20 iunie 2010

maturizare

nu cu mult înaintea ultimelor alegeri, credeam în miracole. pentru poporul român. în cei 20 de ani de neo-comunism, încă aşteptam o clasă politică interesa(n)tă, măcar în al 12-lea ceas. acum mi se pare o iluzie, un semn de imaturitate socială şi istorică să mai cred că după un secol de zădărnicie românească, în câţiva ani totul se va pune pe picioare.

acum m-am maturizat. îmi dau seama că lucrurile se vor schimba doar cu generaţiile. numai după ce vor dispărea - prin moarte - cei de la putere şi copiii lor cu decapotabile, abia atunci ne vom putea aştepta ca lucrurile să se îndrepte. spre ce anume, vor şti alţii.

datoria noastră este să construim. încet, aşa cum şi-au construit generaţiile din occident capitalismul de azi. au prosperat, războiul apoi le-a distrus totul, apoi au luat-o de la capăt. cultura muncii şi nu a furatului, cultura proiectelor pe termen mediu şi lung (cincinalele comuniste nu erau o glumă), cultura responsabilităţii faţă de ceilalţi. acestea nu vor putea fi semănate niciodată de către ţăranii dezrădăcinaţi, aduşi la oraş de comunişti să muncească-n uzine şi să locuiască-n blocuri.

atâta vreme cât acceptăm bandiţi ca ion iliescu (cu mineri), hoţi deştepţi ca adrian năstase (cu mătuşi) sau proşti ca adriean videanu (om de afaceri incompetent politician), escroci ca george becali (care smulge lacrimi când intră la puşcărie) şi mămăligi ca emil boc - fără a-i pedepsi în vreun fel când greşesc - neexistând nici un control în respectarea legii -, nu vom schimba lucrurile în mod esenţial. iar când toţi aceştia ne iau banii cu inpotenţa lor, iar noi nu ne unim pentru a ne opune (grecii au făcut-o), la revedere.

mie nu-mi rămâne decât să-mi fac treaba la mica mea afacere privată, să schimb puţin oamenii cu care lucrez. şi de ce nu? scriind şi aici, post cu post, pe blog. nu va fi zadarnic.

6 comentarii:

  1. zadarnic nu va fi, dar este suficient?
    scuze pentru intrebare, dar traversez o perioada cam agresiva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu va suparati, vad ca din enumerarea personajelor negative lipseste Traian Basescu. Lapsus calami sau omisiune deliberata? Eu l-as fi pus pe un loc fruntas, cel putin la egalitate cu Ion Iliescu. In fine, nu-i treaba mea, probabil avem opinii politice diferite si atata tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. ba s-avem pardon: basescu n-a kemat minerii - k iliescu, in 90 -, deci nu poate fi 'la fel de vinovat' k ala (cum vrea o vulgata recenta)
    nu zic k n-are pacate, da altele - mai putin 'singeroase'...

    RăspundețiȘtergere
  4. @impricinatul de corn - suficient, nu, dar necesar.
    @als - basescu nu si-a incheiat mandatul.

    RăspundețiȘtergere
  5. @dragos: asta e deja proces de intentie... ;P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...