10 decembrie 2012

„uriașul“ de james stevens


uriașul
 (the giant) 
 warner bros., 1956 
regia george stevens
 imdb 
  TRAILER

doar dacă vă e dor de o superproducție

probabil că uriașul va rămâne în istoria filmului - dacă va rămâne - doar pentru că este ultimul film al lui james dean, fără îndoială, vedeta filmului, în ciuda frumuseții răpitoare a elisabeth-ei taylor.

prima parte a filmului poate fi revăzută cu aceeași plăcere și de către privitorul de astăzi - va vedea cum texanul bogat (rock hudson) își aduce nevasta năbădăioasă (elisabeth taylor) din nordul civilizat și verde - în sudul sălbatic și prăfos cu case-n deșert - ca s-o civilizeze. 

a doua parte însă, e de nevăzut. personajele îmbătrânite, machiate ridicol - un rock hudson cu costume largi și pernuțe la burtă, elisabeth taylor cu păr cernit și haine de babă plus un james dean cu mustăcioară ratată - se alătură unui scenariu plictisitor și previzibil, axat pe rasismul și parvenitismul american.

poate nu vedeam filmul dacă nu citeam în cartea lui david gilmour că james dean-ul din scena de aici, prin tăcerea sa încremenită și prin gesturile mâinilor  - cu funia, cu aerul - dovedește a fi cel mai bun actor (american) ever. la prima vedere, înclin să-l contrazic. dar gândindu-mă mai bine, cât de greu e să nominalizez pe cineva. brando?




până una alta, „uriașul“ merită văzut așa: prima parte integral - unde (și) james dean joacă rolul care i se potrivește cel mai bine - al rebelului introvertit - și scenele de final ale părții a doua, tot pentru james dean, în rolul (mai puțin convingător, zic eu) al uriașului (james dean e scund) alcoolic.
____________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...