25 februarie 2011

patriciu, hoţul care strigă „hoţii"

articolul din "adevărul" lui dinu patriciu, la care a răspuns andrei pleşu, ar fi fost de ignorat.
însă nu pot să nu mă scandalizez că, într-o ţară pretins democratică, un oligarh politic cu dosar la dna şi experienţă de arestat dă lecţii de morală şi conştiinţă, făcând mişto - îl şi văd pe fotoliu pe spate, cu trabuc - de un fin intelectual cum e gabriel liiceanu. cum el însuşi spune, trebuie să-l deosebeşti pe hoţul care strigă „hoţii".

eu îl deosebesc pe hoţul care strigă „hoţii": e dinu patriciu. după ce în anii '90, cu ajutorul statului, patriciu a dobândit toate funcţiile şi veniturile de care beneficiază acum, militează pentru statul minimal şi face judecăţi morale.

nu spun foarte multe, căci există pleşu care s-o spună mai bine:
mă întreb dacă într-o ţară „înţelept guvernată" n-ar trebui introdus, atunci când judeci pe cineva, şi principiul competenţei, dacă n-ar trebui ca valorile să conteze mai mult decât idiosincrasiile private, dacă n-ar trebui să separăm opiniile politice ale omului de înzestrarea lui profesională?

"mulţi intelectuali sunt oportunişti", proclamă, amar, dl patriciu. da. tot astfel şi mulţi oameni de afaceri! liiceanu „nu s-a luptat în scris cu sistemul comunist". s-a luptat cumva cineva prin arhitectură? „liiceanu se consideră elită". da, dinule, şi, în domeniul lui, este. tu, într-al tău, te socoteşti cumva un tip de duzină?

din păcate, dinu patriciu nu e nici măcar un tip de duzină. dinu patriciu e un personaj dăunător. într-o ţară ideală, ar fi stat demult la mititica. la noi însă, el e capitalist admirat.

ps. despre diferenţa menşevici-bolşevici scrie tismăneanu aici.

6 comentarii:

  1. Pe facebook am observat ca exista o adevarat moda anti-Plesu si anti-Liiceanu, foarte multe comentarii impertinente la adresa prestantei lor din cadrul emisiunii de pe TVR. Trist. Ce usor de manipulat sint oamenii. Inca e un mister pentru mine motivul pentru (mecanismul prin) care ca aceasta campanie negativa prinde la o anumita categorie de romani din clasa de mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @tia o'c - este o caracteristica culturala romaneasca de a minimaliza valorile, daca tu nu le ai sau le ignori.
    printre romanii "descurcareti", unde totul e relativ si se masoara numai prin interesul personal, orice "valoare" ce presupune intransigenta si reper "trebuie" băşcălit.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ dragos c.

    Nu pot sa nu deplang modul necritic in care, probabil din admiratie necritica pentru A. Plesu, il besteliti pe D. Patriciu cu argumente parca dictate de la Cotroceni. Sa nu uitam, deocamdata doua lucruri. Unu, D. Patriciu tocmai a castigat, cu hotarare definitiva, un proces contra SRI, care i-a ascultat ilegal convorbirile telefonice. Fata de asta, dosarele de la DNA (care-s intocmite de procurori, sa nu uitam) au o valoare juridica mult inferioara (la fel, "arestarea" lui Patriciu a fost infirmata de un judecator). Doi, daca D. Patriciu e un "oligarh" asa de odios, nu inteleg de ce A. Plesu si amicii sai nu se retrag cu demnitate de la publicatiile finantate de "hotul" Patriciu (cum ar fi Adevarul sau Dilema veche, unde oamenii respectivi au toata libertarea de a scrie ce poftesc). Acum puteti sa ma infierati si pe mine ca cirac al banditului Patriciu, care, desigur, nu e un heruvim, dupa cum nici A. Plesu & co. nu sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  4. sfinte sisoe.... daca si dragos e omul lui basescu si primeste indicatiile de la el...

    acestea fiind spuse: dragos, total de acord cu ideea ca "articolul [...] ar fi fost de ignorat". Poate atat ar fi trebuit sa fie intreg post-ul. Ar fi fost mai cool!

    DAR nu -i normal sa te scandalizezi ca "intr-o tara pretins democratica, un oligarh politic cu dosar la dna şi experienţă de arestat dă lecţii de morală şi conştiinţă". Are dosar? ok! asteptam condamnarea sau achitarea. Dar asta nu inseamna ca nu are libertatea de a scrie ce vrea! TOCMAI pentru ca e o tara democratica!
    Atata timp cat cineva il publica (hehe... asta e mai usor cand e ziarul tau! ;) )


    PS. " Hotul care striga "hotii" " e un cliseu ipocrit

    RăspundețiȘtergere
  5. Serviciu de sms-uri gratuite, nelimitate!!
    http://sms-x.blogspot.com
    Daca vrei sa faci schimb Link trecema cu Trimite Sms gratis

    Aici poti trimite sms limitat http://sms-x.blogspot.com/p/trimite-sms-gratuit.html

    RăspundețiȘtergere
  6. @Micawber - deplang si eu la randu-mi, relativizarea "intelectuala" a faptelor, atat de la moda azi, cand nicolae ceausescu nu e un dictator, ci un batran simpatic aflat sub domnia vremilor, cand securistii devin brusc miliardari datorita excelentelor lor talente antreprenoriale - a se vedea si filmul lui alexandru solomon, in care patriciu se crede un dali roman.

    articolul meu este unul de revolta contra ipocriziei unui om care, dupa ce a devenit milionar datorita statului, acum militeaza impotriva lui. care isi permite sa faca bascalie despre un om care are un crez admirabil - militarea contra unui regim odios (de pe urma caruia primul a cules din plin roadele "negre").

    evident, nu cred ca plesu sau liiceanu sunt niste heruvimi, insa ceea ce au lasat ei in urma pana acum mi-a folosit de mii de ori mai mult decat de a lasat in urma patriciu - datorii de platit (si) din buzunarul meu.

    @Supastaru - despre justitia romana, numai de bine :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...