17 septembrie 2012

o lecție de la o necunoscută

până acum m-am obișnuit să fiu contactat de cititorii acestui blog, pe mail sau pe mess, pentru recomandări livrești, trimiterea unor texte, sau doar pentru critici. unele m-au măgulit, altele m-au onorat.

dar ieri am primit de la o persoană care mi-a găsit numărul de telefon de pe blog un sms. îmi cerea permisiunea să mă sune doar ca să vorbească cu mine "banalități". am fost de acord, după ce i-am cerut numele. și soneria a sunat.

recunosc, am pornit discuții cu necunoscuți în călătorii, dar nu am depășit subiecte ca vremea, propriile slujbe sau politică.
recunosc, am scris pe blog intimități la îndemâna străinilor, dar din dorința de a-mi proba curajul.
recunosc că mi s-a întâmplat să am chestii pe suflet pe care să n-am putut să le spun prietenilor, dar le-am ținut întotdeauna în mine.

dar niciodată nu m-am gândit să sun pur și simplu pe cineva necunoscut pentru a fi ascultat
și asta din prejudecata că poate voi invada intimitatea aproapelui, că poate îl voi găsi fără chef, că poate voi fi respins, că poate va face mișto de mine. cu alte cuvinte, nu am avut încredere în aproapele meu. ce s-ar fi putut întâmpla decât să mi se spună nu?

iar acest telefon m-a învățat că pe lume ne asemănăm îndeajuns să comunicăm la nevoie.

după câteva tăceri stânjenitoare, conversația a decurs firesc. am aflat că se numește e.h., că e din provincie (din c.), că are să vină să locuiască la bucurești, la fiica ei proaspăt absolventă de facultate și altele...  am vorbit patruzeci de minute cu o doamnă ce, duminică după-amiază, s-a gândit că i-ar face bine să schimbe vorbe cu cineva pe care nu l-a cunoscut (și pe care nu-l va cunoaște poate) niciodată. o lecție de încredere. 
vă mulțumesc, doamnă.

voi ce-ți face dacă ați fi sunați?
___________________________________________________________________

10 comentarii:

  1. Dacă aş fi sunată, bănuiesc că aş proceda la fel, aş discuta cu persoana de la capătul celălalt.
    Ce mă întreb eu acum după ce-am citit povestea, este dacă aş vreodată în stare să dau un astfel de telefon...într-adevăr lecţie de încredere şi, cumva, de curaj. Nu e tocmai la îndemâna oricui să-şi asume riscul de a fi respins, de a se face mişto, cum ai scris şi tu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, naiv-crezând că face-bookul e chiar cu prieteni, am încercat-invitat un confrate de pseudo-filosofări la un pahar de filosofie...mă nimerisem în oraşul lui, şi chiar a trebuit să fac mici artificii ca să pot fi liber câteva ore - nu mare sacrificiu, de altfel; chestia e că m-a refuzat, parcă speriat de ceva. Treaba asta mi-a lăsat un gust amar. de alfel, am şi renunţat la acel cont, al cărui rost nu-l mai înţeleg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si facebookul are rolul lui - macar pentru stiri si a comunica cu cativa oameni pe care altfel nu i-ai gasi. ba chiar e folosit cu succes si pentru intalniri amoroase.

      Ștergere
  3. ce frumos. si eu am vorbit cu o necunoscuta la telefon, insa situatia e putin diferita. imi trimisese un mail in urma unui post de-al meu, apoi eu i-am publicat povestea pe blog si dupa cateva zile am vorbit la telefon. n-am vazut-o niciodata si nici nu ne-am mai vorbit de-atunci. insa, la lef, am vorbit in jur de 40 de minute si mi-a facut bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie să fii tare singur, sufletește, ca să telefonezi unui necunoscut și să vorbești, orice, cu el. Eu nu aș putea s-o fac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu as putea sa telefonez unui necunoscut. Ba mai mult, cred ca din pacate nici nu as putea raspunde unei astfel de invitatie afirmativ. Cred ca individualismul a fost impins prea departe si judecam oamenii en-gros si ii catalogam pe toti strainii ca fiind ostili si periculosi.

      Ștergere
  5. Mie mi se pare foarte interesant sa cunosti lume noua. Depinde acum daca si “lumea” e interesata sa te cunoasca :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am avut momente cand cautam compania necunoscutilor. Imi ofereau sansa unui nou inceput. Nu trebuie sa ofer explicatii pentru absolut nimic, nu aveau nevoie de bagajul meu de amintiri si discutia se purta strict in prezent. Mi-a facut bine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...