29 iunie 2010

o recenzie la madame bovary

am descoperit pe un blog fruntaş în ză list, aparţinând unei studente la litere, ana muşat, o recenzie mi-nu-na-tă la madame bovary. nu pot să n-o reproduc integral, spre încântarea şi a cititorilor mei:

Romanul debuteaza prezentandu-l pe tanarul Charles Bovary incapabil sa se adapteze in mediul scolastic si ridiculizat de catre noii sai colegi. Ca si copil, si mai tarziu ca si adult, Charles ramane pe parcursul romanului un personaj mediocru si lipsit de vigoare. Rateaza primul sau examen pentru a deveni doctor si abia din a doua incercare reuseste sa devina un doctoras de mana a doua intr-o comuna. La scurt timp dupa ce este repartizat, mama acestuia ii aranjeaza casatoria cu o vaduva mai in varsta, dar care moare la scurt timp lasandu-i acestuia mai multi bani decat ar fi sperat.

La scurta vreme Charles se indragosteste nebuneste de Emma, fiica unui pacient de-al sau, si cei doi hotarasc sa se casatoreasca spre fericirea si multumirea tatalui fetei. Se pare insa ca mariajul nu se ridica la asteparile fetei. Aceasta inca de cand locuia la manastire visa ca va gasi o iubire care va fi, printre altele, solutia tuturor framantarilor ei interioare.

Dupa ce ia parte la o serata extravaganta incepe sa viseze si sa isi doreasca cu ardoare o viata mai sofisticata. Revenirea la viata de la tara o aduce pe Emma in pragul unei depresii crunte tocmai cand aceasta ramane insarcinata. Din dragoste pentru Emma si din dorinta de a o face fericita, Charles decide sa se mute in Yonville, un mic orasel. Acolo familia Bovary ii intalneste pe Homais farmacistul, un fanfaron caruia ii place sa se auda vorbind.si pe Leon, un tanar avocat, care, ca si ea, este plictisit de viata rurala si ii place sa se afunde in romane siropoase. Odata cu nasterea Berthei, Emma incepe sa se indragosteasca de Leon, acesta raspunzandu-i sentimentelor ei. Insa sincronizarea nu e de partea lor, Emma nefiind inca pregatita sa se angajeze intr-o idila cu tanarul Leon, dezamagit de respingerea tinerei, tanarul pleaca spre Paris pentru a-si continuie studiile.

La scurt timp dupa plecarea lui Leon, Emma il cunoaste pe Rodolphe care se arata inca de la bun inceput interesat de ea, declarandu-i pe nerasuflate iubirea. De aceasta data Emma nu mai ezita in a se arunca in mrejele idilei. Din cauza indiscretiei pe care o manifesta fatis, locuitorii oraselului incep sa barfeasca despre cei doi. Charles insa, orbit de dragostea lui pentru sotia sa cat si de naivitatea-i caracteristica, nu banuieste absolut nimic. In acest timp Charles trece printr-un esec profesional, fapt care o ingretoseaza si mai mult pe Emma, aruncand-o cu disperare in flacarile iubirii adulterine, incepand sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a-i face diverse cadouri lui Rodolphe si pentru a plati plecarea lor si a fetitei ei, plecare pe care Emma o planuiste pana la cel mai mic detaliu. Se pare insa ca planul ei nu ajunge sa se realizeze pentru ca Rodlphe o paraseste, neaseptat, nu inainte de a-i scrie o scrisoare care ii va frange inima eroinei. Emma se imbolnaveste grav, fiind la un pas de moarte.
In ultima parte a romanului, Emma il va regasi pe Leon, alaturi de care va incerca sa isi gaseasca linistea si fericirea. Dar din pacate si aceasta incercare se va dovedi un esec. Romanul este savuros pana la ultimul capitol. Emma e simbolul femeii adulterine, dar nu de dragul inselatului, nu pentru ca ar fi dorit placeri trupesti. Cu fiecare noua iubire cautata, Emma incerca sa se regaseasca acel suflet pereche perfect, asa cum si`l imaginase inca din copilarie.
de aici aici.

18 comentarii:

  1. "Sunt anul 2 la Litere si sunt din Orasul Ploilor. Ploiesti.
    Imi place sa citesc, insa aproape intotdeauna am detestat sa parcurg bibliografia obligatorie. Autorii mei preferati: Kafka, Hesse, Dostoievski, Bulgakov, Fowles si Stendhal.
    Cartea mea de referinta ramane in continuare "Fight Club" (Chuck Palahniuk)."

    RăspundețiȘtergere
  2. am votat 'boring'. c'mon. :D nicio inovatie.
    parola:"eavac". oare o fi vb de mine? :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. @strelnikoff: :)
    @mewsette: c'mon. flaubert, dictionnaire des idées reçues?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu erea vb de sarmanu' flaubert ci de duduitza care a scris comentariu' literar. :) imi place de flaubert, mai putin bovarysmu':) imi plac si tentatiile si cam atat am cetit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si io, care-as fi putut jura ca e una dintre studentele mele...
    Care-ti regurgiteaza firul actiunii cu spoiler si dup-aia nu mai intelege ce vrei de la ea cand o-ntrebi "dar interpretarea?"...

    RăspundețiȘtergere
  6. povesteste tot si n-are nicio scanteie. am avut dreptate, e prea transparenta.
    @ mihaelaursa
    puneti-i nota :)

    RăspundețiȘtergere
  7. nu e niciun 'spoile4r', din recenzie se-ntelege k emma bovary mai traieste bine mersi... :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. pai "Strumfita" zice ca "romanul este savuros PANA la ultimul capitol".

    poate sufletul ei neintinat de Gargamel n-a rezistat pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  9. cum dracu sa fie 'savuroase' descrierile alea horror ale agoniei emmei?! brrr

    asta, dk avea de citit 'rosu & negru', citea numai primu volum (= 'rosu'), k 'negru' nu i se asorta la unghii :)

    RăspundețiȘtergere
  10. "Iar acum, ceva foarte frumos de la un alt autor preferat de-al meu, Dostoievski. Este povestea tragică a unui student sărac şi chinuit de complexe care omoară pentru bani o femeie vetustă (adică bătrână, pentru cititorii mei studenţi la Politehnică) şi este obligat să asculte interminabila istorie a familiei unui individ alcoolic cu nume de desert (Marmeladov, pentru cititorii mei studenţi la Spiru Haret.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu ai avut despre ce să scrii azi şi te-ai gândit să-ţi baţi joc de cei mai slabi cu duhul? Măcar un link puteai să pui şi tu... Sau e mai ok să râzi de oameni pe la spate?

    Şi lumea zice de mine că sunt imatură...

    Serios, chiar nu înţeleg răutăţile gratuite.

    RăspundețiȘtergere
  12. si raul necesar are farmecu lui, da parca tot rautatile gratuite's mai dragute, imho

    RăspundețiȘtergere
  13. @strelnikov: nu exista DECIT rautatile gratuite (= demne de acest nume), celelalte sint banale necesitati! ;P

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce-i aşa de minunat la recenzia asta? Faptul că, "povestindu-ţi" cartea, de la început până aproape de sfârşit, îţi strică plăcerea de a o citi? Faptul că e puerilă? Sau ce?

    RăspundețiȘtergere
  15. @Condeera - fain!

    @ionuca - mie mi-a placut "recenzia", m-a distrat! de aceea, voi pune link.

    @Razvan - intr-o societate (si mediu) de uriciosi, sa te distrezi e minunat!

    RăspundețiȘtergere
  16. trebuie preluate si comentariile de pe blog:
    "Ce curva. Cred ca asta este o carte pe care nu o voi citi in veci!"

    @razvan
    ce-are "placerea de a citi" cu "povestindu-ti cartea"?!?

    RăspundețiȘtergere
  17. @als: atunci sa continuam cu d'astea gratuite. iata de ex, fraza din flaubert de care mi'am amintit cand citeam recenzia:

    to be stupid, selfish, and have good health are three requirements for happiness, though if stupidity is lacking all is lost.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...