19 septembrie 2011

dimineaţa unui fan. al lui valentin tănase



La început au fost Povestiri istorice de Dumitru Almaş. Pe coperta mare, voievodul Ştefan pleacă la luptă. Am 5 ani, iar la bunica, de Crăciunul lui 1981, mama îmi dăruieşte cartea. Mirosul sobei. Nu ştiu încă să citesc, aşa că mă las vrăjit de ilustraţiile poveştilor. Bucurie. Ha, ha. Aşa mă întâlnesc cu desenele lui Valentin Tănase.

La şcoală, primesc Cutezătorii. Pe ultima pagină, benzi desenate. Din nou, Valentin Tănase. Primesc şi Luminiţa şi Şoimii patriei. Întâlnesc alţi eroi, înfăţişând mitologia mea de personaje.

Învăţ să desenez şi eu. Fac benzi desenate. Copiez pe geam chipurile dragi din casetele colorate. Desene lui Valentin Tănase. Apoi le colorez, în caiete şi planşe. Am albumele mele mele. Pastişez.

Cumpăr cărţi. Banii de buzunar se duc pe copertele familiare. Recunosc stilul. Lui Valentin Tănase. Cărţi pentru copii şi tineret. Unele au şi ilustraţii. Uraa. Desenate tot de el. Părinţii ştiu deja cum să-mi aleagă din librărie darurile de Moş Gerilă. În vacanţe, la chioşcurile de ziare, încep să caut almanahurile anuale în care apar desenele lui.


Particip şi eu, în sfârşit, la un concurs de benzi desenate. Am 13 ani. Iau menţiune. Un joc de şah şi o geantă de voiaj. Cu care plec în 1989 în excursie la Bucureşti. Împrenună cu tata. Vreau să văd fresca de la Muzeul Militar. Pictată tot de Valentin Tănase.


După 1990. Cumpăr tot mai multe cărţi cu copertele lui. Găsesc chiar şi Cei trei muşchetari, aşa că arunc ediţia în care-am citit romanul prima oară. Apar revistele BD. O groază de comori grafice.
Între timp, în cei 20 de ani, aflu că are expoziţii, pictează fresce. Chiar şi biserici. Ridică statui, proiectează monumente.Tot Valentin Tănase.

***


Sîmbătă dimineaţă. 17 septembrie. Sunt acasă la Valentin Tănase. Admir.
Atelierul. Un tablou neterminat. Schiţele. Pensulele. Şevaletul. Şi mai ales. Mâinile. Care au născut decorurile minunate ale copilăriei mele.


Îmi retrăiesc copilăria. Aş vrea să-i vorbesc despre sutele de ore petrecute cu creaţiile lui. Dar mă înfrânez cât pot. Şi-l ascult. Şi-l admir. Nu-mi vine să cred că e, totuşi, un om.
Dar urma pensulei. Liniile desenului. Textura pânzei. A hârtiei.
Simt lumina ce trece nemijlocit prin ele, şi-mi dau seama că trăiesc acum ceva unic.
Mulţumesc.


îi mulţumesc lui constantin pîştea care a intermediat întâlnirea unui fan cu creatorul obiectelor admirate.
sursa picturilor este aici.

4 comentarii:

  1. Si eram un fun al lui Valentin Tanase, fara s-o fi știut, desigur. Povestiri istorice a fost una din cartile mele de capatai. Am fost abonat si la Soimii patriei si la Cutezatorii. Mi se pare foarte interesant un astfel de om.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am nicio amintire cu V.T. si nu identific acum vreo coperta de carte ilustrata de dumnealui dintre cele citite in copilarie; dar ma bucura foarte-foarte mult postul acesta. Sunt foarte fericit ca a avut loc intalnirea, sa stii!

    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!
    Ma numesc Vasile Lupasc si sunt autor de romane si carti pentru copii istorice.
    Imi puteti spune, va rog cum as putea lua legatura cu Dl. Valentin Tanase? As dori sa colaboram.
    Un fragment din cartile mele in lectura domnului Marcel Iures:
    http://www.youtube.com/watch?v=22Ys39K5r4g
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si datele mele de contact :
    0735091395
    wado_romania@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...