24 mai 2009

scrisori către un tânăr cititor. scrisoarea I

motto:
astăzi cititorii citesc cărţile care vin din altă parte decât din cultură.

alessandro baricco



dragă colega (dacă-mi permiţi să-ţi spun aşa),
trebuie mai întâi să ştii că opiniile de-aici nu sunt deloc ale unui “literat”, n-am terminat nici o universitate filologică - ceea ce ar putea să mă “acrediteze" e “munca” personală cu cartea, dialogul cu fiecare carte-n parte. dar să purcedem.

m-ai întrebat ce cărţi să citeşti?
înainte de a-ţi răspunde – efort ce va presupune câteva scrisori – dă-mi voie să pornesc de la o altă întrebare:
care este scopul pentru care să citeşti?

eu răspund aşa: eu citesc pentru că vreau să trăiesc; şi nu doar viaţa în care-am intrat acum 33 de ani (una comună, ca a tuturor), ci şi viaţa altora – a sutelor de scriitori, a miilor de personaje. vreau să trăiesc într-o altă dimensiune decât cele concrete, ale spaţiului şi timpului. să iau de undeva alte "experienţe". din lumea morţilor a lui pedro páramo de juan rulfo, din cea a orbilor din eseul despre orbire de jose saramago, să trăiesc experienţa lui cervantes, a lui cide hamete berengeli şi-a lui don quijote însuşi, a annei karenina, a soţului ei alexei karenin, a lui konstantin levin.

vei înţelege din asta că literatura pentru mine e un refugiu. te contrazic. nu. ea e un fel de instrument, cu nenumărate legături cu lumea - ea îmi complică lumea, mi-o-ncifrează - o schimbă-n ne-nţelesuri şi mai mari, cum spune blaga – îmi dă noi perspective asupra lumii.

pentru că literatura e artă. iar arta ce face?
arta mă învaţă. mă învaţă să fiu mai mult decât un om obişnuit. nu e religie, nu mă “salvează”. dar mă îmbogăţeşte. cum?
îmi aduce în faţă neobişnuitul, noi perspective. mă face să “simt” altceva decât prin simţul comun, mă incită, mă obligă să “dialoghez”. nu te incită oare aventurile lui ulise prin mediterana, la troia, cu circe, cu calipso, cu ciclopul, cu poseidon? nu te incită aventurile lui d’artagnan la curtea lui ludovic al XIII-lea, alături de cei 3 muşchetari? nu dialoghezi oare cu ei, ca să le descoperi conştiinţa - prin asta, nu devii altfel? nu te schimbi? nu vrei să te depăşeşti, nu simţi că eşti altfel decât toţi ceilalţi?

dar cum anume să faci asta? şi mai ales cu ajutorul căror cărţi, cum să te fereşti de kitsch-ul literar, îţi voi spune într-o altă scrisoare.

cu mare prietenie, dragos

12 comentarii:

  1. imi place ca ai idei, iar ce+ai scris e foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. @arthur suciu - iti multumesc frumos. ma temeam ca nu va fi nici un comentariu, blogosfera nu e preocupata de astfel de subiecte... in schimb, cand am scris despre parada gay, "mi-am luat-o".

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dragoş C. - Cred că o parte din blogosferă e, totuşi, interesată de asemenea subiecte :) Mi se pare lăudabilă intenţia ta. Scrisorile către tineri cititori sau către tineri scriitori mie-mi plac, mai ales cînd expeditori sînt scriitorii mei preferaţi :)

    (Cred că reacţiile pe care le-ai stîrnit prin postarea despre parada gay nu se explică atît prin subiect, cît şi prin felul în care ai scris despre).

    RăspundețiȘtergere
  4. @Alexandru - multumesc. scuze pt comentariile de sambata - m-am enervat. oricum, voi cauta sa ma tin departe de altfel de subiecte decat cele livresti - (chiar daca voi mai calca pe bec). chit ca nu ma va mai citi nimeni sau voi fi scos din blogroll-uri :(

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dragoş C.: C'est pas grave! :) Nici n-am înţeles ce vreai să spui cu comentariul ăla.

    Cred că nu contează subiectul, contează cum discuţi despre; nu sîntem specialişti nici în litere, nici în sociologia minorităţilor - on fait ce qu'on peut, mais... y a la manière - cum zicea Jacques B.

    Nu trebuie decît să ”dialoghezi”, cum spui tu - adică să-mi mai dai şi mie dreptate din cînd în cînd :))

    RăspundețiȘtergere
  6. niciun comentariu? pai mi se pare foarte interesanta ideea! imi aminteste de carti citite (si, de cele mai multe ori, iubite) si imi da alte idei de lectura.

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite, eu n-am comentat la aia cu parada gay, dar nu pot sa tac la asta.

    Mi-ar fi placut sa primesc o astfel de scrisoare inainte sa ma apuc de citit. Acum ar fi prea tarziu sa o primesc pentru ca simt tot ce simti si tu cand patrunzi in alta lume.

    Iar intrebarea pe care i-o pui tu colegei... aia cu scopul... e probabil primul test pe care ar trebui sa-l treaca cei care spun de multe ori: "mi-ar placea si mie sa citesc, da' n-am timp".

    RăspundețiȘtergere
  8. mi se pare mie sau- exceptiile confirma regula- aia care nu citesc sunt mai tristi si constipati? ca eu nu numesc fericire naivitatea bovina

    RăspundețiȘtergere
  9. si tinarul cititor ar putea sa incerce si introducerea de la "Adevarul minciunilor" de M.V. Llosa care face acolo o pledoarie foarte frumoasa cam despre acelasi lucru despre care scrii si tu aici.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu as mai adauga ca alegerea cartilor trebuie sa fie o alegere personala. Am vazut multe lume citind cartile pe care le citeste X pentru ca el are "gusturi" bune. Bineinteles ca ne inspiram de la altii dar investigarea proprie este esentiala.

    RăspundețiȘtergere
  11. @vera - mersi de pont. am citit doar scrisori catre un tanar scriitor - care m-a inspirat si aici. inseamna ca urmeaza si cartea asta.
    @ataraxia - bineinteles ca investigarea proprie este esentiala. dar se intampla pur si simplu sa nu intelegi mare lucru de la prima apropiere a unei carti "mari", iar altcineva sa-ti dea un alt punct de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  12. dragos:
    http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-5753013-zece-motive-pentru-pune-mana-carte.htm

    se pune de-o conspiratie :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...