25 noiembrie 2009

rushdie la odeon

a fost fermecător. rushdie, fireşte.
fragmentele din enchantress of florence au fost citite cu talent, şi-au sunat tare frumos, despre o bătălie, despre topkapî, despre o scenă erotică, cu oglinzi şi lalele.

am aflat influenţele literare ale scriitorului, de la proza sud-americană, la cea nord-americană, cea rusă - gogol, bulgakov, nabokov - kundera şi grass etc. despre eroul preferat - superman, pentru curajul de a ieşi cu chiloţi roşii peste salopetă, alte încântătorii din partea unui scriitor ce-şi ştie valoarea şi carisma.

a fost fain evenimentul, felicitări polirom-ului, şi (parcă) classliving-ului, care au făcut să nu plătim nimic. mulţumesc blogărului vasile ernu care mi-a dat bilet.

ps. am mai aflat că florin iaru n-are pic de talent în a modera, că a făcut astfel să nu scape prilejul ca prima întrebare din partea publicului să fie a colegei sale dilematice, criticul de renume simona sora, întrebare de tipul ce-aţi vrut de fapt să spuneţi prin...?.

poza e de la ionuca.

9 comentarii:

  1. :))
    Am vazut un interviu la un fel de "late night show" cu Rushdie. E chiar un om interesant, deschis, pasionat de comics.
    E un scriitor tare si mare.
    As fi vrut sa il vad si eu in carne si oase, dar poate data viitoare. Intre timp m-am multumit sa il vad pe Dan Puric in carne si oase, e si asta o consolare sau o oportunitate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat ca, la Festivalul International al Literaturii, multi au intrat si pe blogul meu dupa ce am scris la tine. Te rog sa nu o iei ca pe o reclama sau sa intelegi ca vreau sa-mi atrag vizitatori (blogul nu-mi aduce profit), dar am incercat sa redau cateva din ideile de aseara. Cine vrea, poate sa intre si la mine. Ma gandesc mai ales la cei care nu au mai prins bilet. Eu am fost norocos... Oricum, ai surprins foarte bine problema cu Iaru... Cand a fost rostita intrebarea Simonei Sora, cam toti cei de la balconul I au inceput sa rada. Asta e. Doar n-are nimeni ceva impotriva ei. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. adica a fost pe bani??? (ca la romani... vorbesc, desigur, despre snobism :P)
    2. IARA ai ceva cu IARU (si cu fratele lui, sora?!) :D
    stiu ca la fest de literatura i-ai numarat iarului pana si berile pe care le-a baut inainte sa intre in sala (si sa se dea in spectacol - sa se gudure pe langa nevastuca lui aflata pe scena) ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @pantacruel - 1. tocmai, nu a fost pe bani, dar a fost pe baza de bilet gratuit luat dinainte.
    2. vizavi de iaru de aseara, n-a fost doar impresia mea ca nu are talent la moderat.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu ai dreptate in ceea ce-l priveste pe florin iaru. este un moderator foarte bun, iar aseara numai rau-voitorii, asa cum esti tu, nu au vazut ca, de fapt, lui florin ii era foarte rau. si de cand e florin coleg cu simona sora la dilema? cred ca a fost doar o coincidenta. elena vladareanu

    RăspundețiȘtergere
  6. care sunt criticii literari romani pe gustul tau?

    RăspundețiȘtergere
  7. @elena vladareanu - ma refeream la ce s-a intamplat pana ce i s-a facut rau.
    @anonim - in afara de harold bloom si antoine compagnon, nici un critic literar nu mi-e "pe gust". desi sunt unii teoreticieni literari interesanti.

    RăspundețiȘtergere
  8. dragoş, după cum am scris şi la vera, la mijloc e vorba de-o boală veche de 20 de ani, cu crize frecvente. alaltăieri s-a nimerit probabil să-i fie rău (şi nu-ţi poţi da tu seama care-i fix momentu în care i s-a făcut rău). repet, la salonul de carte de la paris a avut o prezenţă foarte mişto şi-a fost cel mai aplaudat.
    so, give the man a break.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am vrut sa zic doar ca, dupa mine, iaru n-are talent ca moderator, la teve si la alte show-uri. parerea mea. atat.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...