31 ianuarie 2010

creştinismul e doar politică


agora este, fără îndoială, filmul care m-a emoţionat cel mai mult în ultima vreme.

nu prin subiectul politic:
- păgânii, creştinii şi evreii se luptă pentru putere în timpul prăbuşirii imperului roman;
- liderii sunt lipsiţi de scrupule iar cei creştini (viitori sfinţi ca chiril al alexandriei) folosesc scrierile sfinte după bunul plac;
- filozofii sunt măcinaţi de cunoaştere dar orbi la lumea din jur care se destamă.

nu prin subiectul filozofic scos din confesiunile lui augustin sau din minunata carte a lui marrou (sfântul augustin şi sfârşitul culturii antice).

nu prin jocul actoricesc, deşi mi-a plăcut rolul sclavului davus (max minghella).

ci prin viziunea regizorală a lui alejandro amenábar, care pune în vedere complet nepărtinitor credinţa, filozofia, ştiinţa unei vremi apuse - de care se foloseşte excelent pentru a-şi spune mesajul artistic care, cel puţin pe mine, m-a emoţionat toată seara după ce-am ieşit de la film:

omenirea nu e deloc bună şi nici lumea creată de ea, ci singurul lucru care rămâne e îndoiala şi dragostea individuală.

cum anume o face?
prin câteva cadre: o privire îndrăgostită şi furişă a unui sclav sclavului către stăpâna sa, o atingere a aeluiaşi de glezna aceleiaşi, un gest, o rugăciune, chiar o ucidere din dragoste.
la fel, prin cadrele luate de sus - ca "văzute" de Dumnezeu - omenirii microscopice sau pământului ca o minge de deasupra căreia răzbat ţipetele creştinilor, evreilor şi păgânilor. sau prin cadrele cu susul în jos în care cărţile plutesc în aer înainte de-a fi arse - imposibil să nu mă fi mişcat.

şi o scenă minunată despre ceea ce înseamnă miracolul creştin - împărţirea pâinilor la flămânzi - mi-a amintit ce anume pierdem când mergem la biserică şi ne declarăm creştini.

recomand filmul tuturor cu drag! şi pentru că nu sunt andrei gorzo :)

16 comentarii:

  1. ce ma bucur k ti-a placut!
    eu i-am zis (cind l-am vz la cannes anul trecut/in afara competitiei) 'peplum* intelectual' ;)

    iar cronik lui gorzo este f ekilibrata, justa, dind cezarului ce e-al cezarului - polemizind fin & implicit cu tot felu de giboni care-l considera 'film anticrestin' (fara sa-l fi citit macar pe eliade! - care a scris exact ce vedem in film...)

    * genul acela de filme (f numeroase in anii 50) care erau plasate in antikitate = deci togi, sandale etc

    RăspundețiȘtergere
  2. ai vorbit despre film fara sa amintesti, un cuvant, despre Hypatia. noroc ca ai pus link spre gorzo :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar tu esti doar un imbecil. ASta-i un cacat de film, cu o jidoafca urata cu spume in rolul feminin. Propaganda ieftina.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim - da, stiu. propaganda evreiasca, complot anti-crestin etc. cunoastem placa :)

    RăspundețiȘtergere
  5. scena răsturnată - în haosul dinaintea arderii cărților - e și o sugestie pentru un univers întreg de valori (biblioteca din alexandria) care o ia razna. lumea însăși, istoria, sunt cu susu-n jos, cum ar veni.
    altfel, imi place ca amenabar cauta si incearcă tot felul de formule cinematografice.
    în altă ordine de idei, mie nu-mi place rachel weisz. dar pentru asta n-are nici o vină. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. @als - apropo de peplum (sau fara), caligula e unul dintre filmele mele preferate :))

    @literelibere - mie mi s-a parut ca hypathia are un rol de suport. iar rolul ei de continuatoare a lui aristarh si predecesoare a lui kepler e doar o gaselnita cinematografica... apropo, in film nu se aminteste nimic de plotin, se tot bate moneda pe matematica si astronomie. si-apoi, a murit batrana...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pare interesant. Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  8. ha, tocmai pomenisem o ypatie :D vai, ce interesant pare, sper sa-l pot vedea in noaptea asta. nu mai am rabdare sa se deschida cinematograful.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragos, merci de recomandare - nu stiam de film si vreau neaparat sa-l vad. Dar iar ai pus postului un titlu exagerat, provocator...

    Asociam numele lui Amenábar numai cu Mar adentro (si acolo polemiza, intr-un fel indirect, cu crestinismul, fiind vorba de eutanasie, de un paralitic care decide sa moara); acum vad, cu mare surprindere, pe IMDB, ca al lui e si The Others, care mi-a placut foarte mult.

    did, chiar l-ai vazut in noaptea asta ? Daca da, de unde ai luat subtitrarea ? (sau stii spaniola?)

    RăspundețiȘtergere
  10. nici Rachel Weisz nu stie spaniola, asa ca au facut filmul in engleza! :P

    RăspundețiȘtergere
  11. evident că şi eu recomand filmul la cît mai multă lume, chiar dacă notele mele erau critice la discursul păşunist-ateu al celui care l-a făcut. nu am afirmat nicăieri că e un film de evitat, sau de clasat la categoria "rebut"! iar rachel w. a fost mai drăguţă ca niciodată aici.
    mai detaliat pe blogul meu:
    http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-hypathia-in-agora-43666450.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna prezentarea ta. La fel, am fost impresionat cateva zile de acest film, a trebuit sa ma trag deoparte ca sa imi dau seama de ce anume, dar asta e deja alta poveste... e certa emotia profunda, realizarea estetica. Discutia despre mesajul (ascuns?!) filmului se poate lungi la infinit cu pareri pro si contra orice :).
    Altceva, mi-a placut actrita, Rachel Welsz, chiar foaret mult, asta insemana ca sunt bolnav, sau nu am gusturi? Vad ca multi o detesta... Rolul Hypatiei este bine jucat, chetiunea ca nu ar corespunde intocmai adevarului istoric (a murit mai batrana) este o alta poveste adiacenta.
    O obiectie: nu am inteles din articol ca s-ar trage concluzia din titlu,iar ca orice afirmatie categorica despre un lucru sensibil nu face decat sa nasca resentimente.
    Mai vin pe aici! (mi-a placut mai mult decat gorzo)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulţumim, Dragoş, pentru recomandare! Amenabar şi Weisz... Mi-a plăcut Mar adentro, deşi mulţi îl consideră melodramatic. Ne-aţi convins (tu şi Gorzo)!

    RăspundețiȘtergere
  14. > Mi-a plăcut Mar adentro, deşi mulţi îl consideră melodramatic.

    im one of em :)

    [no offense]

    RăspundețiȘtergere
  15. Strelnikov, being one of them is just as good! :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...