1 iunie 2011

un roman umoristico-filozofic. 3 chestii cu misoginism

se naşte o literatură underground deschisă la experimente literare şi viziuni neobişnuite, publicată de către edituri noi - herg benet e un exemplu -, opusă celei publicate de "editurile de renume".

unu
romanul cristinei nemerovschi, sânge satanic, încântă prin foarte mult umor si multă excesivitate: pentru că lumea "s-a dus pe pulă" şi asta a rămas singura atitudine: dacă nu-ţi lipseşte umorul, nu-ţi rămâne decât să te iei cu mâinile de cap. 

doi
M., personajul povestitor e satanist - individualist, rebel, anarhist, spune "nu" când simte nu, îşi bate joc de falsitate, de conformism, de superficialitate, de prostie (p.316) -, e hedonist, e mizantrop, e bisexual (e şi cu B. şi cu R.) şi are sânge în vine. rechizitoriile lui sunt contra babelor (care nu mai cred în nimic, nici măcar în prostiile cu ăl de sus), gheilor (ei înşişi cei mai plini de prejudecăţi şi frică), sunt contra profesoarelor sastisite, a filoloagelor corporatiste agramate, contra distruşilor, terminaţilor şi altor petarzi.

trei
l-am îndrăgit pe M. pentru că, deşi ascultă marduk, deicide, slazer, pantera, amon amarth, iubeşte arghezi.

***
pentru mine, cea mai oripilantă chestie au fost misoginismele din capitolul intitulat de ce nu iubim femeile:

pentru că se cred singurele lucruri frumoase din lume. pentru că sunt convinse că pizda lor este motivul pentru care soarele răsare în fiecare dimineaţă. pentru că nu au simţul umorului. pentru că le deranjează misoginii şi bancurile cu blonde. pentru că iau căcaturile serios iar lucrurile importante le tratează cu superficialitate. pentru că nu acceptă că în afară de pizdă nu au nimic de oferit. (p.240)

cristina nemerovschi, sânge satanic, editura herg benet, bucureşti, 2010, 368 de pagini








alte păreri la amdoar18ani şi marius-iulian stancu. paul cernat remarcă romanul la debut. în vreme ce un alt critic, horia gârbea, reproşează cărţii neverosimilitate şi infantilism, adică e, vorba lui gombrowicz, neîmpoponată. 

9 comentarii:

  1. hm, trecand peste cateva teribilisme [din alea care - chiar si "asumate" - suna boring] pare misto.

    merci de recomandare, altfel n-auzeam de ea. si nici coperta nu m-ar fi convins.

    RăspundețiȘtergere
  2. nefericit titlu, urata coperta. din pacate cand ma lovessc de asa titlu/coperta nu ma gandesc nici macar sa o ridic de pe raftul librariei

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit vreo 20 de pagini din ea...daca calatoresti cu trenul si ai uitat sa-ti iei ceva de citit de acasa merge... sau daca ai ascultat metale in copilarie si cunosti senzatia de a-ti spala voma din gura cu bere...

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari, Dragos, pentru aceasta semnalare. Este o carte citita de mine recent care, sincer acum, mi-a schimbat putin perspectiva asupra literaturii de la noi din ultimii ani. Nu aveam idee ca avem astfel de autori tineri, capabili de a scrie opere reale, puternice, de sine statatoare, in afara vreunui curent literar sau al altuia. Sange Satanic al Cristinei Nemerovschi este genul de carte care va fi citita de tineri (si poate nu numai) si peste 10 ani, si peste 20, si peste 50. Placerea pe care ti-o ofera multe pasaje este una atemporala desi, in mare parte, cartea este foarte adaptata la realitatile sociale din prezent. Dincolo de asta insa, avem sentimentele unor tineri in care se regasesc si cei ce si-au trait adolescenta in timpul comunismului, de exemplu. Se vede ca a fost scrisa cu mult sentiment, cu drag, in ciuda unor fragmente mai dure pe care le prezinta. Eu vad aceasta carte ca pe un ghid. Un ghid pentru orice tanar de a nu se lasa absorbit in sociatatea ce depersonalizeaza, in tavalugul asta care ne lasa, la finalul zilei, goi si tristi. Cei care sunt revoltati de limbajul putin 'stradal' folosit in aceasta carte, probabil nu cunosc realitatea asa cum este ea. Traiesc intr-o lume voit izolata, din care refuza tot ceea ce este neplacut pentru ei. Romanul e autentic, e viril, e plin de viata. N-ar fi trebuit scris altfel. Este asa cum trebuie. Cu stima, un cititor de literatura tanara si frumoasa, Mina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, foarte bun romanul. Pacat ca astfel de carti nu sunt nominalizate la premiile importante, intrand acolo in schimb te miri ce plicticosenii, de nu apuci sa ajungi nici la pagina 20 cu ele. Sau aberatii de teze de doctorat, facute evident pentru un public restrans care, in definitiv, nu vor fi citite de mai nimeni. Pacat, dar, pe de alta parte, scriitorii nou-veniti in peisaj si increzatori in talentul lor, cum am observat ca este domnisoara Cristina Nemerovschi, vor razbi intr-un final. Succes lor!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar dacă scoți p...la și p...da, ce mai rămâne din acest... roman? Nimic. Păcat!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  7. Pisi, Cristina Nemerovschi face parte din (de)generatia din care tu nu ai facit parte. Ma amuza extraordinar sa-ti asumi neputintele. Cu alte cuvinte de cacat, vreau sa spun ca esti o netraita. Nu ai supt-o la 14 ani, nu ai fost niciodata in precoma alcoolica, nu ai avut 600 de absente intr-a 12-a, nu ai avut niciodata impresia ca esti o paria. Pai exact asta esti. o fututa de premianta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Adina Gherman - cui ii pasa de premii importante?

    @Dinu D. Luca - ati fi surprins sa aflati ca daca scoatei pula si pizda, ar ramane ceva chiar fain!

    @Bowman Dave - nu stiu cine-i pisi, dar enfin...

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi, dacă ar fi ieșit ceva cu adevărat fain, fără ”organe”, înseamnă că demersul narativ a fost pornit și finalizat greșit (cu ”organe”). Logic, nu?
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...