2 martie 2009

Unde-i cultura pe blog?

Nu ştiu ce mi-a venit, dar m-am apucat să răsfoiesc câteva bloguri catalogate îndeobşte drept „culturale”.
Ce înţeleg eu printr-un blog cultural? Păi unul care care să mă provoace pe diferite teme – nu neapărat academice – de pildă despre un tablou, despre o bucată muzicală, despre o clădire, despre o descoperire istorică – ceva acolo care să-mi pună neuronii la treabă şi din care să-nvăţ.
Dar credeţi c-am găsit?...

În clasamentul roblogfest-ului 2009 (după ei blog cultural înseamnă literatură, istorie, muzică clasică etc., - nu mai zic c-au pus virgulă înainte de etc.) ce-am găsit e jalnic. Doar trei bloguri mi s-au părut cât de cât acceptabile, însă dedicate unei categorii înguste, improprii termenului general de cultură - e vorba de unul dedicat cartofiliei şi altul dedicat vizualului. Restul e tăcere. Am găsit în schimb denumiri ca Arad-culture, suzique, Adrian Stângă...

A urmat clasamentul de anul trecut făcut de Bookblog. Ei bine, nu ştiu ce înţelege prin cultură domnul Tehnocrati, însă din nici unul dintre blogurile acestui top n-am rămas cu nimic - nu discut despre blogul teroristei, al lui cezar şi cel vizual amintit mai sus - care ca şi-al meu, nu sunt propriu-zis de cultură, deşi mai cochetează din când în când cu ea...

Aşa că m-am oprit. Şi m-am dus la DEX online să caut ce se mai înţelege azi prin cultură. Acolo cultura e încă la locul ei. La fel în cărţi. Dar din păcate, foarte puţin în bloguri.
Încă.

PS. Aştept înjurăturile "culturale".

22 de comentarii:

  1. denumirea de ' blog cultural' naste asteptari foarte mari din partea vizitatorilor si aripi de mandrie direct proportionale din partea autorului/ autorilor cu fiecare 'scriere' despre cate o carte/ film publicata.
    ce vreau eu sa spun: cred ca e foarte greu sa tii un blog cultural in adevaratul sens al cuvantului, itit trebuie o pregatire serioasa si nu oricine o poate face; nu oirce entuziast in ale citittului( scuze daca ma refer doar la carti)poate sa si scrie bine despre ce citeste.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai nu vad de ce un blog cultural ar fi dupa chipul si asemenarea ideii tale de cultura
    n-o sa-mi dau cu parerea despre blogurile culturale ca nu citesc prea multe, iar cele pe care le citesc sunt tot mai degraba pe principiul.. "mai cochetează din când în când cu ea..."
    dar nu mi se pare corect sa ne spui ce intelegi tu printr-un blog de cultura, sau prin cultura, si sa te plangi ca nu gasesti asa ceva in jur.
    nu cred sincer ca blogurile astea isi asuma esponsbailitatea de a provoca oamenii sa citeasca, sa cumpere carti, sa iubeasca arta. sunt bloguri culturale adica nu bloguri de stiri, nu despre it sau marketing, ci despre carti si muzica si pictura in acceptia fiecaruia. de ce nu>

    RăspundețiȘtergere
  3. ai pretentii mari. ce ai vrea? ca toate blogurile sa fie niste motorase de cautare wikipedia. Nici chiar asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos, eu cred ca n-ai sa gasesti pe niciun blog ceea ce vrei tu. Cultura e in alta parte, ca sa parafrazez un roman de Kundera.

    RăspundețiȘtergere
  5. @YukiAme - pai daca e blog cultural sa fie blog cultural. e cultural sau nu e. daca nu e, sa-si zica blog de idei, de opinii felurite, sau orice altceva. Dar nota de cultural impune.
    @anonim - adica daca nu e de stiri, de IT sau marketing, atunci e de cultura. chiar de ce nu? si cand injuri faci cultura.
    @alex, @isuciu - intelegi tu ce-ai vrut sa spun. eu am o problema cu categorizarea, nu cu continutul.

    RăspundețiȘtergere
  6. blogul teroristei este cultural fix in aceeasi masura in care cultural este si tricotatul

    RăspundețiȘtergere
  7. Blogurile de cultura incep si se sfarsesc cu Trilema lui Mircea Popescu

    RăspundețiȘtergere
  8. cultura e pe blogul lui isuccea...da,da.

    RăspundețiȘtergere
  9. imi pare ca unica denumire care te-ar satisface ar fi "blog (ne)cultural in acceptia chestii livresti". din pacate, asa nu-i o optiune cand inregistrezi un blog pe technorati. sau o fi, mai nou? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. lexy229: bine zis 'se sfirsesc' - gustul domnului aceluia (in materie de filme in orice caz!) e mortal... ;))

    RăspundețiȘtergere
  11. Din pacate, cultura e numai in DEX. Rar mai gasim chestiuni care se raporteaza la bunul gust al calitatii culturale, cel putin romanesti. Cultura s-a monetizat, s-a manelizat si s-a simplificat. Cu grija si cu mare bagare de seama, se mai pot cauta si gasi bloguri de calitate, detinute de oameni cu tinuta culturala destul de buna. Orice padure cu uscaturile ei. In cazul acesta uscaturile sunt exceptia buna.

    RăspundețiȘtergere
  12. dragos, eu am o intrebare: ce te astepti sa gasesti pe un blog cultural?

    RăspundețiȘtergere
  13. @YukiAme - Cum spuneam, as vrea sa gasesc insemnari/opinii/stiri/probleme/pareri, orice legate de un tablou, de o bucată muzicală, de o descoperire istorica, o carte, un film, ceva care sa-ti stimuleze creierasul. A nu se intelege tratate, dizertatii, cronici etc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragos, suna bine, suna normal ceea ce scrii tu acolo. Eu as mai adauga ceva, cu riscul sa par pretioasa: cred ca si autorul trebuie sa fie de un anume fel. Acum sa vad daca pot aproxima "felul" asta - un cineva, cunoscut sau nu, consacrat sau nu, care sa fie autentic tinand un blog cultural; sa-l simt traind cultura ca pe un mediu normal in care te misti, simti, gandesti, nu ca pe o valoare exterioara care trebuie musai achizitionata pentru a castiga adeziunea altora, pentru a epata etc.

    Ca sa exemplific, cred ca blogul tinut de whitenoise e un astfel de blog cutural. (Presupun ca nu e singurul, eu nu "circul" prea mult prin blogosfera, dar imi pare un exemplu excelent.)

    RăspundețiȘtergere
  15. @dragos: ma declar oarecum de acord cu yukiame, e foarte greu sa pretinzi ca tii un blog 'cultural' doar dandu-ti cu parerea despre diverse manifestari culturale; si mie imi place foarte mult whitenoise, pe ea as categorisi-o astfel pentru ca scrie foarte bine, are interese largi dar sofisticate in materie de cultura, stie foarte multe lucruri si le exprima cu limpezime, trezind interesul celorlalti; luciat in mod evident, pentru ca are luciditate, puterea rationamentului si rafinamentul scrisului, si, mai ales, este extrem de cinstita si de obiectiva si o mai doare si-n cot de ce cred unii si altii; insa nu sunt multi, evident ca tu te numeri printre ei, dar nu vreau sa-ti dau motive sa te inrosesti a doua zi dupa ce ai implinit 33 de ani:)
    @als: iar te iei de luciat ca nuca-n perete, aiurea-n tramvai si iar ti-o furi, ca ti-am promis; pai daca ea tricoteaza, prietene, atunci tu faci goblenuri cu cronicile tale: fiindca tot pareri personale sunt, oricat de tare te-ai da tu subtire cu marea cantitate de cultura din spatele lor; marele ei avantaj este ca ceea ce scrie este interesant si pentru unii care nu sunt snobi sau scroafe urcate-n copac, nu numai pentru 'marile vedete culturale' din romania, o elita autodeclarata de care pe oamenii adevarati ii doare exact in spitz...

    RăspundețiȘtergere
  16. capricorn etc: auzi fata, nu ti se pare k esti obraznica de dai p-afara?!
    parca ati fi o secta, sa mor io, nu poti sa zici ceva anti-terorista k sariti cu toatele k muscate de cur!
    mi se rupe fix in pix ce parere ai dspr cronicile mele, 'gustul' & nivelul tau 'cultural' se vad cu asupra de masura atunci cind iti dai in petec - si, cum de altele nu stii, ti-am raspuns exact cum meriti

    hai, si-acum valea k nu esti interesanta, pa

    RăspundețiȘtergere
  17. pai asta ziceam si eu: cind n-ai cultura (sau ai una asa, recenta), EVIDENT k te regasesti intr-un blog de aceeasi natura/cultura cu tine - unul harnic-proletar (k cantitate) & lenes-ideatic (k calitate), la un nivel care sa nu te complexeze...

    ps o sa ma iau de terorista de cite ori o sa am chef - faptul k are sustinatori atit de inversunati e un argument in plus ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. "insemnari/opinii/stiri/probleme/pareri, orice legate de un tablou, de o bucată muzicală, de o descoperire istorica, o carte, un film, ceva care sa-ti stimuleze creierasul. A nu se intelege tratate, dizertatii, cronici" te citez si te invit la mine pe blog sa-ti dai cu parerea si sa vezi ca ai cel putin o opinie distorsionata despre Blogul cultural. acela nu poate fi decat o revista de arta editata-n bloc. Atat Punct

    RăspundețiȘtergere
  19. dintr-un eseu exemplar al lui t.s. eliot ('sa critici criticul', 1961)aparut in ult. nr. din 'idei in dialog':

    'Anumiti scriitori din trecut vor fi mai pe gustul celor din actuala generatie decit altii; anumite perioade din trecut pot avea mai multe afinitati cu epoca noastra decit altele. Pentru un cititor tinar, sau pentru un critic cu gustul neformat, autorii pe care ii prefera propria generatie pot parea mai buni decit cei favorizati de generatia precedenta; criticul mai lucid va intelege poate ca ei pur si simplu par mai familiari, dar ca nu au neaparat un merit mai mare.'

    'Critica literara este o activitate instinctiva a mintii civilizate.'

    RăspundețiȘtergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...