13 septembrie 2009

monştrii profani ai sefeului românesc

contextul
în mod sigur, tinerii cititori de asimov, strugaţki, lem, scott card ş.a. au auzit prea puţine despre fanii mai bătrâni ai genului, ion hobana, alexandru mironov, cristian tudor popescu, ştefan ghidoveanu ş.a.

probabil au auzit mai multe despre mihai dan pavelescu (tăticul traducerilor, după mine), michael hăulică, sebastian a. corn, liviu radu, lucian merişca ş.a. care se străduiesc on-going să creeze o literatură şi o piaţă sefe nouă în limba română.

au apărut chiar câteva saituri şi bloguri închinate genului, despre care mă mir că n-au apărut mai-nainte, sefeul înseamnă şi futurologie, nu?
iată că sefeul românesc - orice ar însemna asta - se regrupează, ceea ce e un lucru bun. să-i urăm succes!


problema
ce ne facem însă cu cei bătrâni, care pe vremea ceauşismului, se strângeau în fandomuri ca să discute şi să scrie, care mai publicau, cu ajutorul uniunii tineretului comunist, câte-o broşurică? unii au şi acum stigmatul compromisului, cum e ion hobana, însă e de respectat comportamentul discret pe care îl are acum. în schimb, alexandru mironov s-a crezut tare priceput în politică, devenind consilierul prost al "tânărului politician" la fel de prost ion iliescu, acum şi el îşi cam vede de treabă. cristian tudor popescu s-a lăsat de sefe, a creat o şcoală de jurnalism, tot respectul, deşi el spune că nu prea are treabă cu netul, surprinzător pentru un fan sefe. ştefan ghidoveanu, un ceauşescu paranoic al sefeului, înjură în dreapta şi-n stânga, în spiritul nostalgicelor şedinţe ale partidului comunist român.


rezolvarea
păi eu sugerez să fie discreţi. şi să dea sfaturi - doar când sunt cerute.
şi multă, multă înţelepciune - nebunia e a noastră, a tinerilor.
până acum, ne-au arătat de ce-au fost în stare. acum e rândul nostru.
dacă vom fi mai sus sau mai jos decât ei... rămâne de văzut.

le doresc sănătate, o pensie liniştită şi să ne mai lase.
pentru că, vorba lui brâncuşi pe care eu o ador, la umbra marilor copaci nu creşte nimic. (evident, în speţa noastră, cuvântul mari e în plus.)

imaginea de aici.

22 de comentarii:

  1. Ma simt un pic aiurea ca primul meu comentariu aici va fi unul polemic - cand tu ai fost primul blogger care m-a pus in blogroll, gest amabil pentru care iti multumesc.

    Dar te rog sa citesti acest post intitulat sugestiv "Cand te lasa procesorul…" - un mic extras semnificativ:

    "Un lucru general recunoscut de catre neurologi este ca activitatea cerebrala se diminueaza dupa o anumita varsta (la 20 de ani inceteaza cresterea cerebrala), diminuare ce devine vizibila in general dupa 30-35 de ani."

    ca sa vezi cum chiar noi, astia de 30 de ani, suntem batrani, dinozauri, pentru generatia celor de 20 care vin din urma. Acusi ne vor trimite la pensie, ca doar avem procesoare prea putin performante, incomparabile cu cele de ultima generatie...

    Sper ca asa, privind lucrurile "din polul opus", vei realiza ce aiurea e gestul de a trimite o intreaga generatie la fier vechi.

    RăspundețiȘtergere
  2. @bmr - care generatie?! omu' a dat nume...
    @DB - chiar ma gandeam cat o sa mai rezisti... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nouă sau veche generaţie, monştri sacri sau diletanţi, toţi au dreptul la cuvânt. Sper doar că au şi altceva de spus decât: voi ăia să tăceţi că nu aveţi nimic de spus. Iar dacă aveţi atunci întrebaţi dacă e voie să aveţi astfel de păreri. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @bughi mambo rag - bine ai venit!
    dupa cum ai citit, eu nu am o problema cu varsta, ci cu faptele celor in varsta, cu atitudinea lor.

    @Anonim - asa e.

    @balinferi - de acord cu tine 100%.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa cum "tinarul cititor" Dragos C. Butuzea stie (banuiesc) ca Raftul Denisei este o colectie coordonata de Denisa COmanescu, Biblioteca Polirom este coordonata de Bogdan Alexandru Stanescu etc., tot asa, "tinerii cititri" de SF stiu (banuiesc, din nou) ca Nautilus, colectia de la Nemira, a fost inceputa de Stefan Ghidoveanu (si alte colectii: Pygmalion, RAO...). Si tot asa. Sint informatii pe care "fanii" le stiu, cititorii ocazionali nu. Si apropo de "fani": la un moment dat, fanii se cam impart in fani pasivi, receptori, si fani activi - scriitori, redactori, traducatori, coordonatori de colectii, editori (de carte sau de revista)... Batrinii fani Hobana, Mironov, Popescu, Ghidoveanu fac parte din categoria a doua.

    Asta cu publicatul "cu ajutorul uniunii tineretului comunist, câte-o broşurică" este o rautate gratuita. Daca o iei asa, atunci poti ajunge sa afirmi ca TOATA literatura publicata inainte 89 a fost cu ajutorul UTC, PCR... (cu subintelesurile pe care le induci). Iar despre Ghidoveanu cred ca mai corect ar fi fost sa spui ca, in ultima vreme, traduce in fiecare an cite o carte (cel putin). Ca sa nu mai vorbesc de emisiunea de la radio, pe care o face din 1990. O scurta nota biografica a lui poate fi gasita la adresa http://www.nautilus.nemira.ro/author/stefan_ghidoveanu/.

    Si ,in fond, ce propui, Dragos? Sa se dea la o parte toti cei "vechi" in ideea ca vor veni, cindva, unii noi? Care-s astia, prin ce au inceput sa se afirme, de ce trebie sa dispara cei vechi pentru a se face auziti cei noi, ce (cine) ii impiedica pe cei noi sa ia prim-planul?

    RăspundețiȘtergere
  6. @michael - nu sunt eu ala care sa dea lectii.
    dar, vizavi de intrebare:
    intr-o firma performanta, un manager bun ia atitudine cand cineva din echipa, oricat de performant, are probleme de comportament. luati, va rog, miscarea sefe ca pe o firma cu misiunea de a promova sefeul romanesc.

    cine sunt managerii? ori nu sunt, ori liderii auto-proclamati au chiar ei probleme de comportament.

    din pacate, sistemul managerial pe aici e de tipul intreprinderilor socialiste.

    sa-i faci sa inteleaga asta pe cei vechi? nu vor intelege niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  7. @michael - si crede-ma, poate nu m-oi pricepe la sefe, dar in materie de consultanta manageriala, sunt expert. iau chiar bani. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. [off topic: te-ar interesa "inherent vice" audiobook?] :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Exista si problema SF-ului insusi ca gen - evolutia tehnologica a facut ca multe carti frumoase sa devina depasite. Este foarte greu sa speculezi despre viitorul indepartat cand nici peste 10 ani nu avem ideie cum va fi. SFul clasic, gen "space opera" nu prea mai merge ca pe vremuri, si din pacate asta e cel care mi-a placut si mie cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Maicu & DB - Dragos a gresit ca s-a legat de realizari, fie ele si "brosurici". De reprosat este insa comportamentul de 'secretar de partid' - orice parere care nu e 'conforma' creeaza indignare spumoasa si este deraiata in cativa pasi spre "lipsa de respect". Iar argumentele finale se reduc mai intotdeauna la 'tu n-ai facut nimic pentru SF' si 'eu faceam SF cand tu te jucai cu putza-n nisip', 'eu stiu mai bine ca-s mai batran', si preferata mea 'iti lipsesc cei sapte ani de acasa', si mai sint...
    Un exemplu foarte clar de astfel de comportament vecin cu paranoia este in plina desfasurare pe blogul lui Horia Ursu - un fan, sa-i zicem asa, intreaba de o carte, da si citate cu promisiunile editorului; domnul traducator face un triplu salt inutil si-l face muci pe ipochimenul care a indraznit sa-si manifeste interesul pentru respectiva lucrare, fara sa uite sa o zica si pe aia cu "7 ani". De aici mai departe nici Caragiale nu mai face fata...
    Deci problema e comportamentul, sau poate mai grav, mentalitatea care determina comportamentul.
    Legat de realizari, eu unul nu le neg, insa nu scuza comportamentul.
    Eminescu este cel mai mare poet roman, insa asta nu schimba faptul ca dpdv social a fost cum a fost si a murit cum a murit.

    RăspundețiȘtergere
  11. pai daca ramineam la subiectul comportament era ok. dar daca ai o problema cu comportamentul combati pe problema aia. ce cauta aici brosuricile, n-a auzit nimeni de tine, voi, astia batrini, dati-va la o parte etc.? ce zice despre modul asta de a ataca problema cursul de management? ce ziceti de un angajat caruia i se da o problema (aia cu comportamentul), iar el se ocupa de alta (cv-ul persoanei si mai iesi, ba,la pensie, lasa-ne pe noi). n-ar trebui sa se ia masuri?
    e drept ca stefan a cam sarit calul, dar nici modul de a pune problema al lui dragos nu e chiar de laudat.

    RăspundețiȘtergere
  12. @michael - eu n-am nici o problema sa recunosc cand gresesc.

    dar, in termeni manageriali/de business, rationamentul e urmatorul:

    celebritatea celor enumerati de mine a fost obtinuta in conditii care nu erau de piata. de asemenea, traducerile erau minuscule (brosurici) - se citea ce se gasea. in acest context, ion hobana, alexandru mironov, cristian tudor popescu, ştefan ghidoveanu si-au dovedit performanta.

    in conditiile de piata, lucrurile stau altfel. valentin nicolau ne poate spune ce s-a intamplat prin anii 97, chiar si dupa boom-ul nautilus-ului.

    acum e vorba de piata - cei care dau banii, isi irosesc timpul si banii. daca alde ghidoveanu isi permite, in numele unei autoritati recunoscute de unii tineri, sa ia la misto cititorii, ca ei habar n-au, piata va contracara. daca nea ghidoveanu indeparteaza un tanar interesat de sefe, sub pretextul ca habar n-are, tanarul nu mai intra in veci acolo.

    daca revista nautilus isi permite sa piarda cititori din cauza asta, e ok, cititorii vor continua sa citeasca traducerile lui dan mihai pavelescu de la nemira sau milenium etc.

    sa scoti o antologie de sefe reprezentativa pentru romania pe o piata internationala care ii are pe asimov, gaiman ursula leguin etc mi se pare o chestie numai de de imagine, dar deloc eficienta.

    daca balin feri - un scriitor tanar - e scuipat pe saitul srff de catre ghidoveanu - marele specialist in sefe - pentru opinia lui, "miscarea" care se solidarizeaza cu acest comportament, va avea pentru fani imaginea celui cu care se solidarizeaza.

    ei bine, poate lucrurile astea se stiu, dar nimeni nu le zice, in numele unui respect al grupului fata de varsta. discutam in general dar nu dam nume. pentru ca vrem sa fim acceptati.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu prea inteleg de ce te-a apucat amocul asa de-odata impotriva batrinilor lupi ai S.F.-ului romanesc, si mai aless de ce ai sarit in enumerarea ta peste doua nume foarte importante din fandomul anilor 80-90, Crohmalniceanu si Florin Manolescu. Nu ai cum sa compari cenaclurile de altadata care cresteau pe linga UTC sau UASCR cu cele din ziua de azi, virtuale sau reale, iar sf-vechi al pionierilor era destul de rupt de traducerile si modelele americane sau europene.
    Nu as sari nici peste Sebastian S. Corn sau Dan Dobos, daca faci o enumerare e bine sa-i amintesti pe toti.
    Dl. Ion Hobana nu a mai scris povestiri stiintifico-fantastice de multisor, el este mai mult popularizator al stiintei, un autor de carti despre Jules Verne sau fenomenul UFO dar este destul de in virsta, de Mironov te-ai luat pe chestia politica, personal nu am citit decit chesti destul de putin concludente, dar imi amintesc ca era si el un popularizator bun, iar de CTP te-ai luat ca jurnalist, pentru ca nu a mai publicat SF de la volumul Omohon. E un tip absolut ciudat pe sticla dar cind scrie este un autor destul de bun, macar in materie de fantascienza. Nu-l cunosc pe dl. Ghidoveanu dar cred ca era realizator al unei emisiuni radiofonice, in genul Exploratorii lumii de miine de alta data si se achita de sarcina destul de bine. Nu stiu de ce esti asa de nervos pe el, poate ca o fi omul vinovat cu ceva. Pe cei de la Tritonic i-am cunoscut si eu cindva, eu cred ca sunt o alternativa OK la Nemira, dl. Haulica mi se pare OK si ca scriitor mainstream nu doar in insula fandomului romanesc. Sper sa nu fi uitat vreun nume, doua, oricum si batrinii si tinerii si-au cistigat un nume in istoria sf-ului romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. P.S. Parerea mea este cea a unui simplu observator al fenomenului, nu am scris niciodata studii pe tema asta, dar pe vremuri, prin anii 80 eram un fan foarte inflacarat, am vrut chiar sa scriu un roman S.F. si am sunat cu manuscrisul la usa dlui. Ovid S. Crohmalniceanu dar nu raspuns nimeni. Cind am ajuns acasa m-am decis ca e mai bine sa-i dau foc, oricum era un roman distopic. Mai tirziu am avut ocazia sa discut pe teme SF cu profesorul Florin Manolescu, pe care aveam sa-l cunosc in ipostaza de profesor de Marii clasici.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dragoş
    Eu cred că adevărul este undeva la mijloc. Poţi numi acest adevăr Dragoş dacă te limitezi la a spune lucrurilor pe nume concret, fără generalizări, însă greşeşti dacă implici oameni care nu au nici o legătură cu manifestările uneori exagerate ale lui Ghidoveanu. Deşi sunt aproximativ din aceaşi generaţie, fiecare dintre cei amintiţi de tine, mă refer acum la Hobana, Mironov, Popescu, Ghidoveanu, sunt diferiţi. Nu-i poţi băga în aceaşi oală pentru că nu există aspecte comune nici în privinţa realizării şi nici în privinţa atitudinii lor actuale.

    Pentru ceea ce au făcut, fiecare dintre ei, merită tot respectul. Dacă nu ar fi fost Hobana, Mironov, Popescu şi Ghidoveanu, sunt convins ca sefeul românesc ar fi avut numai de pierdut. Că fiecare dintre ei a ales apoi să urmeze o altă cale, Hobana să se ocupe de popularizare a ştiinţei şi de ozenistică, Mironov că s-a implicat în politică, Popescu pentru că şi-a pierdut interesul pentru sefe şi a ales să navigheze pe apele mai adânci şi mai tulburi ale literaturii mainstrem& jurnalism, că Ghidoveanu a rămas implicat în sefe...toate astea sunt aspecte lipsite de importanţă. Ceea ce contează este ce au făcut cândva pentru sefeul românesc, la modul concret şi palpabil: lucrul care rămâne. Nu-i poţi judeca şi condamna în masă pentru ieşirile exagerate ale lui Ghidoveanu din ultima vreme. Poţi, dacă nu-ţi pasă că greşeşti fată de cel puţin trei oameni şi exagerezi faţă de al patrulea. În discuţia asta nu are sens să amintim numele celorlalţi...
    Iar în privinţa lui Ghidoveanu: da, a scris pe site-ul SRSFF-ului că scuipă pe oameni ca mine. Ei şi? Ca om trecut prin viaţă, implicat şi în ziua de azi în sefeul românesc, ca un cunoscător a tot ce mişcă în domeniu, şi-a exprimat o părere. Dacă prin asta îşi compromite propria imagine, asta e problema lui. L-a iritat faptul că îmi permit să am opinii diferite de ale lui şi că îmi permit şi s-o exprim, aşa că a avut acestă ieşire deplasată. Treaba lui, pentru cele spuse şi pentru atitudinea adoptată între noi s-a căscat o prăpastie şi cu asta basta. De dat la o parte nu mă poate da şi nici de redus la linişte nu ma poate reduce. Iar eu nici nu încerc aşa ceva, chiar mă bucur că se ocupă în continuare de sefe, că scrie articole şi face emisiuni. Aşa că stai şi gândeşte-te: poate el sau oricine altcineva să dea la o parte pe cineva? Să reducă la linişte pe cineva ?
    Cel mai bine, cred eu, este să procedezi şi tu asemeni mie: îmi văd de treabă, fac ceea ce consider că trebuie să fac, mă ocup de sefe şi nu ţin să las comentarii la nici un articol scris de Ghidoveanu. Putem exista bine merci în cadrul larg al sefului românesc şi fără să trebuiască să fim obligatoriu prieteni sau duşmani. E vremea să renunţăm la vechile atitudini specifice şi să înţelegem că nu ne putem îndeplini scopurile legate de sefe fără să dovedim toleranţă. Fără să acţionăm după o nouă mentalitate. Fiecare voce contează, aşa că ar fi greşit să aruncăm la gunoi tot ce a fost cândva şi ar fi şi mai greşit să-i excludem pe reprezentaţii sefeului de altă dată, chiar dacă uneori au reacţii exagerate. La o adică suntem cai ce trag la aceaşi căruţă şi dacă se întâmplă ca uneori unul dintre cei bătrâni să încerce să muşte ori să dea din copite atunci nu-l lăsăm în grajd ci ne aşezăm astfel încât să nu ne atingă.
    Până la urmă, din punctul meu de vedere, problema asta se reduce la o ciudăţenie: Ghidoveanu a zis ca scuipă pe oameni ca mine. Pentru asta cu mine a terminat-o. Dar m-aş bucura să zică şi Popescu, Mironov şi Hobana la fel, dar să continue să se implice în sefeul românesc, să scrie articole, să traducă, să se manifeste pentru ca generaţiile viitoare nu vor ţine minte măruntele aiureli ocazionale dar vor păstra articolele, cărţile, eseurile.

    RăspundețiȘtergere
  16. @balinferi - e laudabila atitudinea ta si de respectat.

    postul meu este un feedback asupra unor atitudini de ACUM. mi se pare corect sa-mi exprim punctul de vedere - acceptat sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dragos,

    Imi permit sa intervin, poate de pe pozitia unui dinozaur, cu o intrebare: care atitudine de acum te-a deranjat? A cui? A lui CTP? Referitoare la SF? Nu cred ca ai fi putut fi deranjat de el. Despre Alexandru Mironov sau Ion Hobana chiar nu cred ca ai cum afirma ca te-ar fi deranjat. Pe domnul Hobana l-ai cunoscut direct. A facut vre-o afirmatie defaimatoare? Pe Mironov nici macar nu-l cunosti, pentru ca a vedea pe cineva la televizor sau a auzi despre el din discutiile altora nu inseamna ca il cunosti. Deci?
    La tine pe blog poti face, de fapt, ce aprecieri vrei. Dar as mai vrea un raspuns. OK, noi, cei "batrani" ne retragem, discreti. Si? Care este urmarea? Astept raspuns cu toate ca ma indoiesc ca mi-l vei da.

    PS. Ce legatura exista intre ceea ce faci in viata de zi cu zi si aceasta postare? Crezi ca daca castigi bani din training te si pricepi? Am vazut o multime de cetateni care au diplome si sunt angajati in tot felul de posturi... nu ca le-ar fi folosit la ceva.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Bujold - auto-pozitionarea ta nu lasa loc de dialog.
    eu mi-am exprimat o perceptie despre niste persoane.

    generalizarile, presupunerile si rautatile sunt in capul altora.

    iar comentariul anonim nu era al meu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Puah! Nu am apucat sa vad raspunsul cel 'acidulat'...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...