la bookfest mi-am cumpărat o ediție de poezii de eminescu, în colecția de lux „opere fundamentale“ a academiei române și a fundației naționale pentru știință și artă, sub egida lui eugen simion. m-a costat 90 de lei, în casetă și țiplă, fără a putea fi răsfoită.
există faimoasa ediție a lui eminescu, inițiată de perpessicius și continuată de petru creția și dumitru vatamaniuc, în 16 volume masive (1939-1994). ediție ce a fost preluată în aceeași colecție, de „opere fundamentale“, în șapte volume de dumitru vatamaniuc (1999-2000) și care respectă în mare ediția anterioară, cu câteva lipsuri totuși (vezi articolul lui ion simuț) - adică lipsesc poeziile găsite de petru creția și publicate în revista manuscriptum nr. 1/ 1991 și corespondența cu veronica micle publicată de polirom. în fine, eu nu aveam nevoie de întreaga serie și m-am bucurat de volumul acesta stingher, doar de poezii.
un volum care doar costă bani
dar, ce să vezi? acest volum nu e unul serios editorial, ci unul scos doar din considerente materiale.
nu doar că, la fel, poeziile publicate în manuscriptum lipsesc din nou, dar editorul e altul (poate și pentru că domnul vatamaniuc are acum 94 de ani). numele lui este nicolae georgescu, fost decan al facultății de jurnalism, comunicare și relații publice al universității spiru haret și asiduu publicat la editura floare albastră (cum vedem în cv-ul dumnealui de aici). ei bine, acesta se întoarce la ediția perpessicius, din 1939 și este preocupat mai degrabă de reevaluarea punctuației poeziilor - idee pe care nicolae manolescu o găsește aici interesantă - decât de integralitatea poeziilor.
astfel, în 2014, în loc să ne îndreptăm spre o ediție contemporană - doar e girată de academie și costă 90 de lei! - după ultimele exigențe și descoperiri, domnul nicolae georgescu se întoarce și publică o ediție de acum un secol și ignoră descoperirile eminescologice de acum 23 de ani ale lui petru creția.
editori incompetenți
deci, domnule eugen simion și domnule nicolae georgescu, pentru că mi-ați oferit un rebut pe mulți bani, sunteți doi incompetenți.
.
„toate operele eu le împart în două categorii: cele care-mi plac şi cele care nu-mi plac. alt criteriu nu am...“
a.p. cehov
__________________________
un blog de dragoș c. butuzea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
@M. Iovanel:
RăspundețiȘtergereBuna intrebare!
Dinu D. Nica
Cred ca esti prea categoric. Poate or fi fost probleme de copyright, cf. legii noile postume intrand in domeniul public abia peste 2 ani - dupa 25 de ani de la prima publicare din 1991 - deci daca urmasii lui Petru Cretia nu consimt, Academia nu are deocamdata dreptul sa le includa.
RăspundețiȘtergereMai problematic mi se pare alt aspect: din cate stiu, acel Nicolae Georgescu e unul dintre principalii sustinatori ai teoriei consiprationiste cum ca Eminescu nu ar fi fost nebun ci victima politica - si ma tem ca ideile lui traznite au ajuns in felul asta in biografia dintr-o carte care poarta girul academiei.
Btw, vad ca ai cam abandonat blogul "Eminescu mon amour". Acum am facut eu un blog al lui Eminescu - mai exact, incerc sa transpun sub forma de blog Fragmentarium-ul (volumul cu insemnari din manuscrise) plus extrase din scrisori sau articolele lui din presa - si daca blogurile mele proprii cam stagneaza, blogul lui Eminescu a ajuns in 3 luni la peste 80 de postari...
80 de postari pe care le citeste...Cine?
ȘtergereO editie emininescu nu poate fi de cacat indiferent ce gainaturi are brodate/atasate pe margini. Atata timp cat il contine pe Eminescu o carte este Eminescu. Punct.
RăspundețiȘtergere