petre sirin
castele în spania
editura humanitas, buc, 2013
285 de pagini broșate
coperta de ioana nedelcu
|
două mirări
mă mir cum conservatorii de la humanitas au acceptat publicarea memoriilor unui homosexual (intelectual postbelic) și înclin să cred că numele lui constantin noica a fost parola magică. deși filozoful iese destul de prost. amic cu iubitul autorului, mihai rădulescu, noica îl implică pe acesta în procesul noica-pillat. acesta, bătut cu bestialitate, se sinucide în închisoare, la nici 40 de ani.
mă mai mir iarăși: legatarul autorului a publicat acest jurnal exact la humanitas, editura care a publicat în 1999, prin fratele lui rădulescu și stelian tănase un alt maniscris al aceluiași petre sirin, jocul cu moartea, fără să menţioneze că l-au folosit, așa cum se arată aici.
cartea
autorul își termină cartea la vreo 30 de ani de la întâmplările din interior. își culege notițele din jurnal, propria corespondență, câteva poezii pe care le înșiră în ordine cronologică. ca perioadă, avem cam 10 ani din viața lui petre (pierre) hrșanovschi sirin - de la vârsta de 23 de ani la cea de 33, ani desfășurați la umbra dragostei acestuia față de mihai rădulescu, diplomat și muzician, cu câțiva ani mai în vârstă. o dragoste mai întâi toridă, apoi una prietenească.
cel mai mult mi-a plăcut găselnița lui sirin, metafora care-l ajută să ascundă „familia“ homosexuală din care face parte, cercul de pieteni din care făcea parte. băieți de aceeași vârstă, dar de origini și înzestrări diferite, uniți doar de această însușire. metafora este spania, iar ei sunt cavalerii ce trebuie să lupte cu maurii.
pentru noi cultura nu este plăcere, nu este un mijloc de a ajunge la bunăstare, ci o necesitate lăuntrică. de aceea mergem către ea întreaga viață, fără tristeți și fără regrete. visul nostru este să trăim în ea, prin ea și pentru ea... și ne înfăptuim visul. tot restul e numai închipuire și prejudecată zadarnică. (p.198)
sunt multe considerații jurnaliere, care uneori plicitisesc, și doar reușita stilului - uimitoare pentru 26 de ani - m-au făcut să trec mai departe. altfel, depresii tinerești, intrigi sentimentale și întâmplări banale. un singur capitol mi-e ieșit în evidență: cele trei hagialâcuri, în care sirin pleacă în câteva excursii, în vreme ce concurează la facultatea de regie și film (va deveni un pionier în realizarea de film documentar).
mihai rădulescu, iubitul scriitorului |
uranieni, invertiți, pederaști sau bulangii, ciochiști, homalăi?
meritul cărții, în afară de a contura o personalitatea culturii românești postbelice care a fost petre sirin este hotărât unul documentar - despre homosexualitatea intelectuală bucureșteană postbelică. se vorbește destul de puțin pe la noi despre această lume: emanuel bibescu (prieten cu proust), petru comarnescu (ironizat în presa din 34 cavaler de curlandia), panait istrati (poetul șezuturilor deflorate, după pamfil șeicaru), dina cocea, george oprescu, sorin titel - sunt personalități din cultura românească cu astfel de preferințe sexuale.
totul preexistase în germene chiar de la
început... de fapt, eu nu eram, cum spune un proverb rusesc, „nici
carne, nici pește“. eram un caz aparte, dezirabil fără doar și poate,
dar care punea prea multe probleme inutile și nu dădea nici satisfacții
sută la sută.
nu eram nici d.n. ori
giglio - spirite cultivate și sofisticate, cu care se putea teoretiza la
nesfârșit tot felul de probleme, despicând firul în patru...
și
nu eram nici ca x, y, z - băieți viguroși de la țară sau de prin
mahalale - frizeri, muncitpri, soldați ori, pur și simplu, golani și
șantajiști, care puneau la încercare nu numai plăcerea trupului, ci și
toate spaimele sufletului, stârnind un diapazon de senzații din cele mai
largi, asemenea fiarelor carnivore din junglă, a căror urmărire și
vânătoare nu se puteau compara nici pe departe cu sărmanele competiții
de tragere la țintă ori cu masacrarea în masă a potârnichilor...
eu
nu satisfăceam nici pe departe nevoia de „ancilatorism“ de care bietul
meu prieten fusese conștient încă din adolescență. când se referea la
dragostea care ne unea, giglio, care împărtășea întru totul gusturile
lui mihai, nu avea decât o vorbă de dispreț: „două hoituri!“ (p.80) ei bine, dacă ceilalți se știu doar din auzite, alături de ioan negoițescu, sirin și descrie aici dragostele sale. pe primul plan este mihai rădulescu, dar nu numai el. sub poreclele spaniole, găsim și pe alții. fără pudoare, fără ostentație. doar cu multă onestitate și firesc. și mai ales cu multă sensibilitate. poate legăturile sentimentale povestite pot părea uneori superficiale. nu și pentru mihai rădulescu, despre care am amintit la început. pentru că nu găsim anecdote sau cancanuri homosexuale, ci o viață sentimentală profund umană. ce nu uimește, nu intrigă, nu scârbește. ci chiar emoționează.
sunt în tramvai. aș vrea să citesc dar nu pot... mă gândesc numai la tine.
te iubesc și este un lucru nou pentru mine, deoarece niciodată n-am mai iubit în felul acesta... nu e o pasiune, nu este nici măcar tandrețe, așa cum am simțit-o pentru unii: e o iubire inteligentă, o întrepătrundere sau, cum ți-am mai spus-o, o permanentă prezență, un soi de har divin care coboară peste mine.
sunt oarecum descumpănit. am avut îndoieli, mi-a fost chiar teamă: nu mă socoteam demn de o asemenea dragoste.
întotdeauna am resimțit iubirea ca pe ceva turbulent și dinamic, tinzând fără încetare către o finalitate exterioară și simplistă.
acum însă, dimpotrivă, e pacea, e abandonarea, deloc sterilă, ci evoluând pe niște planuri interioare ascendente...
s-ar zice că sunt trist... de fapt, sunt numai calm, calm și fericit. (p.33)
un blog dedicat autorului, cu filmografia și câteva texte literare, găsim aici.
filmul documentar al lui petre sirin despre ada kaleh, aici.
later edit (13.11.2016): m-am întrebat ce înseamnă titlul. apoi am găsit în eseurile lui montaigne propoziția: „A te umple și a te clădi, <înseamnă> a face castele în Spania.“ montaigne, eseuri, II, VI.
later edit (13.11.2016): m-am întrebat ce înseamnă titlul. apoi am găsit în eseurile lui montaigne propoziția: „A te umple și a te clădi, <înseamnă> a face castele în Spania.“ montaigne, eseuri, II, VI.
portretul autorului de pictorul anatoli sirin, tatăl său |
„...un alt maniscris al aceluiași petre sirin, jocul cu moartea” - Dragoș, de aici am înțeles că „Jocul cu moartea” e scrisă tot de Sirin, când ea îi aparține lui Rădulescu.
RăspundețiȘtergereExperiențele și sentimentele lui sunt atât de firești și atât de înduioșătoare. Iar dragostea pe care Petre i-a purtat-o lui Mihai m-a emoționat mult de tot.
Mă bucur așa mult că am citit cartea asta.