3 octombrie 2011

noaptea bibliotecilor

n-am mai călcat printr-o bibliotecă publică de vreo 5 ani (ne)buni, de când am venit în bucureşti. însă-mi doream. în biblioteca academiei, de pildă, ce se construia impunător pe când, pentru licenţă, intram în sălile igrasioase şi vechi ale vechiului sediu. dar mai ales în biblioteca centrală universitară, construită şi ea pe când studiam, în fostele grajduri regale de lângă facultatea de drept. ce mai încoace şi-ncolo, super-lăudabilă iniţiativa excedo de a familiariza publicul cu bibliotecile.

am început seara cu o bibliotecă mică, a fundaţiei friends for friends, unde, într-o locaţie minunată, la mansarda unei clădiri vechi (brezioanu 4), cu lift obosit, am găsit o mulţime de tineri - studenţi, masteranzi sau nu - dorinici să răsfoiască o carte sau să stea la vorbă, cu cana de ceai, cola sau apa într-o mână. aici am dialogat liber (când nu am aberat) timp de vreo oră despre cărţi - de ce e bine să citim, cum să citim eficient, de unde să citim etc. - apoi a venit tudor chirilă şi-a vorbit şi el despre câteva cărţi care l-au marcat. după ce mi-am făcut câteva cunoştinţe, am răsfoit un album despre moda anilor '50.


pe calea victoriei, am ajuns la biblioteca academiei române, unde se anunţa o masă rotundă, cu costi rogozanu, adrian ciubotaru şi cu mine. am avut noroc cu directorul bibliotecii, dl. florin filip, cu care, mai mult de jumătate din discuţie, am polemizat toţi 3, dar şi unii din sală. tema anunţată a fost "biblioteci şi bloguri", însă discuţiile s-au purtat despre accesul cât mai ieftin la infomaţia bibliotecii, atitudinea bibliotecarilor şi proiectele care (mai) pot fi făcute. evident, eu m-am întrebat cum îi atragem pe cei tineri la bibliotecă - prin educaţie, spuneam eu - dar impresia generală a fost că biblioteca academiei vrea să se deschidă publicului - a şi făcut-o - însă e prea veche şi prea orgolioasă să înveţe să răspundă nevoilor actuale. am plecat de-acolo cu imaginea peşterii lui saramago, unde comorile trecutului sunt uitate sub pământ.


bomboana de pe tort a fost turul prin biblioteca centrală universitară, împreună cu o bibliotecară sexy în costum roşu la fel de sexy care ne-a îndrumat exemplar. am admirat un edificiu uimitor, cu săli de secol 19, în care de frumuseţe, în loc să citeşti, stai să te zgâieşti primprejur. 


ca încheiere, un eveniment reuşit, la care n-am mari nemulţumiri. cât despre sugestii, le voi transmite punctual organizatorilor.

3 comentarii:

  1. Şi Tudor Chirilă nu a spus că l-a marcat Conjuraţia imbecililor? :)

    Mă mir puţin că tu nu împrumuţi cărţi. Mie îmi uşurează lecturile, şi cheltuielile :)

    (un pic ironic este că dacă îmi place mult o carte pe care am împrumutat-o de la bibliotecă, o cumpăr apoi) :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Dragoş (!)
    Dragostea tinerilor pentru lectură începe din primii ani de şcoală, chiar mai devreme. Am observat că te implici în studiul fenomenelor la scară mare. Ar fi foarte grăitor un studiu despre bibliotecile ŞCOLARE şi cele COMUNALE, ORĂŞENEŞTI sau de CARTIER din toată România. Câţi crezi că ajung la Biblioteca Academiei ?...

    RăspundețiȘtergere
  3. Te zgâiești la salile bibliotecii o data, de doua ori, la inceput. Apoi te intorci acolo de placere atat a lecturii, cat si a confortului si elegantei spatiului in care poti sa citesti neperturbat de zgomotul strazii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...