„toate operele eu le împart în două categorii: cele care-mi plac şi cele care nu-mi plac. alt criteriu nu am...“
a.p. cehov
__________________________
un blog de dragoș c. butuzea
31 ianuarie 2010
creştinismul e doar politică
agora este, fără îndoială, filmul care m-a emoţionat cel mai mult în ultima vreme.
nu prin subiectul politic:
- păgânii, creştinii şi evreii se luptă pentru putere în timpul prăbuşirii imperului roman;
- liderii sunt lipsiţi de scrupule iar cei creştini (viitori sfinţi ca chiril al alexandriei) folosesc scrierile sfinte după bunul plac;
- filozofii sunt măcinaţi de cunoaştere dar orbi la lumea din jur care se destamă.
nu prin subiectul filozofic scos din confesiunile lui augustin sau din minunata carte a lui marrou (sfântul augustin şi sfârşitul culturii antice).
nu prin jocul actoricesc, deşi mi-a plăcut rolul sclavului davus (max minghella).
ci prin viziunea regizorală a lui alejandro amenábar, care pune în vedere complet nepărtinitor credinţa, filozofia, ştiinţa unei vremi apuse - de care se foloseşte excelent pentru a-şi spune mesajul artistic care, cel puţin pe mine, m-a emoţionat toată seara după ce-am ieşit de la film:
omenirea nu e deloc bună şi nici lumea creată de ea, ci singurul lucru care rămâne e îndoiala şi dragostea individuală.
cum anume o face?
prin câteva cadre: o privire îndrăgostită şi furişă a unui sclav sclavului către stăpâna sa, o atingere a aeluiaşi de glezna aceleiaşi, un gest, o rugăciune, chiar o ucidere din dragoste.
la fel, prin cadrele luate de sus - ca "văzute" de Dumnezeu - omenirii microscopice sau pământului ca o minge de deasupra căreia răzbat ţipetele creştinilor, evreilor şi păgânilor. sau prin cadrele cu susul în jos în care cărţile plutesc în aer înainte de-a fi arse - imposibil să nu mă fi mişcat.
şi o scenă minunată despre ceea ce înseamnă miracolul creştin - împărţirea pâinilor la flămânzi - mi-a amintit ce anume pierdem când mergem la biserică şi ne declarăm creştini.
recomand filmul tuturor cu drag! şi pentru că nu sunt andrei gorzo :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ce ma bucur k ti-a placut!
RăspundețiȘtergereeu i-am zis (cind l-am vz la cannes anul trecut/in afara competitiei) 'peplum* intelectual' ;)
iar cronik lui gorzo este f ekilibrata, justa, dind cezarului ce e-al cezarului - polemizind fin & implicit cu tot felu de giboni care-l considera 'film anticrestin' (fara sa-l fi citit macar pe eliade! - care a scris exact ce vedem in film...)
* genul acela de filme (f numeroase in anii 50) care erau plasate in antikitate = deci togi, sandale etc
ai vorbit despre film fara sa amintesti, un cuvant, despre Hypatia. noroc ca ai pus link spre gorzo :)
RăspundețiȘtergereIar tu esti doar un imbecil. ASta-i un cacat de film, cu o jidoafca urata cu spume in rolul feminin. Propaganda ieftina.
RăspundețiȘtergere@Anonim - da, stiu. propaganda evreiasca, complot anti-crestin etc. cunoastem placa :)
RăspundețiȘtergerescena răsturnată - în haosul dinaintea arderii cărților - e și o sugestie pentru un univers întreg de valori (biblioteca din alexandria) care o ia razna. lumea însăși, istoria, sunt cu susu-n jos, cum ar veni.
RăspundețiȘtergerealtfel, imi place ca amenabar cauta si incearcă tot felul de formule cinematografice.
în altă ordine de idei, mie nu-mi place rachel weisz. dar pentru asta n-are nici o vină. :D
@als - apropo de peplum (sau fara), caligula e unul dintre filmele mele preferate :))
RăspundețiȘtergere@literelibere - mie mi s-a parut ca hypathia are un rol de suport. iar rolul ei de continuatoare a lui aristarh si predecesoare a lui kepler e doar o gaselnita cinematografica... apropo, in film nu se aminteste nimic de plotin, se tot bate moneda pe matematica si astronomie. si-apoi, a murit batrana...
interesant!
RăspundețiȘtergerePare interesant. Multumesc pentru recomandare!
RăspundețiȘtergereha, tocmai pomenisem o ypatie :D vai, ce interesant pare, sper sa-l pot vedea in noaptea asta. nu mai am rabdare sa se deschida cinematograful.
RăspundețiȘtergereDragos, merci de recomandare - nu stiam de film si vreau neaparat sa-l vad. Dar iar ai pus postului un titlu exagerat, provocator...
RăspundețiȘtergereAsociam numele lui Amenábar numai cu Mar adentro (si acolo polemiza, intr-un fel indirect, cu crestinismul, fiind vorba de eutanasie, de un paralitic care decide sa moara); acum vad, cu mare surprindere, pe IMDB, ca al lui e si The Others, care mi-a placut foarte mult.
did, chiar l-ai vazut in noaptea asta ? Daca da, de unde ai luat subtitrarea ? (sau stii spaniola?)
nici Rachel Weisz nu stie spaniola, asa ca au facut filmul in engleza! :P
RăspundețiȘtergereevident că şi eu recomand filmul la cît mai multă lume, chiar dacă notele mele erau critice la discursul păşunist-ateu al celui care l-a făcut. nu am afirmat nicăieri că e un film de evitat, sau de clasat la categoria "rebut"! iar rachel w. a fost mai drăguţă ca niciodată aici.
RăspundețiȘtergeremai detaliat pe blogul meu:
http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-hypathia-in-agora-43666450.html
Buna prezentarea ta. La fel, am fost impresionat cateva zile de acest film, a trebuit sa ma trag deoparte ca sa imi dau seama de ce anume, dar asta e deja alta poveste... e certa emotia profunda, realizarea estetica. Discutia despre mesajul (ascuns?!) filmului se poate lungi la infinit cu pareri pro si contra orice :).
RăspundețiȘtergereAltceva, mi-a placut actrita, Rachel Welsz, chiar foaret mult, asta insemana ca sunt bolnav, sau nu am gusturi? Vad ca multi o detesta... Rolul Hypatiei este bine jucat, chetiunea ca nu ar corespunde intocmai adevarului istoric (a murit mai batrana) este o alta poveste adiacenta.
O obiectie: nu am inteles din articol ca s-ar trage concluzia din titlu,iar ca orice afirmatie categorica despre un lucru sensibil nu face decat sa nasca resentimente.
Mai vin pe aici! (mi-a placut mai mult decat gorzo)
Mulţumim, Dragoş, pentru recomandare! Amenabar şi Weisz... Mi-a plăcut Mar adentro, deşi mulţi îl consideră melodramatic. Ne-aţi convins (tu şi Gorzo)!
RăspundețiȘtergere> Mi-a plăcut Mar adentro, deşi mulţi îl consideră melodramatic.
RăspundețiȘtergereim one of em :)
[no offense]
Strelnikov, being one of them is just as good! :)
RăspundețiȘtergere