la prima vedere, e un lucru bun iniţiativa ziarului Jurnalul Naţional de a începe o colecţie de literatură românească „Biblioteca pentru toţi”, deşi brandul e deja la editura Minerva. dar oricum nu mă pricep la copyright-uri, aşa că tac.
la a doua vedere, pot spune că românul făr-o cultură literară poate acum să şi-o facă liniştit cu ediţii destul de bune, dar mai ales ieftine:
dacă vrea literatură modernă şi contemporană, are Cotidianul.
dacă vrea literatură clasică, are Adevărul.
dacă vrea poliţiste, are Flacăra .
acuma, dacă vrea români, are Jurnalul naţional.
entuziasmul însă trebuie totuşi moderat:
- nu sunt ediţii excepţionale, verificate de profesionişti, traducerile sunt vechi, nu întotdeauna revizuite;
- noii traducători sunt uneori slabi
- volumele din lista apariţiilor sunt ciurucuri.
Biblioteca pentru toţi de la Editura pentru literatură, apoi Minerva, era îngrijită, cu prefeţe şi tabele bio-bibliografice, fără greşeli redacţionale – era, pot spune, profesionalism.
Acum insă, totul se face rapid, de dragul marketingului.
Dar bine că se face.
la a doua vedere, pot spune că românul făr-o cultură literară poate acum să şi-o facă liniştit cu ediţii destul de bune, dar mai ales ieftine:
dacă vrea literatură modernă şi contemporană, are Cotidianul.
dacă vrea literatură clasică, are Adevărul.
dacă vrea poliţiste, are Flacăra .
acuma, dacă vrea români, are Jurnalul naţional.
entuziasmul însă trebuie totuşi moderat:
- nu sunt ediţii excepţionale, verificate de profesionişti, traducerile sunt vechi, nu întotdeauna revizuite;
- noii traducători sunt uneori slabi
- volumele din lista apariţiilor sunt ciurucuri.
Biblioteca pentru toţi de la Editura pentru literatură, apoi Minerva, era îngrijită, cu prefeţe şi tabele bio-bibliografice, fără greşeli redacţionale – era, pot spune, profesionalism.
Acum insă, totul se face rapid, de dragul marketingului.
Dar bine că se face.
Mi se pare o frectie, mai mult sau putin. Cine are de gand sa citeasca, isi poate cumpara carti si din librarii, nu trebuie sa astepte "Adevarul", "Cotidianul" s.a sa scoata o editie modesta. Pentru 10-15 lei in plus, prefer oricand sa-mi cumpar o carte mai ingrijita. Nu sunt un bibliofil dar am si eu preferintele mele; nu marsez doar la editii de lux dar imi plac anumite fonturi, anumite culori, anumite coperti.
RăspundețiȘtergerePrintre cele mai lizibile carti mi s-au parut unele scoase de Editura Univers inainte de revolutie (imi aduc aminte de Razboi si Pace care arata foarte bine: negru pe alb, pagini moi, chiar dulci as putea spune...un regal).
la Adevarul nu se scot clasici. Flaubert e un accident, Tolstoi o ambitie aiurea si cu plagiat.Acestia sunt amestecati cu Sven Hassel si Vintila Corbu. Cine a gandit colectia nu a avut habar de literatura.
RăspundețiȘtergereIn rest, initiative foarte, foarte bune, dincolo de calitatea traducerii sau a editarii.
Eu am descoperit in colectia Cotidianul foarte multe carti care nu au mai fost editate in alta parte si, cel mai important, care chiar m-au impresionat. Asa ca, daca admit existenta unor greseli de redactare sau de traducere, nu sunt de acord cu afirmatia ca aparitiile ar fi niste "ciurucuri". Repet, vorbesc despre colectia Cotidianul, singura pe care o urmaresc, restul personal nu ma atrag.
RăspundețiȘtergerenu asta cred ca e problema, dragos, ca noii traducători sunt slabi si ca
RăspundețiȘtergerevolumele din lista apariţiilor sunt ciurucuri.
problema este una morala si tine de aceeasi lupta murdara intre trusturile de presa.
de cand a aparut si la noi moda asta 'carte in ziar', m-am tot uitat si am observat. am observat ca daca la 'cotidianul' (abia aparuse trendul) cmparatorii erau preponderent din clasa de mijloc si in general pasionatii de litaratura,
odata cu colectia 'adevarul' stacheta a coborat. in sensul ca a dat navala patura sociala mai saraca si in special oamenii simpli, necititi, care au vazut in campania respectiva un prilej de a-si insaila o biblioteca ieftina pe care sa o lase nepotilor sau copiilor.
as face un pariu ca noua "gaselnita" a jurnalului nu va avea deloc succesul scontat. pentru ca nu vor mai cumpara nici intelectualii, nici muncitorii, dupa ce curiozitatea si necesitatile le-au fost potolite de primele doua valuri.
si, ca mi-am adus aminte, dezgustatoare campania de promovare sustinuta cu inima ipocrita de talentatii cristoiu, tucă, m badea, tolontan şi m rădulescu.
daca oamenii simpli si necititi dau buzna si-si cumpara carti ... E BINE ! n-as vrea sa citesc o pagina dintr-un nietzsche intr-o tara atat de mizantropa cu oameni rautaciosi si plini de prejudecati cum sunt romanii ! nici macar o silaba dintr-un eminescu. mi-ar fi rusine si lui la fel de comentura de mai sus !
RăspundețiȘtergerelook who's talking! (k sa ma dau si eu mare k stiu limbi straine)
RăspundețiȘtergereparca mai ieri faceai pe snoaba cu trei cuvinte-n germana din cinci... pfiu
mi se pare aiurea argumentul cu " pentru 10-15 lei in plus" vis a vis de cei care vor sa citeasca; cine vrea sa citeasca citeste oricum si daca n-are bani de cartimerge la biblioteca; apoi, cartile sunt scumpe si nu intotdeauna ai bani sa-ti cumperi tot ce vrei.
RăspundețiȘtergereColectia 'cotitdianul' publica 'ilustrii necunoscuti' vorba unei prietene ( si da, sunt si putin ironica); chestia e ca din autorul X nu publica cel mai de succes roman al sau; --avantajul e ca, asa cum spunea Andreea, descoperi carti grozave, dar sincer, cine tine pasul cu cartile scoase? nu ca o carte pe saptamana e mult, dar mai vrei sa citesti si altceva.
Colectia ' Adevarul' mie una mi se pare grozava ( desi n-am nici un volum) pentru ca scot carti pe care eu le-am citit deja, dar pe care nu le am in biblioteca personala si asta ar fi fost ocazia sa le cumpar. Dupa cum spuneam, cartile nu-s chiar ieftine, asa ca in librarie intre o carte noua pe care o vrei rau si una pe care ai citit-o, dar n-o ai, pe care o alegi?
partea proasta ca cartile de la adevarul e ca vanzatorii de ziare fac specula cu ele si eu n-am pile pe la niciun chiosc :(
eh, las k ieu imi permit sa fiu snoaba asa agrikultoro-loaga kum sunt prin naturelu meu . dar duuh ce scuze prezinti cand lumea nu poate sa te deosebeaska de jiji bekali si asta apropos k am citit postul "88" de pe blogul tapirului cu 71 de comentarii de unde am dedus lojik k ai multa karte la bord . aia de telefon :)))
RăspundețiȘtergerete-as pupa dar nu pot k ma duc sa-mi servesk un katalog d-arta kulturala . hai pa!
Pantagruel are dreptate. Sloganul Adevarul e 100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca, nu 100 de carti pe care trebuie sa le citesti. La fel si cu pilele de pe la chioscurile de ziare - desi se pot lua si de la tipar, undeva prin Pipera, ori prin comanda postala. Totusi, cati din cei ce au luat cartile cu ziarul le-au luat pentru lectura si cati pentru ca da bine? Nu cred ca sunt suficienti cei din prima categorie, din pacate...
RăspundețiȘtergereImi cer scuze ca am scris pantagruel in loc de pantacruel in comentariul precedent; nu sunt inca suficient de trezita pentru a evita erorile.
RăspundețiȘtergere@ emma e: uaaa, ce (agri)culturala ejti! si ce bine stii sa numeri - 'postul "88" de pe blogul tapirului cu 71 de comentarii', LOL
RăspundețiȘtergerekestia e k eu pot sa-l imit pe jiji, in joaca, pt k am mai multe stiluri pe care le alternez; tu ai unu si-acelasi - care e pisalog - si ai 'witz-uri' de kindergarten ('ai multa karte la bord. aia de telefon :)))' = OMG!
leo : agricultura shefu ! se scrie laolalta . adicatelea de-ampreuna . ceingi lentila pliz. hihihi !
RăspundețiȘtergerep.s. dar nici la witz-urile tale n-au intrat oamenii in insuficientza respiratorie sa nu mai zic ca niciunul nu e inca mort de-abinele. deci : probeaza comedie in continuare.
pa ! acush te pupic.
p.s.2. totusi ma intreb in sinea mea cum isi permite cineva sa-i ia la raspundere pe oameni doar pentru simplul fapt ca din leafta lor isi cumpara carti de la gazeta si numai cartea de bucate de la edutura sau carnea de jnitzel de la pravalie sau tuica si berea . sigur... cam de ce are tot omul de rand nevoie sa fie sanatos si voinic la trup si spirit.
gata ------------------------------
volumele de la Adevarul arata deprimant, imi inspira carti cumparate la metru liniar, la fix pe sloganul "pe care trebuie sa le ai in biblioteca" - sa le ai, nu sa le rasfoiesti, nu sa le iubesti
RăspundețiȘtergereleo :
RăspundețiȘtergeream uitat postul tapirului se numeste "opt`shopt" (88 minute film cu al pacino) si are 71 comentarii datat in 27 noiembrie 2008 ! nici sa numar nu stiu . klar . nici n-am afirmat !
"dar nici la witz-urile tale n-au intrat oamenii in insuficientza respiratorie sa nu mai zic ca niciunul nu e inca mort de-abinele"
RăspundețiȘtergereThe Brecht thing was close enough for me; it was killing :)
what 'brecht thing'??
RăspundețiȘtergereAia cu "moaca lui Brecht".
RăspundețiȘtergereah ok... nici nu mai stiu unde am postat-o ;)
RăspundețiȘtergerema indoiesc serios c-ai inteles ceva din B.B. altminteri stiai ca el nu a avut nicio motivatie "elitara/elitista" . dimpotriva . a folosit "epicushul teatral" motivat de "constructia" unei punti le legatura a societatii cu proletariatul . sa pricepi rafinesul lui B.B. iti este indispensabila o constiinta sociala (un pregnant simtz de responsabilitate ) pentru a putea sa-ti susti argumentatia sau intentia in demersul cultural!
RăspundețiȘtergereLOOOOOOOOOOOOOL!
RăspundețiȘtergeresomebody stop me (or her!), she's too funny to be true!!! :)))
aha, am gasit - deci kestia cu 'moaca' era de aici:
RăspundețiȘtergerehttp://www.cp-b.ro/2009/03/09/nimic-nou/
(ultimele 2 postari)
case solved ;)
am si eu o curiozitate
RăspundețiȘtergerestiu ca sunt cam offtopic, dar poate ma lamureste totusi cineva :P
dc cotidianul a avut prima data ideea asta cu cartile, e normal/ legal ca celelalte ziare sa-i preia ideea? adica nu exista vreo lege care sa protejeze ideile pe care le are cineva?