28 februarie 2012

amos oz la ateneu - impresii

poza de aici

pentru mine, au fost două momente cheie ale serii:
primul, scurtul recital al lui alexandru tomescu, la vioară. 
ultimul, exemplul de succes pe care oz l-a dat unui scriitor - cehov, care nu s-a-ntrebat dacă scrie mai bine decât tolstoi sau dostoievski, dacă e mai rău că scrie într-un sat rusesc decât la paris. ci, cu ironie şi compasiune, a scris cum a ;tiut mai bine.

în răstimp, au fost monologuri peste monologuri - al directorului filarmonicii, al ambasadorului israelului, al lui liiceanu (în continuare frustrat pe comunism, fascism, rolul literaturii, cultură minoră şi celelalte), al lui amos oz care răspundea pe lângă. 

câteva chestii pe care le-am reţinut au fost:
- oz crede în arta compromisului, care nu înseamnă oportunism sau slăbiciune, ci însăşi viaţa;
- un roman porneşte de la o viziune, însă nu e decât un edificiu de cuvinte, alese cu preţul zilelor şi nopţilor; iar opera finită e ca în muzică - o remarci mai ales dacă sună prost.
- există diferenţă între singurătate (venim pe lume şi plecăm din lume singuri) şi solitudine (întoarcem spatele lumii); omul nu e o insulă - no man is an island (john donne) - ci o peninsulă;
- familia este cea mai interesantă, absurdă, tragică, intereantă, persistentă chestie din univers;
- evreii sunt singurul neam rebel, care-l cheamă până şi pe Dumnezeu la judecată;
- antidotul fanatismului este simţul umorului, imaginarea celuilalt şi curiozitatea (ca virtute morală);
- literatura ne deschide secretele altor oameni, ne face mai curioşi, iar dacă devenim cu 1 mm mai buni după ce citim o carte, e un câştig.

cam atât despre aseară. poate dacă n-ar fi fost atmosfera sărbătorească de ateneu, şi vipurile din sală, discursul ar fi semănat cu o lansare mediocră de la librăria sadoveanu.

4 comentarii:

  1. Aşa deci. Am căutat nişte video-uri să văd cum a fost. La pomul lăudat să nu mergi cu sacul, ştii cum se spune.

    Eu una nu mă omor după Amos Oz. Poate n-am citit ce trebuia, dar nu rezonez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cel mai fain e ca unii oameni s-au dus la eveniment fara sa fi citit vreo carte de-a lui Amos Oz. Nici nu stiau daca e femeie sau barbat, dar na, era la Ateneu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu n-am citit nimic de amos oz. totusi, am mers sa ascult un scriitor, adica un om inteligent. poate si sa invat ceva. din pacate, de la liiceanu n-am invatat nimic.

      Ștergere
  3. Eu am citit vreo trei cărţi de-ale lui şi încă de la prima am hotărât că-mi place. Îmi pare rău că nu am ajuns la Ateneu, în schimb, mi-a plăcut interviul pe care Amos Oz i l-a dat lui Marius Constantinescu, de la TVR.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...