16 martie 2010

despre respectul faţă de cititori

dacă aş avea un strop din puterea lui stalin, nu l-aş cheltui pentru a-i reduce la tăcere pe autorii de ficţiune. i-aş reduce la tăcere pe cei ce scriu despre autorii de ficţiune. aş interzice orice discuţie publică despre literatură în ziare, reviste şi publicaţii academice. aş interzice toate orele de literatură din orice şcoală, liceu, colegiu şi universitate din ţară. aş scoate în afara legii grupurile de lectură şi discuţiile despre cărţi de pe internet şi aş pune poliţişti în librării, ca să fiu sigură că nici un vânzător nu mai vorbeşte niciodată despre vreo carte cu vreun cititor şi că nici cititorii nu îndrăznesc să vorbească între ei. aş lăsa cititorii singuri cu cărţile, ca să facă tot ce vor ei cu ele. aş face asta oricât de multe veacuri ar fi nevoie, pentru dezintoxicarea societăţii de veninoasele voastre absurdităţi.

amy bellette, către redactorul-şef times, în philip roth, fantoma iese din scenă, editura polirom, 2010, p.184, trad. cristina panaite

10 comentarii:

  1. aha! deci asta ar cam fi respectul...eu stiu!? nu prea cred

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragos,
    Nici un comentariu pe marginea textului? cata sfiiciune :):):)
    Tine-o tot asa ca faci treaba buna!
    Parerea ta conteaza ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai nu e cam acelasi lucru? autorul nu poate fi disociat de cititor...

    RăspundețiȘtergere
  4. este dezagreabil ! da ! extremele astea "virulente" !
    ce sa zic ?!
    in cazul acesta resemnez si ma declar deacord ! doar in acest caz !

    cel putin pentru a statua proba la exemplu !
    sa vedem ce-ar iesi ! ar fi cumva ..

    RăspundețiȘtergere
  5. dupa cum spunea Warhola (preferatul unui mare artist vizual roman), aprox., in ziua de azi artistii sunt criticii si negustorii de arta

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi se pare usor exagerata atitudinea.Desi, poate daca as stii ce anume a generat-o, as putea gasi o oarecare pertinenta. Mie imi plac discutiile despre carti, sugestiile primite de la alti cititori, cursurile de literatura, atata timp cat sunt constructive,educative, sincere, dezinteresate (aici ma gandesc,ca un contra exemplu, la acele pseudo-recenzii de pe copertile anumitor carti scrise numai pt a face reclama,si nu cu scopul de a oferi info). Intr-adevar,ceea ce conteaza cel mai mult este experienta directa cu cartea.Dar daca tu ca cititor nu te poti detasa de pareri/discutii pe baza unor carti si sa-ti formezi singur o parere,atunci,cu sau fara acei "politisti", este clar ca nu prea te duce capul.

    Dar este doar o parere.

    RăspundețiȘtergere
  7. din contra - ar fi mai util sa interzicem literatura [sau oricum, noile productii] & sa permitem numa critica literara.

    io asa as face.

    RăspundețiȘtergere
  8. E clar, alerg sa-mi inchid blogul, ca doar scriu pe el despre cartile citite de mine (nu de altii).

    Culmea e ca probabil unor autori/editori chiar le-ar placea sa nu mai scrie nimeni despre cartile lor, astfel incat sa mai poata 'plasa' cate un produs de calitate proasta caruia sa nu-i puna nimeni in discutie valoarea. 'Ei' chiar au nevoie de 'noi', pentru ca NOI le cumparam (sau nu) cartile :)

    Probabil postarea dvs. s-a vrut provocatoare si intr-o anume masura a si reusit sa provoace reactii.

    Lasand micile copilarii la o parte, probabil existenta a cat mai multe site-uri ale unor indivizi care discuta despre carti, fara a exprima puncte de vedere oficiale (prin care inteleg vederile promovate pe site-urile si in publicatiile 'culturale' consacrate), ar fi o dovada de sanatate culturala. Ar fi o manifestare - daca nu e o vorba prea mare - a societatii civile. Probabil insa ca nu se poate cere asa ceva intr-o vreme in care societatea civila propriu-zisa e in suferinta - ea s-a smochinit si s-a contractat sau s-a colorat mai ales in culoarea partidului la putere.

    RăspundețiȘtergere
  9. si criticii tot cititori sunt;
    a discuta despre ceva, orice, inseamna a-ti pune intrebari, a trece prin filtrul gandirii.
    ce zice doamna in cazua echivaleaza lectura cu 0.

    RăspundețiȘtergere
  10. ... oare kiar nimeni sa nu fi remarcat (auto)ironia citatului, sa nu faca referire la interbelic-autohtonul 'cetitor, deparaziteaza-ti creierul!' & sa nu incerce sa inteleaga, cu adevarat, ce vrea acest personaj in modul cel mai simplu: citind romanul??

    i'm nonplussed!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...