23 mai 2009

să ne cunoaştem vecinii prin cultură - maghiarii

pictorul maghiar csontváry kosztka tivadar

este un pictor suprarealist, care se încadrează foarte bine în explorarea îndrăzneaţă a graniţei dintre lumea interioară şi cea exterioară - o realitate (suprarealitate!) nouă fizică şi psihică."

exerciţiu: priviţi cu atenţie şi vedeţi dacă simţiţi transferul din planul timpului/a lumii obişnuite/cotidiene, pe planul altui timp/lumi deosebit/e. (chiar şi prin imagini "bloguite")


3 comentarii:

  1. incantata sa descopar universul suprarealist al acestui pictor, din punctul de vedere al ochiului meu exista chiar un joc al temporalitatii in aceste picturi, in primele scurgerea timpului este evidentiata prin curbele si petele de culoare atat de bine reusite, am senzatia ca vad drumuri dinspre trecut spre prezent sau dinspre prezent spre viitor, chiar punti intre universul interior si cel exterior, intre realitate si imaginatie
    ultimul insa are efect acaparator, pare a fi o cetate a initiatilor, timpul aici pare sa se opreasca si culoarea rosie sa fie misterul/mirajul forta in momentul intrarii in acest spatiu

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit că toate simbolurile pe care le utilizează (chiparosul, fîntîna, marea) trimit la sentimentul singurătătii. mie îmi vine că are o pictură atemporală.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu ma pricep la pictura, insa imaginile acestea sunt superbe.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...