8 aprilie 2012

din nou, roblogfestul cultural


din nou, nu comentez alegerea juriului - a cărui componență a fost, de data asta, secretă. mi-e tot mai greu să înțeleg criteriile de selecție... poate cultural rămâne doar așa, un nume, și nu un adjectiv. foarte puține bloguri înscrise. și mai puține noi. poate că sunt, dar nu se înscriu la concurs, pentru că poate nu contează.

și nu vreau să spun că cei care au câștigat nu meritau, ba da. cunosc blogurile și le apreciez mult, pe iv cel naiv l-am întâmpinat în blogrol cu căldură, iar cartea sa este unul dintre produsele cele mai calitative ce pornesc din online în cultura mainstream. de asemenea, filme-cărți.ro merită tot respectul pentru acribia cu care comenteaza filme și cărți, de o mare diversitate - uneori sunt comentat și eu pe-acolo (și nu am înțeles de ce dintotdeauna pozitiv).
dar. în ceea ce privește locul 3, de ce ar merita un loc fruntaș în fața altor bloguri, unul alcătuit din notițele unui autor pentru un roman istoric - și numai despre tulcea - nu înțeleg. doar dacă din juriu făceau parte tulceni iubitori de romane istorice.

dar îmi explic repede că nu prea era de unde alege. totuși, nu sunt de neglijat unele bloguri găsite doar cu acest prilej - evident, nu le amintesc pe cele din blogrol:
  • gavagai, pentru mulțimea temelor atinse - m-a tușat cu postarea despre pynchon :) - de la recenzii, jurnal și creații proprii, la cum se sărută și la istoria telenovelelor, într-un template frumos și curat.
  • revelația mea de acest an roblogfest este contamporania, un blog muzical despre muzica clasică, aparținând lui ștefan niculescu - evenimente și elemente de cultură muzicală. cu acestă ocazie, am regăsit în blogrol un blog colectiv dispărut, tot despre muzică clasică, al unor inimoși tineri, 433.ro
  • blog de bucurești, prin care putem cunoaște în mod simpatic colțuri mai puțin cunoscute din capitală.
  • un blog de mediu! - greenly magazin,
! am găsit chiar un blog amuzant, citate motivaționale, în care am întâlnit-o, alături de francisc bacon și la rochefoucauld, și pe... celine dion.

la categoria de film, mirarea mea a atins culmea cu alegerea - de către public, de data aceasta - a blogului colectiv filme tari, în care găsim spoilere și comentarii ca făcute de elevi de clasa a patra și neînțelegeri flagrante - vezi la dolce vita sau pe aripile vântului. de unde se vede că acesta este nivelul culturii cinema în românia. deh, l-am avut pe sergiu nicolaescu... :(

ps. nu pot înțelege și pace de ce participă bloguri în care se scrie din ani în paști?

10 comentarii:

  1. Multumim pentru apreciere, Dragos :)
    Noi semnalam cele mai interesante articole din blogosfera literara (interesante, din punctul nostru de vedere)... De aceea, te regasesti si tu aproape in fiecare saptamana, pur si simplu ne plac articolele tale.
    Respect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevărul este că postăm pe CitateMotivationale.com nu doar citate ci materiale motivaționale în general, iar acea piesă chiar poate fi considerată o piesă motivațională sau inspirațională :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. " unul dintre produsele cele mai calitative" are you sure?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Jovi - cu drag. :)
    @Bogdan Anghelina - înțeleg, dar alăturările mi s-au părut amuzante.
    @supastaru - evident, în genul său. stilul naiv este o formă artistică. se încadrau odinioară cântecele de pahar, poeziile argotice, arghezi a găsit acolo surse de inspirație. din păcate, au cam dispărut, preferăm cu toții genurile culte.

    RăspundețiȘtergere
  5. @dragos
    ummm... "artistic"/"critic" total de acord. Obiectia mea era de ordin lingvistic. Am dubii ca poti folosi "calitativ" cu sensul de "de calitate".

    RăspundețiȘtergere
  6. www.mistereledunarii.wordpess.com vă salută... am observat că poziționarea blogului meu pe locul 3 la roblogfest cultural va mirat și chiar deranjat puțin (sau poate chiar mai mult)... sincer si eu am fost putin surprins, dar as fi mincinos să spun că nu în mod plăcut... și mai sincer, trebuie să vă spun însă că m-a deranjat afirmația că mistereledunarii este un blog de notițe ale unui autor de roman istoric (care nici măcar nu a fost publicat, detaliul îmi aparține)... doresc să vă precizez că articolele nu sunt doar simple notițe, ci postări foarte documentate, multe inedite atât pentru istoria Tulcei, cât și pentru cea a Dunării...in concluzie, va recomand lectura câtorva articole și apoi o discuție sinceră... de acord?...
    nicolae c. ariton

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o situație puțin stânjenitoare aceasta. Evident că mă pot înșela în perspectiva asupra blogului dvs. Însă este una care nu se potrivește cu ceea ce înțeleg eu prin blog de cultură. Ar fi vorba despre un blog care oferă un filtru personal (sau colectiv) asupra lucrurilor, o viziune care să constituie un numitor comun al postărilor.
      Or ceea ce mi se pare în privința blogului, că este unul documentar, nefiltrat, unit mai mult de interes decât de o viziune pe termen lung.
      Probabil că sunt puțin ermetic, dar e tot ce pot să spun acum.

      Ștergere
  7. Mda, au fost niște participanți mai la limită, cumva. Acuma, Bicicleta galbenă a ieșit pe locul 8, ceea ce denotă, totuși, bun gust și intuiție din partea juriului, oricine ar fi făcut parte din el.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fara pic de falsa modestie, cred ca daca juriul ar fi ceva mai cu capul pe umeri as intra lejer in primele 5 bloguri. Dar probabil, in logica banalului, se uita la trafic si apoi la autor.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...