28 martie 2011

ce nu spune seth godin

nu vreau ca aceasta să fie încă o recenzie a arhi-celebrei cărţi motivaţionale şi de leadership pe care au citit-o tremurând tinerele speranţe.

e o carte ok, eseuri subţirele despre ce înseamnă să conduci. ideea este aceea că, în noile condiţii tehnologice - de new media - orice om cu iniţiativă poate fi un lider care să adune în jur un trib. după godin, iniţiativă =
fericire (p.43), iar cei 3 paşi ai liderului sunt: motivează, conectează, dă putere.

dacă e vorba despre o idee, sunt total de acord, însă dacă e vorba despre un business, încep să zâmbesc - autorul nu spune nimic despre investiţii/bani, despre strategii, despre planuri, despre profit. altfel avem antreprenori care deschis o afacere pe care, nemaiputând-o susţine, o vând după 1 an.

şi mai am o întrebare: ce ne facem cu bibliotecile tribului?

antropologii spun că unele triburi africane au o colibă ascunsă printre alte colibe. în ea stă cea mai bătrână femeie din sat. aşa de bătrână, că ştie tot ce s-a petrecut de generaţii, pe multe le-a trăit. e biblioteca vie a tribului. la ea cei tineri vin să înveţe - cu ce plante să se lecuiască, cum să treacă peste un conflict, cum să treacă peste o catastrofă.

evident, seth godin nu vorbeşte despre biblioteci, el vorbeşte despre facebook, twitter şi bloguri. însă eu vreau să întreb - unde sunt acum bibliotecile vii ale tribului? or fi murit?


mi-a plăcut cartea doar prin prisma faptului că îndeamnă la acţiune.
alte note de lectură la adrian cuibotaru, de la care am cartea.

seth godin, triburi (tribes: we need you to lead us), editura publica, bucureşti, 2010, traducere de dan bălănescu, 156 de pagini
coperta de alexe popescu

blogul autorului aici.

5 comentarii:

  1. probabiul coliba respectiva a ajuns foarte greu de recunoscut chiar si pt memebrii tribului.
    In plus inainte
    batran = intelepciune, acum
    batran = senilitate.

    Deci si daca membrii tribului gasesc coliba e posibil ca in ea sa se afle altii membrii ai tribului care or sa le spuna ca nu acela este locul pe care-l cauta si sa-i invete unde sa caute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sînt prea multe colibe în jur. Iar dacă bătrîna nu face link exchange, atunci nimeni n-o vizitează.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vad lucrurile la o scara mai mare. Tribul este acum populatia Pamantului, iar Internetul este coliba-biblioteca.

    RăspundețiȘtergere
  4. hmmm... bibliotecile vii or fi aici?!? http://www.artfusion.ro/?l=ro&m=6&sm=34

    RăspundețiȘtergere
  5. Hm, cam indeamna gratuit la actiune. Triburi e o insiruire frumoasa de maxime si cam atat. Pricine isi pune o minima speranta ca va gasi ceva concret va ramane dezamagit. E genul de discurs motivational, care suna bine si care nu spune mare lucru.

    Biblioteci? Nu m-am gandit la asta pana sa zici tu. Triburile actuale nu au memorie si nu au nevoie de trecut. Doar de un lider. :)

    http://bookaholic.ro/avem-nevoie-de-seth-godin-sa-ne-conduca.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...