31 martie 2009

premiile muşat (sau observator cultural)

pentru că tot timpul scriitorii trebuie preţuiţi, şi pentru că premiile trebuiau să poarte un nume, s-au numit premiile pentru literatură observator cultural pe 2008 sau – cum însuşi unul dintre premiaţi a afirmat-o – premiile Familiei muşat.

cu aparenţă de exclusivism, în fastuoasa sală a odeonului, evenimentul s-a bucurat de participarea multor figuri ale literaturii, de la mircea horia simionescu, livius ciocârlie şi mircea martin, până la daniel bănulescu şi filip florian.

evident, orice premiu e contestabil şi nu comentez de ce m-am bucurat c-au luat premii simpaticii iulian costache şi livius ciocârlie – şi eu i-aş fi premiat – sau de ce nu m-am bucurat că nu au luat premii filip florian sau nicolae manolescu (toate premiile aici). nu. însă când premiul opera omnia „gheorghe crăciun” – de 6000 lei (închipuiţi-vă ce s-a scos!) – l-au acordat lui norman manea, atunci cad răpus. şi nu pentru că manea e un scriitor cu talent, dar absolut mediocru – n-am auzit cititor român care-a avut răbdarea să-l citească să zică altfel (apropo, îl desfid pe acela ce zice altfel) –, ci pentru că urmează lui mircea horia simionescu şi mircea ivăescu, două uriaşe pietre de hotar ale literaturii române. măcar să-l fi dat lui breban, sau bălăiţă, sau paul cornea... dar “este firesc ca un scriitor pe care-l premiază instituţiile din străinătate să primească un premiu şi din partea unei instituţii româneşti”, a motivat carmen muşat alegerea. aha.

în fine, poate dacă domnul şi doamna goe ai Familiei muşat ar fi făcut mai puţină gălăgie; dacă actorul marius manole ar fi lăsat-o mai moale cu patosul cabotin; dacă n-ar fost obstinaţia unora de a părea ceva de bonton – ar fi fost un eveniment excelent. ...dar sunt cârcotaş.

viitorul va fi, desigur, mai roz şi cu aceste premii.

p.s.: îi mulţumesc ionucăi, fără de care participarea mea n-ar fi fost posibilă.

5 comentarii:

  1. Hai, hai, prea aspru ii judeci :) Sunt convinsa ca la anul o sa fie mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. manea e un scriitor mediocru mai ales daca nu-l citesti!
    insa, mai intai ne facem rabdare, citim prozele, apoi decidem daca e literatura;
    daca e valoros si ne place atunci ne entuzismam, iar daca e valoros si nu ne place atunci cautam ce ne place.

    manea e oricum vreti dumneavoastra sa fie: prolix, neprietenos, enervant, stufos, hipernuantat
    (si prin asta obositor), repetitiv etc dar nu mediocru. pana la urma valoarea unui scriitor nu-i data de cati au avut rabdare sa-l citeasca. faptul ne spune, eventual, ceva despre disponibilitatea unora de a citi literatura.

    RăspundețiȘtergere
  3. @claudiu turcus - sunt curios - ce anume da valoare, dupa dumneavoastra, unui scriitor. poate premiile?...

    RăspundețiȘtergere
  4. mi/ar fi placut as castige filip florian cu zilele regelui, desi trebuie sa recunosc ca n/am citit celelalte carti.nu i/a iesit prezentarea lui marius manole? poti sa fi cabotin doar prezentand niste premii, sau a avut si texte pe care le/a spus/interpretat?
    maria
    (pentru ca n/am un cont)

    RăspundețiȘtergere
  5. @maria - a citit cateva fragmente din cartile premiate, dar e obsesia actorului roman de a "interpreta" pana si prezentarile... dar in fine, simt ca devin prea rau.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...