2 martie 2010

manifestul cărţii

a apărut manifestul cărţii scris de vasile ernu. îmi plac din ce mai mult atitudinile lui. manifestul are în centru cartea iar în jur tot ce se învârte - edituri, biblioteci, librării etc. nenoricirea nu e că statul e incapabil, la fel ca editurile şi scriitorii să ia taurul de coarne şi să schimbe situaţia "celui mai bun, ieftin instrument de educaţie şi, de aceea, şi cel mai important (cartea)", nenorocirea zic e că şi noi, cititorii şi preţuitorii ei suntem la fel de proşti.

citim, ar vrea să se schimbe ceva dar nu facem nimic. nici măcar nu ne luăm în serios comentând pe bloguri, ci ne legăm de meschinării şi răutăţi gratuite - cum desigur se vor fi ivit şi la manifestul lui ernu. în contrapondere, gestul lui ernu e şi mai onorabil, mai ales că el vine dintr-un alt "imperiu".

desigur că am anumite rezerve faţă de unele afirmaţii din manifest, dar pe ansamblu, las deoparte comoditatea şi adopt manifestul, mai ales că propune şi soluţii. personal, plătesc impozite enorm de mari statului român care, în schimb, nu-şi ia nici o obligaţie faţă de mine, cititorul. deşi art. 33 din constituţie zice că "statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale româniei în lume." bullshit.

dacă e nevoie de vreo acţiune, mă bag. "pentru că scriitorii au uitat că ei chiar sunt o forţă". ar trebui să mă conving dacă şi eu pot fi una.

evident, mulţi îşi vor spune ia uite-i şi p-ăştia. ei sunt deja morţi. la propriu.

9 comentarii:

  1. Dl. Ernu scrie ca "trăim încă din infrastructura şi materia cenuşie produse de vechiul regim...".

    Ba chiar traim inca din "infrastructura şi materia cenuşie" produse de un sistem de selectare a valorilor care nu s-a modificat foarte mult, oricat ar parea de socanta afirmatia, de la Maiorescu incoace. Cu efectele care se vad. Ernu se intalneste intr-un fel cu una din afirmatiile lui Sorin Adam Matei, care demonstreaza ca intelighentia noastra a ratat intrarea in modernitate.

    Cat despre stat... a se slabi, aia dau banii pe Udrea.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu de ce cartea mi se pare un obiect si doar un obiect in textul lui ernu. iar nostalgiile urss pe care i le reproseaza to bobe, genul acesta de memorie selectiva, refuzul dialogului.. sint elocvente!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.thechronicle.ro/arts-culture/vasile-ernu-ultimul-eretic/

    RăspundețiȘtergere
  4. De cate ori citesc ceva de Vasile Ernu ma simt de dreapta - la fel cum, pe de alta parte, atunci cand citesc de pilda Omul recent de Patapievici ma simt de stanga.

    Mi se pare ca manifestul asta nu exprima atat o problema reala cat eterna lui nostalgie - si ca Ernu percepe/prezinta destul de gresit situatia de fapt.

    De exemplu zice ca:

    "Cel mai mare jaf care a avut loc în acest domeniu se numeşte „privatizarea reţelei de librării de stat”. Vechiul regim ne lăsase o reţea de librării cu sedii centrale, nu doar în oraşele mari, ci pînă şi în ultimul cătun."

    Voi ati vazut inainte de '89 o librarie intr-un catun sau macar intr-un sat, intr-o comuna (obisnuita, nu pe punctul de a deveni oras)? Ca in satul bunicii nu era decat un singur magazin universal, "cooperativa" si nu imi amintesc sa fi fost carti acolo. Biblioteca ce-i drept exista, asta stiu sigur (bunica fusese bibliotecara).

    El deplange distrugerea retelei comuniste de librarii de stat intr-o epoca in care apar librarii, lanturi de librarii (Carturesti, Diverta), ba se mai vand carti si in hypermarket-uri si la chioscurile de ziare (Cotidianul, Jurnalul national, Adevarul) si se mai pot comanda si online de pe site-ul oricarei edituri serioase din tara - ba chiar si din strainatate, de pe Amazon de ex, ba exista si reduceri si oferte care sa le faca mai accesibile. Deci cu librariile, cu oferta de carte de vanzare stam mai bine, nu mai rau decat inainte.

    RăspundețiȘtergere
  5. posibil ps la discutia asta si la aceea, mai veke, dspr cum 'internet killed the literary star' (cea in care dragos c spunea k nu e de acord cu mine... am uitat cum se keama topicul):

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/889235/SENATUL-EVZ-Lumea-cartii-se-scufunda/

    ;)

    ps o sa-l sun pe mircea sa-l felicit, k tot n-am vorbit inca de cd m-am intors...

    RăspundețiȘtergere
  6. @bughimamborag - poate nu are intru totul dreptate, dar librariile in constanta, de pilda, sunt doar doua. vorbim de librarii unde vii sa afli despre carti, nu de hipematketuri! daca in constanta, dapai in sate... cartile nu mai au unde se vinde, afara de chioscuri de ziare. in care cititorul nu ia carti, i se da.

    @als - iar am intrat in morbul romanesc de a ne aoli!
    bun, am gasit simptomul, ce facem sa vindecam boala, noi, astia intelectuali? ca doar sa n-avem pretentie de la becali ca ar putea remedia ceva...
    deci?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Alex Leo Serban: risti sa iti spuna ca ti-ai adus si tu modesta contributie la situatia asta, ai facut si tu o spartura in corabie, doborand pe cineva care punea cartea in mana tinerilor (poate Cartarescu e prea bland si pasnic sa spuna asa ceva in fata - dar ce gandeste despre chestiunea aceea a spus clar aici).

    @dragos: Din ce zice Google, par sa fie mult mai multe librarii in Constanta decat stii tu - vezi aici sau aici. Sigur, Google nu e infailibil si informatia de pe net poate fi pe alocuri obsolete, dar... de la 2 pana la 9 e distanta mare... In orasul meu natal, cu mult mai mic decat Constanta ta si care nici nu e capitala de judet sunt 3 librarii, una surprinzator de bine dotata - imposibil ca in Constanta sa fie numai 2. In cel mai micut oras pe care il stiu, unicul cinematograf s-a desfiintat dar libraria supravietuieste. In sate in general n-au fost niciodata librarii, doar biblioteci.

    Problema nu e cu oferta, care e arhisuficienta, ci cu cererea - care intr-adevar a scazut dupa '89, aparand atatea alternative: multiple canale tv, internet cu filme de descarcat si jocuri. Da, a scazut, dar nu e la pamant, asa cum o vad Vasile Ernu si Cartarescu - marturie sta faptul ca in momentul de fata bookblog e pe locul 3 in zelist.

    RăspundețiȘtergere
  8. @bughimamborag - de la inchiderea blogului teroristei s-au mai petrecut unele lucruri bune (blogul tau, de pilda) si multe alte bloguri dedicate cartilor (blogrolul meu a crescut simtitor)
    lucrurile ar trebui sa mearga inainte, nu sa mergem cu spatele admirand nostalgic...
    apropo de ernu, el spune ca blogurile sunt printre lucrurile cele mai bune care au aparut in ultima vreme la noi.

    RăspundețiȘtergere
  9. bughi mambo e pe pilot automat, cum i se aprinde butonu rosu k cineva a pomenit de terorista iese sa dea la cap :))

    (si oricum, NU dspr asta era vorba - heLLOOO!)

    @bmr: fyi, am VBIT dja cu mircea dspr povestea asta, iar concluzia lui a fost k 'normal k noi 2 raminem prieteni', o divergenta de opinii in privinta unei terte persoane (fara 'vekime' in economia unei relatii de prietenie) nu e un motiv serios pt a ne certa; te-ai gindit insa, cumva, k pe blog a fost doar politicos? :P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...