yukio mishima calea samuraiului astăzi (hagakure nyumon) editura humanitas, bucureşti, 2007 174 de pagini broşate traducere de iuliu raţiu coperta de gabi dumitru |
hagakure este o culegere de învăţăminte, scrisă prin sec.11 în japonia, spre uzul samurailor. descoperind această carte, scriitorul mishima scrie că de atunci înainte mi-am dedicat pasiunile şi energia ca să trăiesc şi să practic hagakure. hagakure este pântecele din care se naşte literatura mea. (p.18)
bun. şi eu, fermecat de cărţile lui mishima, am pornit la drum.
evident, o carte de învăţătură. care spune cum este şi cum, de fapt, trebuie să fie. care se referă la multe lucruri, de la luarea unei decizii cotidiene, la eleganţă, la femei şi bărbaţi, până la lecţii de bună purtare.
evident, am fost cutremurat din nou când a fost vorba despre moartea voluntară - destinul samuraiului este moartea. însă când am mers mai departe, urechile mi s-au ciulit:
în timpul nostru, totul se bazează pe premisa că cel mai bine este să trăieşti cât mai mult cu putinţă. durata medie de viaţă este cea mai ridicată din istorie, un plan monoton pentru umanitate se desfăşoară înaintea noastră. entuziasmul tânărului pentru obţinerea unui cămin durează doar până ce reuşeşte să-şi găsească propriul cuib. odată ce l-a găsit, viitorul nu-i mai rezervă nici o surpriză. tot ceea ce rămâne este clinchetul bilelor ce măsoară pe abac banii de pensie şi viaţa paşnică şi plicticoasă a neputincioasei bătrâneţi. această imagine se află neîncetat în umbra democraţiei sociale, ameninţând inimile oamenilor. în ţările scandinave, nevoia de a munci a dispărut deja şi nimeni nu îşi mai face vreo grijă în privinţa ajutorului pentru cei în vârstă. plicitisiţi şi deziluzionaţi de porunca societăţii care le cere doar să se "odihnească", un număr extraordinar de mare de oameni în vârstă se sinucid. (p.32)
în mare, cam aşa e, dar statistic, oare câţi se sinucid?
enfin, să trecem mai departe. iată câteva "sfaturi" curpinse în această cărticică:
- întotdeauna să îţi faci planurile de cu seara pentru a doua zi şi să îţi consulţi orarul. astfel vei fi cu un pas înaintea altora. (p.58)
- ceea ce nu ai experimentat pe pielea ta nu poţi să cunoşti. atunci cînd înveţi ascultându-i pe alţii sau citind cărţi, îţi depăşeşti limitele propriului discernământ şi urmezi învăţăturile celor vechi. (p.61)
- este necesar să plănuieşti dineinte ce ai de făcut în caz de criză, iar apoi, când vine vremea, să îţi aminteşti acel plan şi să rezolvi problema conform lui. (p.62)
- cel mai important lucru pentru un samurai este să nu îşi trădeze dezamăgirile ori oboseala. (p.69)
yukio mishima
- nu poţi îndeplii fapte măreţe având o mentalitate obişnuită. trebuie să ajungi fanatic, să vrei nebuneşte să mori. (p.77)
- viaţa nu durează decât o clipă. trebuie să trăieşti făcând ce-ţi place. în această lume trecătoare ca un vis, să trăieşti în mizerie făcând ceea ce îţi displace e curată nebunie. decât să mă lupt cu morile de vânt, mai bine stau acasă şi dorm. (sic!) (p.96)
- într-o vreme când se află oameni mari e greu să-ţi faci un nume. când lumea începe să decadă e relativ uşor să te evidenţiezi. (p.101)
p.s. ritualul sinuciderii la samurai
Am o poză faină la Calea Samuraiului, ține de Grecia, de faptul că Yukio Mishima a învățat greaca foarte târziu, dar a învățat-o!
RăspundețiȘtergereFrumoase citate, viata lui Mishima insusi a fost foarte interesanta.
RăspundețiȘtergereAcum ceva timp am vazut filmul biografic "Mishima: A Life in Four Chapters" (1985), care mi-a atras atentia asupra lui... Merita vizionat, am scris atunci despre el :)
in sec. xi abia se definea "samurai". nu este o carte, ci o colectie de cugetari ale unui razboinic care s-a nascut dupa Sekigahara.
RăspundețiȘtergeresi nu e nici motivationala sau alte cacaturi d-astea. cum dracului poti sa spui asemenea prostii despre unul dintre cele mai cutremuratoare texte care s-au scris vreodata?
@mulliganoglu - culegere, cutremurator am zis si eu. bun, nu esti de acord cu termenul "motivationala". dar ai putea sa spui ce crezi "tu" despre carte?
Ștergereeu cred ca Yamamoto Tsunetomo e un Don Quixote nihon. in spatele aforismelor, recomandarilor, anecdotelor se afla disperarea unui om care s-a nascut prea tarziu. n-a fost contemporan cu nici general sengoku, a trait intr-o perioada de pace (s-a nascut la ani buni dupa o batalie mai serioasa- Shimabara), a retezat doar capatani de infractori pt. a-si imbunatati antrenamentul de spadasin. pe scurt, e disperarea unui razboinic nascut intr-o lume a functionarilor si comersantilor. asta e valabila si pentru Yukio Mishima, cu diferenta ca YM a prins un razboi destul de serios.
Ștergerep.s. vezi ca prin sec. xi abia paruse biografia "primului samurai", Taira Masakado
Ștergere@mulliganoglu - te mai astept cu astfel de comentarii. nu am auzit de masakado, dar l-am gasit pe "samuraiwiki". cat despre YM, din cate stiu, nu a participat la razboi, probabil si de aici frustrarile. oricum, in ceea ce ma priveste, savurez mai bine literatura scriitorului mishima, decat as fi citit istoria samuraiului mishima. desi istoria romantata a lui miyamoto musashi mi-a placut enorm, pana la sfarsitul celor 4 volume!
ȘtergereYM a avut ceva boala de plamani. oricum, nu era capabil, fizic, de lupta. pe mine m-a impresionat teribil setsu fuku-ul lui, mai ales ca a fost atat de nereusit incat prizonierul sau i-a servit de secund (kaishakunin; eu as traduce asta prin insotitor, nu secund). una peste alta, e u castig pentru noi ca n-a cazut in razboi.
Ștergereistoria lui musashi e, cel mult, agreabila.
daca vrei ceva spectaculos, pe bune, incearca asta:
http://www.ospreypublishing.com/store/Kawanakajima-1553%E2%80%9364_9781841765624
caci "chivalry is itself the poetry of life"
yukio mishima ii serios cu poza aia? parca-i grigore lese. acelasi faux-authenticity.
RăspundețiȘtergereleshe si mishima, nu m-as fi gandit niciodata. :)
RăspundețiȘtergeresursa:
RăspundețiȘtergere„Hagakure - cartea samurailor” Yamamoto Tsunetomo, ed. Mix, Brașov. 2008.
apropo de ACTA.
„Houston we have a problem!”
RăspundețiȘtergereSamuraiul are tot timpul un secund, sepuku-ul se aplică la nivelul abdomenului, secundul îi taie capul mai apoi; chiar nu știu ce scrii.
Încearcă să nu utilizezi adrese populare pe net!
cum adica "Samuraiul are tot timpul un secund"?!
RăspundețiȘtergerevezi ca e seppuku si in cazul femeilor se aplica la beregata si habar n-ai si jet!
Am scris samurai, masculin, feminin nu există; soțiile nobililor și seniorilor niponi se sinucideau cu un cuțit mic, ascuns foarte dibaci.
RăspundețiȘtergereYukio Mishima s-a sinucis în biroul ministrului apărării, iar locotenentul său i-a fost secund. Am recomandat un eseu al scriitoarei mele favorite, Marquerite Yourcenar, care descrie toată această aventură sinucigașă.
Este OK, am înțeles abordarea ta.
in primul rand, samurai (=gardian) e gresit. pentru aristocratia militara termenul corect e bushi (=razboinic). asta se ede si din scriere: kanji pt. samurai e un un om sprijinit de un templu etc.
RăspundețiȘtergeresetsu fuku se "performa" (scuzati termenul) cu un pumnal mai mereu, cu exceptia campului de lupta pe care wakizashi, in momentele tensionate, era folosita (wakizashi, insotitoarea, avea, de obicei, rolul de a reteza capetele-trofee).
sinuciderea ritualica e un act deschis, prin care arati ca sufletul, gazduit de stomac, e neprihanit. ascunzisul si sinuciderea ritualica sunt incompatibile.
locotenentul sau i-a fost secund, dar n-a reusit sa-i reteze gatul. a facut generalul prizonier. am citit si eu eseul. poate ar fi bine sa-l recitesti, de data asta cu atentie, nu ca sa bifezi o lectura pe o lista.
Le amesteci, le presori, precum ar fi să ne certăm de numărul dinților pe care i-a pierdut Sinan pașa pe pod.
RăspundețiȘtergereAm scris că am înțeles mesajul tău, dar nu te lua de metaforele Margaretei, eu sunt pentru comunicare și surse deschise, dacă vrei deschid cartea, ceea ce tu nu ai făcut-o prima dată!
nu incerc sa amestec, ci sa lamuresc.
RăspundețiȘtergerenu ma cert cu nimeni, numai ca ma enerveaza oamenii care nu pricep ce citesc si nici macar nu-s in stare sa-si amintesca detaliile esentiale. deschide cartea si citeste (eu am citit-o cu mult timp in urma - nici macar n-o mai am, dar informatiile mele se bazeaza pe alte surse; oricum, nu cred ca MY ar fi gresit atat de grav, mai ales ca-l iubea pe YM).
http://scorchfield.blogspot.com/
RăspundețiȘtergereaici ai pentru câteva minute traducerea în română a textului scris de Marquerite Yourcenar, chiar, precum ți-am recomandat, nu te lua după populari.
În rest, doresc să fim deasupra orgoliilor noastre!
unde zici ca am traducerea txtului lui MY?!
RăspundețiȘtergerehttp://scorchfield.blogspot.com/2012/02/mishima.html
RăspundețiȘtergereai salvat imaginea!
RăspundețiȘtergeredeci, dacă nu ai descărcat tu, au descărcat-o alții, cei care pricep ce este UBUNTU!
RăspundețiȘtergeren-am salvat-o.
RăspundețiȘtergereda, ai dreptate, varianta lui MY este ca un alt acolit a implinit sarcina secundului (care s-a cacat pe el), nu generalul. ma rog, admit ca MY e mai bine informata.
poate ca povestea cu generalul care il descapataneaza pe Mishima e o poveste menita sa aduca demnitate unei morti penibile in detalii.
p.s. ce e asa speciaal cu ubuntu?!
ești penibil, ubuntu nu-i pentru tine!
RăspundețiȘtergereP.S. abia aștept ca posesorul acestei grădini să-ți aplaude comentariile ulterioare!
ai descoperit linuxu sau ce?
RăspundețiȘtergereAfrica!
RăspundețiȘtergere