4 octombrie 2010

de la rohia


într-un teambuilding de weekend, am ajuns la mănăstirea de la rohia, care, pentru mine, e legată de autorul jurnalului fericirii, nicolae steinhardt. cică constantin noica după ce-a văzut locul, "a complotat" să-l aducă pe steinhardt aici, în 1980.

este un loc ales, cu-adevărat binecuvântat! aflat pe vârf de stâncă, după ce ameţeşti de-o parte şi de alta a drumului şerpuit  printre râpele-abrupte. arată ca-n basme. nu ştiu cum era înainte, dar acum vechea bisericuţă are o soră mult mai mare deasupra iar o macara are împrejur în construcţie un centru cultural de 13 etaje.

faptele spun că preotul satului rohia, rămas fără o fată de 10 ani, a primit în vis sarcina de a zidi mănăstirea tocmai pe aceste locuri unfriedly, în 1923. iar acum totul se transformă într-un adevărat complex cultural, construit în jurul personalităţii lui steinhardt. iată câteva poze luate de pe-acolo, pe lângă un călugăr venit să ghideze un grup de şcolari din grecia.


biblioteca personală din cămăruţă

biroul

masca de noapte



un portret pe sticlă al monahului delarohia

evident că mă voi întoarce la rohia, poate chiar şi pentru mai multe zile, pentru reculegere.

5 comentarii:

  1. cred că merita pusă și o fotografie a mormântului lui Steidhardt, complet modest, lipsit de orice kitsch, monahal de-adevăratelea. ai văzut doar - pe crucea mică de piatră scrie simplu: ”monahul Nicolae”.

    RăspundețiȘtergere
  2. da ce horror arata biblitek! (pe dinafara - fatada, care se vede...), zici k e primaria din focsanu (vba vine, n-am fost acolo)
    si cum puii mei (k alfel nu pot sa zic) sa construiesti blog de 13 etaje ACOLO?!?!
    mega-horror!!

    RăspundețiȘtergere
  3. focsani, k e mai multi :))

    RăspundețiȘtergere
  4. am mai spus-o: după exprimare, nu cred că dl de mai sus e alș. Dragoș, fii atent la spam.

    RăspundețiȘtergere
  5. @cristian sirb: adik nu mi-ati recunoscut STILU?!
    (adik da, n-aveati cum k am mai multe :)))
    fyi, pe blogu observator cultural am scris k ma cac in capu unora (care tot faceau glumitze idioate pornind de la 'als'/was - care in germana e 'ca'/ce) & altora (care m-au facut, pe mine si pe liviu ornea, 'k.katzi'), asa k mi-am zis: wtf, sa le-o servesc q.e.d., nu? :P
    ps ma bucur k acel comentariu al meu n-a fost cenzurat; poate servi de 'reminder': cine se mai leaga de mine cu 'cacofonii' d-astea, asa o sa pateask :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...