta, o sa vina momentul in care EI nu te vor mai primi in trenul LOR...
    ne indreptam cu pasi mari spre ziua in care noi o sa fim minoritari nu numai ca animale etice si morale, ci si ca neam...
    ce o sa mai facem atunci?
    o sa citim pe blogul unui "rrom" cum s-a distrat el cu niste romani, cum s-a instapinit in casa lor, in firma lor, in trenul lor, in...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ăştia nu cred că au fost ţigani, au fost rromi...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...