12 aprilie 2009

între luciat şi isuciu, eu am ales cartea. ordine de idei

domnule isuciu, mă gândeam să nu-ţi răspund la comentariul de mai jos, cum nu i-am răspuns nici teroristei direct, deşi m-am apărat şi eu în felul meu când nu m-am simţit confortabil; şi chiar vroiam să nu mai discut despre aşa-zisul "scandal" teroristo-blogosferico-cultural. dar iată, după câteva zile de gândire, m-am răzgândit.

nu ştiu ce te-a determinat să te "răzbuni" pe autorul asumat fictiv al unui blog care scria despre cărţi în legea lui, tu continuând obsesiv să înlocuieşti părerile tale despre cărţi cu pastişe, pamflete şi detectivisme mirobolante; cum nu ştiu ce a determinat-o pe luciat, în urma "deconspirării" tale rocamboleşti, să renunţe dintr-o dată, deşi afirmase deseori că nu-i pasă de tine; şi nu înţeleg "tragedia" iscată din asta, într-un mediu "virtual" ce favorizează prin natura lui speculaţiile, îndrăzneala şi lipsa unei deontologii, ce începe cu lipsa de răspundere - prin anonimat - faţă de cele scrise.

da, sunt de acord cu alex leo şerban, cultura nu se face pe blog, dar adaog că blogul îi poate fi un sprijin viguros aşa că, dacă un singur cititor a pus mâna pe o carte datorită celor ce scriu aici, "salvându-se" cultural, am o mare bucurie, într-o lume în care "criticii" se ascund prin universităţi şi reviste elitiste cu ştaif, în care recomandările se fac prin reclame publicitare plătite; în care - ca întotdeauna - adevărata cultură e cerşetoare, nu însă şi manelizarea, becalizarea şi danvoiculizarea.

iar dacă luciat - indiferent că era cărtărescu, liiceanu, nicolae manolescu sau eminescu însuşi (un elev spunea că dac-ar fi trăit azi, eminescu ar fi avut cu siguranţă blog) - a făcut măcar pe cineva să citească o carte, tu ai contribuit ca lucrul acesta să nu se mai întâmple.

da, eşti liber să citeşti ce scriu, eşti liber să comentezi (la subiect) ca orişicare, anonim sau nu, dacă ai ceva a spune - e condiţia (incredibilă!) a blogului.

iar eu voi continua să postez aşa cum am început, dorindu-mi să nu mai şterg comentarii şi să nu mă mai întristez, ci să tot am bucurii, să cunosc oameni frumoşi, aşa cum s-a-ntâmplat până de curând.

16 comentarii:

  1. De cateva zile ma uit si eu la peisajul de pe blogosfera. Marturisesc ca sunt putin nedumerita sa constat ca nici macar virtual oamenii nu se simt comod.Dimpotriva!E ceva care ii face sa se intepe sau si mai rau sa se ia la tranta. Sper sa aveti suficienta forta si sa rezistati valului de venin care improsca omenirea. Eu am inceput sa citesc de putina vreme articolele de pe blogul acesta si sper sa-mi fie util. Dar eu sunt o pacifista prin definitie! Din aceasta perspectiva, mi-ar place sa gasesc aici acele peisaje care dau dimensiunea suprema a armoniei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cultura se poate face si pe blog! E parerea mea si mi-o asum si mai cred ca cei care au o alta parere sint (nitel) anacronici.

    Stiu insa ca parerea contrara e o reactie de bon ton, niscai elitista; e cool sa fii impotriva valului, impotriva trendului, fie el promitator. Si asta e un lucru pe care il inteleg. Pe care am invatat sa-l inteleg. Ce nu inteleg insa e demolarea; critica deconstructiva; satisfactia distrugerii. Asta e inacceptabil din punctul meu de vedere. Fie ca vine din partea lui isuciu (destul de benign, de altfel) sau din partea lui als, critic cu influenta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos.
    bravo, dragos c!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate am citit pe tema asta, am inteles ca sunt foarte multi care au citit o carte(sau mai multe) dupa ce au citit pe blogul teroristei despre ea. A circulat chiar si o leapsa exact pe tema asta. Unii au afirma chiar ca se ghidau in achizitionarea de carte dupa parerile teroristei.
    Pacat ca l-a inchis...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu Anda. Culturalizarea se intampla si datorita blogurilor. Nu o data mi s-a intamplat sa aflu despre o piesa de teatru sau despre un festival cultural de pe bloguri, sa merg si sa ma simt mai bogata spiritual. Nu o data am citit o carte pentru ca am vazut o recenzie sau pentru ca un blogger a recomandat-o. Daca nu erau blogurile poate Bulgakov, Saramago si Zadie Smith nu ajungeau atat de repede pe noptiera mea.
    In ceea ce ma priveste, ma declar mult mai culta decat inainte sa am un blog si din punct de vedere literar si muzical si cinematografic.

    iar despre razboiul Lucia T si ceilalti, mi se pare foarte trist ca se intampla asta. Nu inteleg de ce identitatea cuiva e relevanta, nu inteleg de ce parerile ii sunt atacate, avand in vedere ca pe bloguri poti sa fii cat de subiectiv vrei, poti sa afirmi ce iti place si ce nu. De ce e asta deranjant pentru unii imi e peste putinta sa inteleg. Sau chiar daca nu esti de acord cu o persoana, chiar daca nu ii impartasesti opiniile si gusturile, de ce, pentru Dumnezeu, tre' sa arunci cu noroi si cu venin? de ce nici macar oamenii de la care se poate avea pretentii, cum ar fi cei care au citit-o pe Lucia T, nu stiu sa se comporte?
    Ma intristeaza toate astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. parca era vorba sa NU se comenteze aici dspr 'razboiul' (imaginar!) cu luciat?!?

    ps celor care inca se intreaba 'de ce, de ce, de ce...', nu le pot spune decit atit: sfinta naivitate! ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. @catiamaxim - multumesc, ma voi stradui sa gasesti.
    @anda grarup - pentru mine, cultura inseamna experienta individuala, asimilare, contemplare, transformare pe dinăuntru. blogul e ceva rapid, superficial, frugal. chiar daca te provovaca un articol mai serios de pe blog - cum rar vezi - nu ai vreme sa te aplcei deasupra lui, sa-l dezvolti, sa-l contrazici, postezi repede un comentariu scurt si iesi. e-adevarat, blogul nu exclude cultura, ba o poate chiar include.
    @als - mersi.
    @ixtab - pai da.
    @Tomata cu scufita - cum spuenam, blogul te ajuta la cultura, te face sa te duci la teatru, la un festival, sa citesti etc. dar nu suplineste cultura.

    RăspundețiȘtergere
  8. Recunosc cinstit ca mi-a luat ceva timp sa inteleg acest "razboi" interneto-mediatic. Nu inteleg nimic si cred ca bine fac. Blogurile gazduiesc informatii care fie iti plac, si le citesti, fie dai pagina, si mergi in alta parte. E atat de simplu. Ordinea de idei e cea care conteaza. Restul e vanare de vant.

    RăspundețiȘtergere
  9. sinteti contradictorie: pd o parte spuneti k 'v-a luat ceva timp sa intelegeti', apoi recunoasteti k 'n-ati inteles nimic'...
    iar ceea ce spuneti mai la vale nu are NICIO legatura cu 'razboiul' - sint enunturi generale, valabile oricind & oriunde.

    nu dspr asta era vorba

    RăspundețiȘtergere
  10. @Dragoş C. - Ţi-a luat suprinzător de mult timp să-ţi precizezi poziţia faţă de Isuciu. C'était tout de même la moindre des choses... (v.în postarea de azi acuzaţia de ”plagiat” la adresa lui Zum : ))

    RăspundețiȘtergere
  11. @Alexandru - eu nu mai citesc acel blog. nu mi se mai pare de interes, odata ce nu se mai ocupa de carti... dar o voi sustine pe zum.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu, in schimb, voi continua sa postez - neabatut - pe blogul lui isuciu, pt k imi place & ma regasesc in el

    & voi da delete pe TOATE blogurile care o sustin pe terorista

    RăspundețiȘtergere
  13. Asta cu ”îmi place & mă regăsesc în el” e foarte amuzantă, într-adevăr :)))

    RăspundețiȘtergere
  14. in orice caz, mai amuzanta decit postura de procuror al abaterilor de la linia partidului terorist & de controlor al adeziunilor la vulgata luciat-a...

    RăspundețiȘtergere
  15. phui, iar ati inceput? aici se discuta despre chestii livresti! altfel, inchid iar comentariile...

    RăspundețiȘtergere
  16. Stai linistit, Dragoş, glumeam : ))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...