12 februarie 2009

E bun, deci e ecranizare

Cel puţin trei dintre filmele în vogă americane sunt ecranizări ale unor romane sau povestiri. Eu bănuiesc, ca livresc ce sunt, că de-aia sunt şi bune.
1. Ciudatul caz al lui Benjamin Button (The Curious Case of Benjamin Button) - după o povestire de Francis Scott Fitzgerald.
2. Cititorul (The Reader) - după romanul lui Berhard Schlink.
3. Nonconformiştii (Revolutionary Road) - după romanul lui Richard Yates.
Or mai fi?...

12 comentarii:

  1. ba, as zice: chiar dimpotriva! ecranizarile nu sint (totusi) cele mai bune 'introduceri'in cinema...
    cinema-ul care vampirizeaza nuvele sau romane poate fi, uneori, excelent (vezi, de ex., 'the remains of the day'...), dar asta este mai degraba exceptia decit regula ;)

    ps la 'ecranizari' poti pune, la urma urmei, si 'frost/nixon', pt k este versiunea pt cinema a piesei scrise de scenaristul peter morgan... l-ai vazut? e cinema de inalta clasa, dar asta, pt k s-a departat rezonabil de piesa de teatru ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. a aparut si filmul Blindness dupa Eseu despre orbire, de Saramago. Dar nu l-am vazut inca, nu stiu daca e bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. e o catastrofa, trust me ;))
    ps sper k nu esti ACEA 'nicoleta' dp blogul teroristei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici mie nu mi se pare ca o carte bună e o garanţie pentru o ecranizare bună. În primul rînd, din carte trebuie scos un scenariu bun, iar pentru asta e nevoie de talent (şi de profesionalism, bineînţeles). Apoi, nu toate cărţile geniale se pretează la ecranizări. Nabokov povesteşte că s-a chinuit mult să scrie scenariul după Lolita.

    Cea mai jalnică ecranizare pe care am văzut-o în ultima vreme e după Dragoste în vremea holerei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai e si Doubt cu Meryl Streep dupa piesa de teatru de John Patrick Shanley.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Brideshead Revisited" - cartea a aparut recent la Leda, iar filmul e cu Emma Thompson- http://www.imdb.com/title/tt0412536/

    RăspundețiȘtergere
  7. @als - n-am vazut filmul, dar am auzit numai de bine, multumesc pt recomandare.
    @nicoleta - am auzit - ca si als - ca e cam naspa (desi Saramago a plans - cred ca de emotie...)
    @ alexandru - iti dau dreptate 110%
    @fly -?
    @L - filmul mi s-a parut o mare-mare teapa, ca si o alta carte pe care am inceput-o de acest scriitor cu nume de femeie. pacat de emma thompson si de ben whishaw!

    RăspundețiȘtergere
  8. blindness, cat o fi el de firav si neinchegat e cu mult mai decent ca "the curious case of BB".
    nu am citit povestirea lui Fitzgerald, dar am citit in alte parti ca ar avea maximum 5 % din ea. nu stiau probabil cum sa dea greutatea unui soap de cinema.

    iar "doubt" e putin prea teatral, i se recunosc originile, dar it's cool. mi-a placut mai mult ca the reader

    RăspundețiȘtergere
  9. adica n-a orbit nimeni dupa ce a vazut ditamai ecranizarea dupa saramago? hmmm...

    RăspundețiȘtergere
  10. cu cit o povestire, o nuvela sau un roman sint mai bune - ceea ce inseamna k povestea respectiva si-a gasit forma ideala de expresie -, cu atit sansele ca filmul facut dupa ele sa fie mai putin reusit...
    in orice caz, nu se poate multumi decit cu postura de 'produs derivat'.
    un exemplu (printre multe altele): 'moarte la venezia' - ecranizarea lui visconti dupa nuvela lui th. mann - a fost considerat, multa vreme, un 'film mare' mai mult prin prisma cliseului k un film dupa un mare scriitor facut de un mare regizor nu poate fi decit tot 'mare'; de fapt, este un film care-si poarta greu emfaza multipla (thomas mann! mahler!! venezia!!!) si care este mult mai putin reusit decit ultimul film al lui visconti - 'inocentul', dupa 'minorul' d'annunzio...
    (idem pt 'strainul' lui camus, ecranizat tot de ducele di modrone, care este un film ratat - spre deosebire de 'senso', ecrabizare fabuloasa dupa un scriitor obscur.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Si Slumdog Millionaire e ecranizare dupa un romanul "Q&A", al unui indian.
    Benjamin Button, din pacate, e o adaptare de toata jena, mai ales ca materialul sursa avea atat de mult potential, scenaristii si-au batut joc insa.

    RăspundețiȘtergere
  12. pana la urma vorbim doar de filmele recente sau in general?ar mai fi ecranizarile pieselor lui tennessee williams carora nu cred ca le poate cineva nega valoarea, breakfast at tiffanys,notti bianche,letter from an unknown woman,ascenseur pour l'echafaud,room with a view, hiroshima mon amour,non ti muovere,the hours si le scaphandre...din cele mai recente. nu cred ca e cazul sa generalizam si sa punem toate ecranizarile la filme bune sau filme proaste

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...