4 iulie 2011

lecţia de bacalaureat

când mass media şi nu numai se dă de ceasul morţii vizavi de rezultatele de la bacalaureat - de parcă nu ştia toată lumea că în ultimii ani se copia în draci ca absolvenţii să se-nscrie lejer şi fără examen la universitate, unde urmau să-şi confirme nivelul scăzut în faţa profesorilor, majoritatea la fel de dezinteresaţi.


ei bine, în această turmă de loaze, ce reflectă întocmai imaginea părinţilor, se mai găsesc şi pepite - doi liceeni care au luat 10 din prima: alina crăciun şi răzvan stoica. ceea ce ne spun ei este un lucru pe care îl ştim şi noi, dar numai din teorie. anume că reţeta succesului constă în muncă mai multă şi îndelungată: rămânerea peste ore şi învăţatul pe parcurs. 

într-o românie în care hoţii "deştepţi" devin miliardari într-un an-doi, reţeta aceasta a succesului e perimată. doar nu cu toţii - inclusiv eu - învăţam pentru examene doar în sesiune?
aşadar, ar trebui să învăţăm şi de la liceeni. cei care merită, evident.

11 comentarii:

  1. eh, nu pot sa ma abtin, se vede stofa de vianist! :p (t. vianu am facut si io.)

    altfel, era clar nevoie de lectia asta explicita a esecului & co.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă ești super-deștept, merge să înveți doar în sesiune (sau pe sărite).
    Dacă ești normal, trebuie să fii vrednic(recte, constant în studiu).
    Dacă ești tâmpit, totu-i degeaba!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  3. Anul trecut a fost o promovabilitate de 5x* %, anul ăsta e de 4x* % . Așadar diferența de aproximativ 10 % e cea care ne scandalizează. Dacă ar a fi fost și anul în cauza același procentaj atunci am fi trecut nepăsători. Ei comèdie !

    *un număr oricum aleatoriu

    RăspundețiȘtergere
  4. @voroncas - :)
    @D - d'accord, dar fie superdestept, te poti tampi, fie normal, te poti superdestepta, fie tampit, poti deveni normal. sunt nuante :)
    @Anonim - da, dar in afara de scandalizare, nici un parinte nu cred ca va lua vreo masura. caci vina e desigur, a parintilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mea culpa, din super-deștept, tâmpit, da,s-au mai văzut cazuri!
    Dar din tâmpit, super-deștept, mă cam îndoiesc. Știți zicerea aia cu: din coadă de câine, sită de mătase, nexam!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  6. merci, Dragoş, am fost şi eu aproape pepită odată :)

    ...am fost a treia la bac pe judeţul meu în anul 199?... Şi apoi am dat examen la facultate cinci pe loc( şi examenul a fost din patru probe) şi ultima medie de admitere a fost cam nouă...toate în aceeaşi vară... şi n-am murit, iată-mă-s. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. @eva:Și eu am dat la facultate, cu 17 pe loc!
    Așa că ”hai să nu...”,cum bine spunea Iolablau, în postarea a cincea, de pe data de 20 dec.2010, la articolul d-lui Butuzea, ”Sodom de păcate”(despre ”Viața lui Kostas Venitis”).
    În rest, bine că mai avem pepite!
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dinu, dar eu sunt mai puţin ca lola, dacă asta vrei( sau te excită) s-auzi. Iar d-ta eşti mai mult ca mine la capitolul,,fală contextuală'' că altfel nu pomeneai de cei 17 pe loc. Medicină, inginerie sau arhitectură, 198?...?

    Eu am muncit mereu pentru ce sunt, atâta cât sunt. Mulţi au muncit mai mult, chapeau bas, dar şi mai mulţi se află sub nivelul meu. Cu ăştia din urmă n-am chef să fiu indulgentă.

    RăspundețiȘtergere
  9. Copii, copii, nu va certati pe "care-i mai destept"! Discutia pornise de la dezastrul de la bacalaureatul 2011...
    Si vina e desigur, nu numai a parintilor. Daca la 15-16 ani esti capabil sa faci scandal ca e viata ta si sa fumezi, sa bei, sa iei etnobotanice etc.etc. , atunci ar trebui sa fii capabil si sa iti asumi responsabilitatea pentru evolutia ta scolara, nu ?! Ei, ar mai fi si vina profesorilor, a sistemului de invatamant, a sistemului social, dar asta e numai un comentariu, deci ma opresc.

    RăspundețiȘtergere
  10. @eva:
    Zău, dacă pricep!
    Ce au ”fala contextuală” și ”excitația”, cu amărâtul ăsta de bac?
    Tot Zina avea dreptate...
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...