27 septembrie 2010

herta müller contra gabriel liiceanu




mă grăbesc să scriu cu bucurie despre întâlnirea cu scriitoarea herta müller de la atheneu. n-am citit nimic scris de ea, însă am fost ros de curiozitate. evident, m-aşteptam să fie un eveniment de bonton, în dulcele stil românesc, deh, nobelul!, dar am găsit mult mai mult decât atât.

organizarea a fost foarte bună, a început chiar mai devreme, înainte de ora anunţată. amfitrionul a anunţat structura, a urmat discursul ambasadorului german - din care am reţinut ideea că "muzica urmează întotdeauna ambasadorului german" - aşa că dan grigore a cântat vreo 3 melodii, enfin.
a urmat citirea unui fragment în germană din romanul său leagănul respiraţiei - evident, despre lagăr - din care reţin auzul fâşâitului sutelor de coli împăturite de pe care spectatorii urmăreau lectura.

şi momentul mult aşteptat - müller contra liiceanu
cu solicitutudine cavalerească, gabriel liiceanu a început, pe tonul său grav, cu întrebări soft,  despre relaţia scriitorului cu lumea, despre cuvântul ca patrie, despre încrâncenarea anti-totalitară. aşa a apărut o doamnă de caracter, care a vorbit simplu, doar întru adevăr. nu ştiu dacă invitata şi-a propus de la început această atitudine, sau aşa îi este naturelul, însă ce-i drept a impresionat pe toată lumea (neplăcut, în cazul lui liiceanu - acesta luând lucrurile personal şi devenind ironic-condescendent). dar să trec repede la müller.

ei, şi pornind de la afirmaţia scriitoarei că să rămâi în ţară e o binecuvântare, plecarea ei  fiind ceva din păcate ireversibil, liiceanu a adus în discuţie viaţa celor rămaşi în ţară, care a fost traumatizantă. mulţi au tăcut, a afirmat tranşant doamna, iar cei care au scris fără însă să se refere la dictatori (cum a adus iar în discuţie liiceanu) nu înseamnă nimic, în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat în polonia, ungaria, cehoslovacia. în românia, cine a ridicat capul contra comunismului, a fost lăsat singur. un popor de laşi şi oportunişti, ar fi vrut poate să izbucnească herta müller pe bună dreptate, dar erau prea mulţi spectatori de la vârsta a doua spre a treia ce-ar fi rămas perplexaţi. cert este că tot atheneul a răsunat de aplauze. 

a meritat înţelegerea suferinţei din românia? nu a meritat nimic, viaţa omului e cel mai important lucru pe lume, nu trebuie să-ţi baţi joc de ea.

o scriitoare cu caracter  
relaţia scriitorului cu lumea nu e una deosebită de a celorlalţi oameni, doar că la el se vede. 
limba nu e a scriitorului, ci a celor care nu scriu.
scriu pentru că nu pot altfel, trebuie să-mi aranjez viaţa care a trecut, trebuie să-mi pun sub semnul întrebării propriul trecut - ceea ce majoritatea oamenilor din românia refuză să facă.
n-am încotro, n-am vrut să scriu cum n-am vrut să trăiesc în românia. 
literatura e un mod de a căuta, fiecare dintre noi suntem o taină.
oblig cuvintele să mă ajute, iar limba mă obligă să lucrez.
eu sunt scriitoare doar când scriu, acum şi aici nu sunt scriitor, ăsta-i circ.

evident, au fost şi câteva amintiri dureroase din anii româneşti, când, a afirmat ea, am ajuns în locuri unde intelectualii nu au ajuns, când trăia plină de nervi pe ce vedea împrejur. 

în concluzie, mi-a plăcut mult aplombul hertei müller, curajul de a merge cu adevărul chiar şi contra celor care o tipăresc şi îi organizează, contra cost, "circul". cel puţin ca persoană, o admir.
şi promit chiar să-i citesc o carte.


alte păreri aici şi aici. poza de la adevărul.

later edit: prima parte a interviului:

74 de comentarii:

  1. mie nu-mi place de doamna asta, dar chiar deloc. si nici de dl. liiceanu prea tare, dar votez cu arhanghelul gabriel liiceanu, aparatoru' amarestenilor bastinasi, fara sange nemtesc, fara tatzi nazi, fara ipocrizii si premii care n-au nicio valoare literara ci doar politica sau nici macar. so langweilig.

    RăspundețiȘtergere
  2. @lolablau - eu nu pot sti daca doamna e ipocrita sau nu. sau daca a facut doar circ... ramane sa ma convinga cartile ei, desi ar fi alt lucru...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum să fi început mai repede? pe afiș scrie 18:30, iar abia pe la fără 10 au urcat pe scenă.

    Și nu mi s-a părut așa de bună organizarea din moment ce 80% din locuri erau rezervate dinainte... totul a fost așa de exclusivist!

    Dar da, ea a fost mi-nu-na-tă! :) Și nu cred că se preface... și-ar fi ratat cariera ca actriță dacă s-ar preface așa de bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. E cert, și pe mine m-a convins să-i citesc o carte, deși până acum am evitat. Ceea ce e mare lucru (pentru mine, nu pentru ea, desigur).

    RăspundețiȘtergere
  5. ma rog, asta cu 'scriitoru e simpatic, cartea tre sa fie buna' nu prea tine (la tavaleala) ;P

    inclin sa fiu de acord cu lola/mewsette: h.m. are cva prea radical/protestant - pare un fel de saint just cu fusta... (ma refer strict la cum mi se pare ea k persoana, k n-am citit nimic de dinsa)

    RăspundețiȘtergere
  6. eu nu vreau sa spun decat ' multumesc' pentru relatare.stiu, as putea sa citesc ziarele de azi, dar prefer blogurile :).
    green with envy, ionuca stie :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu este singurul loc, la aceasta conferintza, in care H. Muller acuza circul si lumina reflectoarelor la care este supusa dupa primirea premiului. Citind eu vreo 3 carti de-ale ei, sunt aproape sigur ca nu isi "joaca" negarile si sobrietatea. La fel este si in cartile ei: obsedata de anumite subiecte, nu multe, si distant-acuzatoare fara sa isi urmareasca acuzatii. Cred in siceritatea ei, desi, recunosc, ca, daca nu as fi citit nimic scris de ea, as fi putut usor sa o suspectez de "fals in declaratii" :)

    Cu toate astea, nu alerg spre cele mai recente aparitii editoriale ale ei la noi :)

    RăspundețiȘtergere
  8. eu n-o acuz de 'fals in declaratii', doar k reprezinta un tip uman care nu mi-e simpatic...

    nu ma intereseaza 'caracterul', ma intereseaza opera; or, se pare k 'din ea' nu sint de citit decit acest 'leagan' & 'regele se-nclina...' (mi-a zis mie cineva in care am incredere ;P)

    RăspundețiȘtergere
  9. als, poate as putea intelege ca nu te intereseaza caracterul, dar daca stau sa ma gandesc bine, daca ceea ce scrii nu se pupa cu ceea ce faci (ori gandesti) se cheama ca esti putin ipocrit. si poate am putea trece peste ipocrizie, dar peste unele lucruri chiar nu se poate trece. cum spunea si cezar paul badescu intr-un interviu: sadoveanu o fi fost el oportunist (ceea ce putem ierta), dar faptul ca a semnat condamnarea la moarte a 3 tarani este de condamnat. poti citi o carte fara sa faci legatura cu autorul? ca si cum ar fi scrisa de un anonim? poate. eu nu pot

    RăspundețiȘtergere
  10. Viata noastra spirituala e in efervescenta. Turneul dnei Herta Muller in 27-28 septembrie, inaugurarea ICR Chsinau la 29 septembrie, plus febra publicatiilor scriitoricesti si civice pregatindu-se numarul omagial Paul Goma 75 de ani pentru 2 octombrie.

    RăspundețiȘtergere
  11. @jez: ba da, eu pot!
    mai mult: dk hitler (sau stalin, pol pot, ceausescu...) ar fi scris vreo carte & aia s-ar fi dovedit vreo capodopera, as fi laudat-o ;P
    (stii, e vorba aia: ce-are sula cu prefectura?)

    RăspundețiȘtergere
  12. Io am citit doo romănele de-ale lu' tante Gherţa pre când madama nu ierea aşa faimoasă. Nu mai ştiu când, la câţiva ani după loviluţie.

    Părea uşor deraiată şi obsedată peste poate de trecutul ei. De ca şi cum restul românilor ar fi trăit în puf. Ori pesemne că fură cu toţii securişti (fie, mai puţin Monica Lovinescu, Doina Cornea şi, cu voia dumneavoastră, bărbac'su lu' Gherţa, ăla cu nume de compozitor wagnerian).

    Apropo, ce-ar fi făcut dânsa dacă n-o cumpăra statul german? Că aşa s-a plecat în RFG dacă erai sas, ori în Israel dacă erai ovreu...

    Acum, Gherţa -- care arată precum Cruella -- este cel puţin ridicolă. Ce-mi place este că şleahta asta de ghedesişti, care o ignorau cu desăvârşire până la nobelizare (aloooo, tovarăşu' Manolescu, se-aude, bre?), brusc se reped s-o pupe în cur.

    Neam de traistă, ce păcat că-ţi aparţin.

    RăspundețiȘtergere
  13. @als: inteleg cum e cu caracterul - nu putem sa iubim pe toata lumea, deh! :P

    eu am citit Animalul Inimii, Inca de pe atunci... si Regele se inchina... Mi-au placut, dar, cu, senzatia ca fac parte dintr-un mai lung jurnal, eu nu mai sunt atras, la modul devastator, de restul romanelor. Poate candva le voi ataca si pe ele...

    @jez: nici o legatura intre moralitatea autorului si opera lui. Sun sigur ca ti-au placut multe creatii semnate de fiinte reprobabile la viatza lor.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ionuca - am gresit cu ora. da, si mie mi s-a parut ca era de fite, cu choux a la crema intelectualitatii care venise, si ea, blazata si curioasa. nic io nu cred ca se preface!

    @alş - în ceea ce priveşte valorile, si io sunt prea radical. iar mie ]mi plac caracterele, sunt asa de rare!
    iar daca hitler (sau stalin, pol pot, ceausescu...) ar fi scris vreo carte, era idioata, ca ei :)

    @yuki -cu mare placere!

    @Liviu Druga - apreciez lamurirea, lucrurile nu-mi sunt prea familiare.

    @Beranger - partea cu neam de traista e ok!

    RăspundețiȘtergere
  15. @als - sper că persoana de încredere care-ţi recomanda aceste cărţi nu e critic literar; deşi, dacă stau mai bine să mă gândesc, e probabil să fie :-p

    RăspundețiȘtergere
  16. am citit acum 3-4 ani regele se-nclina, animalul inimii si volumul de poezii in coc locuieste o dama. scrie intr-un fel care mie mi-a intrat direct in vena.
    iar in dialogul dintre cei doi, ea mi s-a parut naturala, plina de franchete, spirituala, el constipat si incapabil sa se scoata pe sine din ecuatie. ea oferea conversatie, el, scrobit, cerea discurs. n-am inteles de ce liiceanu a reactionat ca tribunal, cautand in permanenta sa pareze lovituri inexistente si sa caute justificari. dupa mintea mea trebuia sa fie, pur si simplu, o gazda placuta. pentru ca n-a avut prezenta de spirit si a venit cu o lectie invatata de-acasa, am senzatia ca a pierdut, ca a ratat, de fapt, la un mod destul de patetic, dialogul.

    RăspundețiȘtergere
  17. deci s-o luam metodic:
    @beranger: 'obsedata de trecutul ei'... asa si, un scriitor n-are dreptu sa fie sau cum? mai ales cind trece prin experiente traumatizante? (comparatia cu 'cruella' e low, in occident ai fi lapidat in piata publik cu cataroaie politic-corecte pt asta)
    @dragos: inceark la bruyere, crek e in mai multe exemplare :P
    cit dspr carte - ok, poate nu astia; dar goebbels? beria? mao? (asta a fost si poet, nu?)
    @alex moldovan: eu sint dintre putinii care n-au parti-pris-uri & au incredere in unii critici literari... dar nu, nu e vba dspr un critic)

    RăspundețiȘtergere
  18. Dragă alş, mă cac pe corectitudinea politică. Mă uit la moaca doamnei Miulăr şi mă întreb dacă e proastă (e.g. nu ştie că machiajul o defavorizează şi că se poate şi altfel) sau dacă îi place să pozeze în victimă eternă, distrusă de regimul comunist.

    RăspundețiȘtergere
  19. @als - pai cred si eu, k la bruyere e unul dintre cei mai prosti scriitori francezi.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Beranger - oricat simpatizez cu pozitia ta fata de corectitudinea politică, aici nu e euforia tev sa discutam despre machiaj si moace. si nu cred ca e chiar victima eternă, distrusă de regimul comunist, nici n-a zis asta soyons raisonnables.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Alice - ai perfecta dreptate! ai zis-o mai bine decat mine!

    RăspundețiȘtergere
  22. Există sau au existat o serie de scriitori (mă rog, oameni care au scris) PREFĂCUŢI, de la Cioran şi până la Gherţa Miulăr.

    Dar ce, Marin Preda era la OTV când scria c..at în loc de căcat?

    RăspundețiȘtergere
  23. Oh, da. Domnului Jean de La Bruyère, scriind dânsul pe la 1688, se cade să-i reproşăm nerespectarea normelor şi cutumelor literare pe care le ştim şi după care ne ghidăm noi astăzi, la trei veacuri şi jumătate distanţă.

    RăspundețiȘtergere
  24. dk si cioran era 'prefacut'... who's next, nietzsche?!
    orcum, mai bine scriitori prefacuti decit prefabricati

    RăspundețiȘtergere
  25. @Beranger - n-am nici o prbolema cu cuvantul căcat, ci a ma lega de "moaca omului", gen vc tudor.
    o fi scrrind la bruyère pe la 1688, dar rabelais e mai nainte s-inca-i da lectii...

    RăspundețiȘtergere
  26. @alş -- Nietzsche era un tip interesant. Indiferent ce zice canonul oficial acum, şi indiferent de alte opinii pe care le împărtăşesc, cetăţeni ca Nietzsche şi Freud (zic asta pen-că Onfray l-a desfiinţat, zice el) încă mai merită citiţi.

    @dragoş c -- Moaca face parte din imagine, din brand. Nu mă leg, ca cvt, de faptul că ar fi, să zicem, urâtă sau mai ştiu eu cum. Eu mă leg de modul în care dânsa pozează.

    RăspundețiȘtergere
  27. @dragos: moncher, cum naiba sa-i compari pe la bruyere & rabelais?! n-au nimic in comun - in afara de limba franceza... e k si cum l-ai compara pe racine cu celine ;)))

    RăspundețiȘtergere
  28. @als - e o idee buna, racine si celine. pe primul trebuie sa-l si citesc mai intai... :)

    RăspundețiȘtergere
  29. pai cam! le placea mult lui proust & lui beckett ;P
    probl lui racine este k e atit de 'codificat' (incl k limbaj) incit nu crek se mai joak decit in franta... asa k tot lectura (in original neaparat!) e cea mai buna solutie

    RăspundețiȘtergere
  30. als, liviu,

    poate beletristica, nu eseistica. poate fara sa am cunostinta de caracter...si-apoi depinde in ce masura anumite lucruri le gasim de iertat sau nu...

    in cazul ceausescu, hitler etc....cum spunea cineva...conteaza ca frant o viata, restul e statistica....

    dar evident, fiecare are dreptul la opinii si fiecare are dreptul sa aleaga....

    RăspundețiȘtergere
  31. mie-mi place di beranje. mai dimult si io am scris ca herta are fatza de gotischen hexe. are dreptate, si ca sa duc discutiunia in derizoriu m ai mult, are si colanti doamna. si j k rowling e mai talentata ca ea si problema cu malfunction wardrobe -u cand j k a ramas cu sanii p-afara era tot o lovitura de imagine. dar ce, nu putem vorbi orice?
    @dl. als, nu va place de herta, de ce?
    e si urata si n-are gust, e rece si impersonala si vaicareata si nu empatizeaza cu noi, ea e victima etranjera care e deranjata de murdaria generala a poporului roman. e nepoliticoasa si anticarismatica.tac-su era nazist LA CEREREA SA. ee? eh, daca era romanca, nu mai conta machiaju',avea nobel, parerea mea:D
    nu stiu care-a zis ca dl. liiceanu e constipat, asa e el. mai bine era dl. plesu acolo. sau chiar m dinescu:D nu, dl. als era mai bine. incheiat citatul din philosophie der mathematik.

    RăspundețiȘtergere
  32. als,

    polanski a facut niste filme pe care sigur le apreciezi, memorabile cu siguranta.

    pentru mine insa valul pedofiliei se suprapune brutal. si oricat as aprecia estetica, raman fidela moralei.

    s.a.m.d

    RăspundețiȘtergere
  33. als,

    polanski a facut niste filme pe care sigur le apreciezi, memorabile cu siguranta.

    pentru mine insa valul pedofiliei se suprapune brutal. si oricat as aprecia estetica, raman fidela moralei.

    s.a.m.d

    RăspundețiȘtergere
  34. jez,
    polanski nu e pedo. aia sunt preotii catolici care violau salbatic si torturau baietei, ii omorau si cu bataia si cu violul anal si cu felatia cu sila( cum iti place?). polanski s-a culcat cu o minora cu acordul ei. vesnica poveste cu lolita( vezi si cristi tabara). prietena mea cea mia buna din copilarie era o lolita. ea a inceput pe la 15.
    fals puritanism.
    m-am uitat la pozele hertei. nu-i frumos sa radem de femeie, dar aratat ca o preadolescenta emo( se imbraca, machiaza, vopseste paru' doar in negru si ii sta nasol) cu fata unui transexual nonagenar:D

    RăspundețiȘtergere
  35. pai asta e ghinionul artistilor contemporani, de cei care-au futut 'pe-alaturi', au mintit-preacurvit-inselat-calomniat &, uneori, kiar ucis (vezi caravaggio...) nu ne mai pasa - stau bine-mersi in muzee ;P

    ps pe mine nu ma intereseaza caracterul dnei muller (prea-dreptii mi se par plicticosi), dar imi place cum arata; pt o scriitoare (care, in general, e o cineva cam sleampata), are stil

    RăspundețiȘtergere
  36. nu se stie sigur daca e adevarat ori ba despre caravaggio, in filmul despre el se speculeaza unele chestii. si o fi fost legitima aparare, o fi fost bolnav( adica era) etc.

    RăspundețiȘtergere
  37. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  38. @lola/mewsette: ideea era k nu ne mai afecteaza vietile ('imperfecte', cum altfel) ale artistilor care-au trait acum un secol, 2, 3 - & e normal sa fie asa; ceea ce arata k, la sfirsitul zilei, vietile astea nu conteaza - conteaza numai operele.
    in consecinta, furtunile emotionale stirnite de 'imperfectiunea' cutarui & cutarui artist contemp ma lasa rece: ce rost are sa ma preocupe niste lucruri care vor fi uitate peste o generatie-doua??

    RăspundețiȘtergere
  39. da, aveti dreptate( iar). nu conteaza daca artistul a fost un sfant( doamna herta pozeaza cel putin in unul) sau un drac, conteaza scripta manenet. dar sa nu exageram, stalin si lenin, hitler, n-au scris decat gunoaie f daunatoare omenirii de altfel. hitler era un desenator mediocru, dar psihopatia lui l-a facut sa faca din viata o 'opera de arta' si din desenele si picturile lui niste obiecte conventionale. si sigur ca omul influenteaza artistul din el.
    imi cer (iar) scuze de la gazda si de la invitati pt exagerarile mele deplasate si pt porcariile scrise de oarecarele costi. totusi, beranger are o cultura vasta si charme.

    RăspundețiȘtergere
  40. *scripta manent
    mi-ar placea sa ma intalnesc din intamplare cu beranger intr-un tren vechi si cu vagon restaurant si sa conversam:P v-am speriat.

    RăspundețiȘtergere
  41. m-am razgandit, nu mai vreau plimbare in tren cu beranger, i-am vazut pagina web( da, apasati si voi). pe cat de stafidit era beranger al' batran si adevarat , pe -atat de altfel e asta tanaru'

    RăspundețiȘtergere
  42. @lolablau: tânăr? la patrujdeani, tânăr? care la mine ma crise de la quarantaine a început pe la treişcinci?

    RăspundețiȘtergere
  43. dupa photo aratati de vreo douashopt. on y est bien, nici eu nu pot izola virusu' de criza de quarantine/en quarantaine acum la 33. suntem tineri si m-am zapacit.
    cuvant de trecere "labotic" si ofer gratuit tutulor o cafea in vagonu' restaurant din trenu' de epoca si cu carti si chestii livresti.
    dl. beranger, ca uitam, de ce nu va faceti dvs. blog?

    RăspundețiȘtergere
  44. @lolablau: drept e că poza e de pe la 33 de ani, poate 34.

    Ah, dar avui blog, de-ăla adevăratu', WordPress-based (şi mai înainte era bazat pe o tehnologie proprie, dar ca şi WP, cu comentarii, moderare, chestii) şi hosted pe bani, între mai 2005 şi sept. 2009. De-atunci am trecut pe un pseudoblog bazat pe Tumblr, la aceeaşi adresă beranger.org, căci m-am săturat să mă lupt cu comentariile. Trebuia să n-o fi făcut? (Oricum, pe blogul vechi era mult Linux. Boring.)

    RăspundețiȘtergere
  45. pai eu va gasesc intersant ca scriitura, si dati un link ceva, sau mai bine refaceti-va blogu'( sper ca l-ati salvat). fara comentarii e prea comunist. ca nu mai am ce sa bag in blogroll, numai p-asta il vreau. va rog:P nu veti regreta si celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  46. bloagele acum ie gratis, iar la informatica nu ma pricep de lene.
    revenind la subiect, conferinta a fost minunata, doamna a fost trendy imbracata, aglomeratie mare.

    RăspundețiȘtergere
  47. @lolablau: Tehnica ucide pasiunea. Fostul blog evoluând în diverse tehnologii, au fost necesare multe artificii pentru a păstra validitatea link-urilor din diverse perioade. La un moment dat mi-am zis că ajunge, şi l-am desfiinţat complet (am un backup, dar e dificil de instalat, necesită WordPress PLUS alte chestii de-ale mele şi alte baze de date, plus 1 GB de spaţiu disc). La Tumblr am apelat din slăbiciune, ca să nu rămân doar cu proaspătul cont de Twitter. Aşa că rămâne cum am stabilit.

    De ce nu-i cereţi lui alş un blog personal?

    RăspundețiȘtergere
  48. S-a discutat cumva in legatura cu Oskar Pastior, despre care s-a aflat acum cateva saptamani ca a colaborat cu Securitatea in tinerete? Asta dupa ce toate viata el si Herta Muller au fost prieteni si planuiau sa scrie un roman impreuna despre experientele lui in lagar, roman pe care l-a scris pana la urma ea, dupa moartea lui. In presa germana s-a pomenit cate ceva, la noi nu am vazut...

    RăspundețiȘtergere
  49. @meropi - la conferinta nu s-a pomenit nimic. nu stiu daca la conferinta de presa...

    RăspundețiȘtergere
  50. a fost dezbatut si la noi: http://www.observatorcultural.ro/16-comentarii*articleID_24294-articles_details.html

    RăspundețiȘtergere
  51. @meropi
    s-a discutat, cum sa nu: http://www.observatorcultural.ro/16-comentarii*articleID_24294-articles_details.html

    RăspundețiȘtergere
  52. si un articol cam imbecil: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7861183-herta-muller-dubla-masura.htm (vedeti raspunsul perfect al Doinei Jela)

    Herta, mai pe larg despre Pastior: http://www.observatorcultural.ro/Literatura-nu-acuza-cind-scrii-tendentios-nu-faci-literatura*articleID_24299-articles_details.html

    RăspundețiȘtergere
  53. @ beranger, comment vous allez?
    dl als scrie aici:
    http://www.isuciu.ro/
    dar gaseste ca e desuet sa-si faca blog personal. eventual daca ar putea inventa o noua forma de scriere si de comunicare pe net, ar face-o.
    un mic pont: daca nu va vedeam poza( nu ca aratati rau) mi-ati fi picat cu tronc pentru moment, o proiectie a mintii mele maladive ca sa uit , temporar , greutatile de zi cu zi. ale dracului poze cum omoara misterul:D)))
    sczue ca am luat-o razna, dar e misto:)

    RăspundețiȘtergere
  54. daca ma-njurati si ma dati afara nu-mi pasa.

    RăspundețiȘtergere
  55. @www.isuciu.ro: alş scrie cam împrăştiat pe isuciu.ro. Aia nu e ce ar trebui să fie. (Aşa, o să-mi spuneţi şi că Florin Iaru scrie în Caţavencu şi pe feisbuk.)

    În rest da, persoana mea virtuală diferă de cea reală.

    RăspundețiȘtergere
  56. ia uite, m-am inrosit. nu dormiti. toate persoanele virtuale difera de cele reale, dar fondul e acelasi.zic si eu...
    nu stiu cum sa-l convingem pe dl. als sa-si faca (un fel de) blog.dl. iaru scrie nasol la catavencu, pe feisbuc nu intru ca e ca-n india la gange. si pe twitter il citesc doar pe dl. als, si acolo mi-e urat.

    RăspundețiȘtergere
  57. Ah, pe Twitter @alsbyals scrie rar. Eu scriu mai des :-)

    RăspundețiȘtergere
  58. se poate, dar nu va gasesc, nu ma pricep:)

    ma mir cum de nu va plictisesc.

    RăspundețiȘtergere
  59. E clar, ne dă Dragoş afară de pe blog. http://twitter.com/beranger_v4

    RăspundețiȘtergere
  60. @florin: nu mi se pare kiar 'imbecil' art. ala, e doar 'german' ;P mi se pare k ridik totusi niste semne de-ntrebare - adik herta m. are dreptu la dubla masura (re: pastior), dar patapievici nu (re: antohi)?
    un art. mai adevarat mi se pare asta: http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-o-sansa-irosita-907613.html
    cit dspr doina jela, dupa ce-am citit cum a 'capushat-o' pe monik lovinescu, da-mi voie sa spun k n-ar putea fi 'perfecta' nici dk ar scrie cu mina dreapta a lui praxitele...
    @beranger: ce inseamna 'imprastiat', adik n-am 'program'? orcum s-a terminat 'programu'! :)
    @lola/mewsette: comme d'habitude, comparatiile tale fac toti banii: 'pe feisbuc nu intru ca e ca-n india la gange'! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  61. @als: Împrăştiat, ça veut dire că nu scrieţi ca, să zicem, băieţii de la Daily Cotcodac. Chiar fără a fi un blog personal, articolul trăbă s-apară ca fiind scris de Alex Leo Şerban, nu de "admin", trăbă s-aive paragrafe, chestii de-astea care să-i deie un aspekt cât de cât profesionist (sau, dacă preferaţi, cît de cît profesionist).

    RăspundețiȘtergere
  62. mda; un pdv 'original'...
    ce-i drept, n-am numarat paragrafele, dar sint sigur k sint citeva ;))
    cit dspr 'profesionist' - adik 'k pe bloguri'?? eu credeam k blogurile sint un hobby, nu o 'profesie', & k fiecare scrie cum vrea...
    ps nu am nimic de 'demonstrat'

    RăspundețiȘtergere
  63. Beranger, pe ce te bazezi atunci cand afirmi ca Cioran era prefacut?!

    RăspundețiȘtergere
  64. @El Desdichado: Pe nimic în mod deosebit. Dar dacă Cioran poate să-i pară cuiva sincer, atunci nu-s eu ăla.

    RăspundețiȘtergere
  65. Pai sa-nteleg ca ai o incredre indefectibila in propriul tau fler si ca n-ai nevoie de argumente? :P

    RăspundețiȘtergere
  66. @dl.als, sunteti troppo gentile, ma io chi fa tanto confusione...e stanchezza. :) sigur ca bloagele sunt cumva inutile si de-aia ne permitem sa nu le luam in serios; iar votre signature e recognoscibila, certains veulent rendre votre signature plus dynamique.
    @ el desdy, oh, iar clisheul asta cu cioran prefacut care nu s-a sinucis desi propovaduia sinuciderea ca estetica transcedentala; nu tre' sa luam ad litteram filosofia poetica si personala unui bolnav de alzheimer talentat:P sau, causa externa, causa evidens, prokatarktikon.

    RăspundețiȘtergere
  67. Cioran nu a propovaduit neaparat sinucidirea, a spus ca e doar o solutie pentru cei care au ajuns la o tensiune imposibila cu viata. El o vedea ca pe un soi de iesire de incendiu. Cel care propovaduieste cu adevarat sinuciderea este un filosof pe care de altfel Milut din Rasinari il cunoastea, este vorba de un discipol al lui Schopenauer pe nume Philipp Mainlander care de altfel a fost destul consecvent cu propria lui filosofie de viata si s-a sinucis.

    RăspundețiȘtergere
  68. atunci ramane intrebarea, de ce e pauvre sioran 'prefacut'?
    de doamna herta m-am lamurit, dl. cartarescu a scris un articol convingator ( multumim, dl. als)chiar si despre eligibilitatea doamnei la nobel...eu cred ca doamna este usor ipocrita pt:
    1. lipsa unui talent literar fulminant, atfel luandu-le nobelul de la gura celor mai haraziti dar nenorocosi;
    2. a afirmat ca tatal ei a fost obligat sa intre in gasca nazista, si el s-a oferit voluntar( ce mi-e nazi, ce mi-e secu);
    3. 'lipsa de empatie' incheiat citatul din dl. cartarescu si aerele de superioritate de martira cu care priveste poporul roman, ia, niste 'zigeunen inculti' care n-au suferit deloc doar s-au complacut in sistemul comunistoid.

    RăspundețiȘtergere
  69. Io n-am văzut comentariul ăla în care lolablau să-l contrazică (măcar sfios) pe alș. Îl citesc cu plăcere, dacă-l găsește și-l livrează cineva.

    RăspundețiȘtergere
  70. nu ca simt nevoia sa ma dezvinovatesc cu ceva si in fata cuiva care un comportament cel putin bizar, dar au existat astfel de comentarii. ultimele mele 'derapaje' cred ca au fost la 'marti dupa craciun', la postrea 'draga cinesseur' pe isuciu's blog. unde dl. als a gasit de cuviinta sa nu ma bage-n seama, ma cunoaste prea bine:)
    scuze gazdei pt. devierea de la subiect.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...