13 ianuarie 2011

corectitudinea politică sau despre imbecilitate în america

pentru că unii vor să înlocuiască termenii jignitori din romanul lui twain nigger cu slave iar injun cu indian (de aici), pe motivul că, în faţa acestor termeni, profesorii roşesc şi renunţă să mai recomande elevilor cărţile, mă gândesc să compun o scrisoare în care să propun şi alte înlocuiri. doar aşa să mai citească şi săracii americani:


balzac - strălucirea şi suferinţele nefericitelor exploatate sexual (curtezanelor)
hugo - oameni fără apă (mizerabilii)
italo svevo - alzheimer (senilitate)
burroughs - tarzan, omul primat (maimuţă)
lawrence - cunoştinţa doamnei chatterley (amantul)
kazantzakis - x răstignit a doua oară (cristos)
nabokov - victima pedofilului (lolita)

voi ce-aţi propune?

17 comentarii:

  1. Hugo - Persoana cu cifoza de la Notre Dame.
    Dar ce propuneti pentru Tiganiada?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragos, lucrurile-s ceva mai complicate..ca nu-i vorba de corectitudinea politica (or, cenzura vine de la dreapta, nu din stanga universitara, care militeaza de obicei pentru corectitudine)...cred ca mai degraba ar fi vorba de o rescriere a istoriei prin scoaterea discriminarii in afara ei...un fel de spalare a trecutului ca sa fie alb-albut si nepatat...
    America nu vrea sa fie invinuita de sclavie si discriminare rasiala si a editorii au decis, in mod patriotic, sa stearga orice referinta la aceasta discriminare...nu-i in carti, inseamna ca nici n-a existat..iar inlocuirea lui "nigger" cu "slave", cum observa un comentator american, transforma conditia rasiala in job description...iar problema devine astfel una profesionala...adica de raporturi juridice si de codul muncii (a, o fost o greseala, sorry ca v-am exploatat)...
    sper sa apara zilele astea un articol in criticatac.ro unde zic mai multe despre asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu mi se pare atat de nociva inloc. acelor termeni( ciudat, dar 'nigger' folosit si azi DOAR de ...afro-americani nu e atat de explicit ca 'slave)...poate fi o moda trecatoare, poate nu. problema mare care ar trebui sa se puna e urm: ca f putini copii intre 11 si 90 de ani mai citesc mark twain, putini spre deloc, asta e marea problema, care nu citesc nici macar din obligatie, pt scoala, dar din PLACERE. eu am citit si recitit cartea asta de zece ori cel putin, prima data am imprumutat-o si tin minte cat ma rugam la Dumnezeu s-o pot cumpara. cand eram copil ma rugam in genunchi doar pt carti, pacat ca nu mai am obiceiul asta...

    cat despre

    balzac - strălucirea şi suferinţele nefericitelor exploatate sexual (curtezanelor)- tranformarea dvs. e si mai ...'daunatoare', cuvantul 'sexual e tare explicit.
    hugo - oameni fără apă (mizerabilii)-???de ce fara apa? ca erau murdari? atunci cum ramane cu sensul figurat? sa nu subestimam cenzorii& publicul.
    italo svevo - alzheimer (senilitate)- culmea, ca nu e deloc totuna, dpdv medical!
    burroughs - tarzan, omul primat (maimuţă)scartz, atunci evolutionismul trebuie si el denumit in creationism pamantesc...:( ce ridicol!!!
    lawrence - cunoştinţa doamnei chatterley (amantul)se poate mai bine de atat.
    kazantzakis - x răstignit a doua oară (cristos) de ceand e numele lui christos ceva de inlocuit???si nu e rastignit in fiecare zi de noi?:)
    nabokov - victima pedofilului (lolita) 'pedofil' suna ca dracu, si nici macar nu e vb de lolita, victima gerontofilei mai degraba.

    mie gretoase si manipulante mi se par 'versetele satanice' si 'anticristul' lui von trier. dar nu le-as redenumi, e optiunea autorului...
    daca stam insa sa analizam blasfemiile si anacronismele literare nu terminam nici pana maine si nu am chef, disponibilitate, interlocutori...dar in niciun caz nu se afla'soparlite' in titlurile citate de dvs.

    ar fi mai interesant, dl. v spranceana ce au de gand americanii pe viitor, pentru ca si globalismul e tot o forma tacita de sclavie.

    RăspundețiȘtergere
  4. lol.

    zau, "american" a ajuns sa rimeze cu "idiot", these days [stiu, ultima silaba e diferita, dar totusi, in mod misterios, rimeaza].

    excelent subiect, dragos, o sa-l preiau si eu in weekend.

    http://www.youtube.com/watch?v=ghANkWNG-r4&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  5. saci sili clishe sa zici ca 'americanu-i prost' ca daca vine cu bomba nucleara ne cacam pe noi in genunchi pe la icoane. :P
    mie imi place despre ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. n-am zis "prost". am zis "idiot". chiar crezi ca mi-as fi permis un cliseu? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Delicioasa postare :))
    Cred ca tii minte cum scria Patapievici in Politice: ''Corectitudinea politică este, în fond, comunismul american.'' Mai clar de atat nu se poate.

    RăspundețiȘtergere
  8. @msr - :)
    @vitalie - spalarea trecutului se face demult, prin istorie, scrisa de cei puternici. insa cultura ramasese singura arma contra mistificarii.
    @lolablau - nu depinde decat de ni sa rezolvam problema prin scoala.
    cat despre "soparlite", nu putem fi genii in fiecare zi :)
    cat despre bomba, vine el coreeanu mai repede!
    @murdoc - pls do!
    @cristine - evident, patapievici exagereaza! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Dragos, servus! Am dat peste ceva care te-ar putea interesa ca proustophil: Alain de Botton, Comment Proust peut changer votre vie. Sau nu vrei sa-ti schimbi viatza? Sau nu mai tinjesti la metanoie?
    O linguritza (fara diacritice, asta e...): "La morale? C'est que le plus grand hommage que nous pourrions rendre a Proust serait de porter sur lui le meme verdict qu'il porta sur Ruskin, a savoir que, malgre toutes ses qualites, son oeuvre, elle aussi, doit sembler stupide, maniaque, crispante, fausse et ridicule pour ceux qui passent trop de temps./.../ Meme les meilleures livres merites qu'on les laisse tomber."
    In ton cu M.P., care acuza fetisismul lecturii si afirma intr-un loc: "La lecture est au seuil de la vie spirituelle; elle peut nous y introduire: elle ne la constitue pas." Valabil si pentru scris. Valabil in general, inclusiv pentru... calugarie. Praguri...
    Acuma, nici sa nu ne grabim cu lasatul cartilor, intii sa le citim! M-am intors de unde am pornit: la Alain de Botton. Ce zici,ti-l trimit inainte de a te lasa de citit? Cum, te-ai lasat deja, incepind cu literatura americana?!...
    P.S. M-ai zapacit punindu-ma in top cu Platonov (care oricind merita primul loc).

    RăspundețiȘtergere
  10. @dragos
    se pare ca dl. ovidiu nimigean nu stie acest lucru, dar als il 'promoveaza' intens pe alain de botton de vreun an de zile...

    ps. chiar si pentru un semi-agramat ca mine 'proustophil' suna ca dracu', fara a fi neaparat gresit; tinind cont de context, -phile pare mai la el acasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. @claude: 'de vreun an de zile'?! oh mon dieu... s-avem pardon, da eu l-am descoperit pe a. de b. de mai bine de ZECE ani, asa se face k a si fost tradus - la humanitas - cu 'eseuri de indragostit', aparut in... (se poate vedea pe editie)
    donc voila
    ps ce-i drept, 'how proust can change your life' (= o carte absolut delicioasa!) n-a fost tradusa ink... pe pariu k, dk s-ar traduce, ar spori numarul 'proustofililor'? ;P

    RăspundețiȘtergere
  12. @als
    ...de vreun an de zile prin blogosfera.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ovidiu nimigean - ba cum sa nu, chiar azi am scris cate ceva... multam pt citatul cu pragurile, nu-l stiam. dar cate nu stiu... cat despre adb, mai incolo... si als m-a batut la cap cu el... :)

    @claude - oricum ar fi, mai bine decat proustofob. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. hmmm, corectitudinea politica is not all bad.
    ceea ce e cu adevrat bad e ca se aplica unei carti deja scrise ( bold mare pe 'scrise', asta nu mai e 'corectitudine', ci brainwashing.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ca veni vorba despre Alain de Botton: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-12191104

    "We are often urged to celebrate not only that there are so many books to hand, but also that they are so inexpensive. Yet neither of these circumstances should necessarily be deemed unambiguous advantages."

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru tiganiada merge, fireste, Rromaniada.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...